Ο εκλογικός κύκλος είναι αμείλικτος. Οπως πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης μοιράζουν υποσχέσεις για «παροχές χωρίς μέτρο», δημιουργώντας κλίμα χαλάρωσης και διεκδικήσεων από τις κοινωνικές ομάδες, έτσι και τώρα.
Οπως λέει κορυφαίος οικονομικός υπουργός, «τάζουν λαγούς με πετραχήλια» που καμία κυβέρνηση και κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να ικανοποιήσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, αλλά και η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υπόσχονται επαναφορά της 13ης σύνταξης, ΑΤΑ στις συντάξεις και καταβολή αναδρομικά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα που κόπηκαν από το δεύτερο μνημόνιο, σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το αν προσέφυγαν ή όχι στη Δικαιοσύνη.
Οι υποσχέσεις έχουν κόστος που υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ η 13η σύνταξη, και 2 έως 2,5 δισ. ευρώ η καταβολή των αναδρομικών για τα χαμένα δώρα σε όλους τους συνταξιούχους) και όπως σημειώνουν, «αν υπήρχε έστω και μία περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα πρέπει να ξεχάσουμε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα».
Και αυτό επειδή, απλούστατα, θα είχε εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός.
Ωστόσο οι ανάγκες των νοικοκυριών και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων εξαιτίας της ακρίβειας είναι μεγάλες, κάτι που αναγνώρισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του για την οικονομία.
Ο ίδιος έδωσε οδηγία και κατευθύνσεις στους οικονομικούς υπουργούς να ετοιμάσουν ένα νέο πακέτο στήριξης, επιπλέον του επιδόματος αγοράς τροφίμων (market pass), που θα δοθεί σε ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και φτωχά νοικοκυριά μέσα στον Φεβρουάριο και θα έχει συνολικό ύψος 600 εκατομμύρια ευρώ, μέσα στα όρια αντοχής του προϋπολογισμού.
Αυτό θα είναι και το τελευταίο προεκλογικό πακέτο που θα ανακοινωθεί και πρέπει να θεσμοθετηθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, στις αρχές Μαρτίου θα διαλυθεί η Βουλή εν όψει των εκλογών.
Το «πακέτο» και ο δημοσιονομικός χώρος
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον πιέσεων εργάζονται οι οικονομικοί υπουργοί.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό, εκτιμά ότι αν συνεχιστεί η χαμηλή πτήση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να εξοικονομηθούν πόροι από τον προϋπολογισμό κοντά στα 700 εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου θα είναι χαμηλότερες.
Αυτοί οι πόροι μπορεί να διατεθούν για να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργούνται από την ακρίβεια και τη συγκυρία.
Σε κάθε περίπτωση, το νέο πακέτο παροχών θα έχει στόχο να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από το κύμα της ακρίβειας για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί περισσότερο.
«Δώρο Πάσχα» σε ανέργους και συνταξιούχους
Ενα από τα σενάρια που συζητούνται είναι η χορήγηση ενός εκτάκτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και τους συνταξιούχους που δεν πήραν με τη σύνταξη του Φεβρουαρίου καμία αύξηση, καθώς την «έφαγε» η προσωπική διαφορά που είχαν από τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους με τον νόμο Κατρούγκαλου, και το Πάσχα, όπως έγινε πέρυσι, αλλά και τις παραμονές των Χριστουγέννων.
Πέρυσι το Πάσχα είχε χορηγηθεί «επιταγή ακρίβειας» ύψους 324 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό είχαν προστεθεί 500 εκατ. ευρώ τα περασμένα Χριστούγεννα. Αν τηρηθούν οι ίδιες προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι της «επιταγής ακρίβειας» θα είναι 1,7 εκατ. πολίτες, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται –εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους– οικογένειες χαμηλόμισθων, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
«Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι»
Αυτό που δεν θέλει σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση είναι να καλλιεργούνται μεγαλύτερες προσδοκίες για ενισχύσεις και παροχές από αυτούς που αντέχει ο προϋπολογισμός. «Σε καμιά περίπτωση», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, «δεν πρέπει να συμβεί αυτό ενόψει μάλιστα των εκλογών. Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News