Υπήρξε άνθρωπος που να πήρε στα σοβαρά την «πληροφορία» για υποχρεωτικό rapid τεστ πριν το ρεβεγιόν; Κανένας, ούτε οι αμέσως ενδιαφερόμενοι στα νυχτερινά μαγαζιά που, εκτός από πιστοποιητικά, θα έπρεπε να ελέγχουν και τα τα αποτελέσματα τεστ -πιο εύκολα θα έμπαινες σε αεροπλάνο παρά σε μπουζούκια. Αφήστε που έτσι και η κυβέρνηση λάμβανε αυτό το μέτρο, οι ακυρώσεις θα έπεφταν βροχή και τα μαγαζιά θα έβγαζαν μαύρες σημαίες.
Και κάπως έτσι, ήρθε ο Πρωθυπουργός για να απορρίψει το μέτρο και να δηλώσει ότι μας εμπιστεύεται -απαλή χριστουγεννιάτικη μουσική στο background. Επικοινωνιακός χειρισμός παλαιού τύπου που φέρνει κάτι από το αξέχαστο «με εντολή Σαμαρά». Ας είναι. Μας δίνουν, λοιπόν, από δύο self test προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουμε πριν και μετά το ρεβεγιόν. Μάλιστα. Ας ελπίσουμε ότι η Ομικρον θα καθυστερήσει ακόμα λίγο γιατί αν είναι να βασιστούμε στα τεστ πριν και μετά το ρεβεγιόν, καλύτερα να πάμε σε κανένα καζίνο, μέρες που είναι.
Και όμως, από την άλλη, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα με την παραλλαγή Ομικρον, έχουν τελειώσει τα ψέματα και οι δικαιολογίες. Αν τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του κύματος είναι αυτά που περιγράφονται, τότε πρακτικά θα κολλήσουμε όλοι. Ας μπουν και τριπλά δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, ας γίνει τηλεργασία και ας μείνουν πέντε παιδιά σε κάθε τάξη. Αν η παραλλαγή είναι τόσο μεταδοτική, θα μπούμε όλοι στη σειρά για να αρρωστήσουμε. Πιο απλά, είσαι εσύ, ο ιός και το εμβόλιο. Αν επιμένεις να είσαι ανεμβολίαστος, τότε αυτή η συζήτηση περί διασωλήνωσης εντός ή εκτός ΜΕΘ παίρνει άλλη διάσταση.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο λένε ότι περιμένουν ως και δύο εκατομμύρια κρούσματα ημερησίως με 6.000 θανάτους. Αν μιλάμε για τέτοια μεταδοτικότητα, δεν υπάρχει Σύστημα Υγείας που μπορεί να σταθεί όρθιο, σαρώνεται από τσουνάμι κρουσμάτων. Εμείς προσπαθούμε να καθυστερήσουμε την εξάπλωση της Ομικρον προκειμένου να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι. Όμως, αλήθεια, μπορούν τα δύο δωρεάν self test να καθυστερήσουν την εξάπλωση;
Σε έναν ιδανικό κόσμο ναι, θα μπορούσαν. Και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αν εφαρμοστεί πιστά το πλαίσιο των μέτρων που έχουμε σε ισχύ, θα ήταν εφικτό να κερδίσουμε χρόνο. Την ίδια στιγμή στη Γερμανία συζητούν να κλείσουν τα κέντρα διασκέδασης και να βάλουν όριο στις συγκεντρώσεις, ως τους δέκα εμβολιασμένους. Το ερώτημα είναι αν όλα αυτά έχουν πρακτική σημασία απέναντι σε μία παραλλαγή που μεταδίδεται τόσο εύκολα και γρήγορα. Και αν εξαπλωθεί στο βαθμό που περιμένουν οι επιστήμονες, τότε τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά απλά: είτε θα την περάσεις εύκολα με εμβόλιο, είτε θα πάρεις το ρίσκο σου. Μέση λύση αυτή τη φορά δεν πρόκειται να υπάρξει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News