Στο θέμα του δανείου του Παύλου Πολάκη έγινε εξ αρχής ένα σφάλμα ανάλυσης. Είτε από σκοπιμότητα είτε από ενοχή, όλοι –ή σχεδόν όλοι– έσπευσαν να βάλουν στο ίδιο ζύγι τα 100.000 ευρώ που πήρε καταναλωτικό δάνειο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με τους σκελετούς που έχει το πολιτικό σύστημα εν γένει στα ντουλάπια του.
Το θέμα όμως εδώ δεν είναι τα δάνεια των άλλων. Αυτά έχουν καταγραφεί, ασφαλώς πρέπει να ερευνηθούν, αλλά αν θέλετε έχουν πολιτικά εξοφληθεί –γι’ αυτό άλλωστε δεν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, για να τιμωρηθεί και να «τελειώσει» το παλαιό πολιτικό σύστημα; Το θέμα είναι το δάνειο του «άφθαρτου» κ. Πολάκη.
Το θέμα είναι πώς ο αν. υπουργός Υγείας πήρε καταναλωτικό δάνειο 100.000 ευρώ την εποχή που η τραπεζική πίστη στη χώρα βρίσκεται στο ναδίρ και ενώ κανείς άλλος πολίτης δεν μπορεί να πάρει ούτε τρία χιλιάρικα.
Το θέμα είναι πώς η Attica Bank –η τράπεζα με τις εγγυητικές Καλογρίτσα για όσους έχουν ασθενή μνήμη– χορήγησε το δάνειο, βασιζόμενη, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της, σε «επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις». Ως εμπράγματη εγγύηση για το δάνειο η τράπεζα δέχτηκε τη δεύτερη υποθήκη σε μια οικία με μια αν μη τι άλλο συζητήσιμη για τα δεδομένα της αγοράς αξία: το σπίτι στα Σφακιά εκτιμήθηκε από μηχανικό της τράπεζας στα 350.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία είναι στα 95.000 ευρώ. Οσο για τις «προσωπικές» εγγυήσεις, η τράπεζα αποδέχτηκε τις υψηλές απολαβές του κ. Πολάκη λόγω βουλευτικής αποζημίωσης, αποδεχόμενη ότι ο βουλευτής Χανίων θα επανεκλεγεί (δεν είχαν ακούσει ότι θα τον μεταφέρουν στη Β’ Πειραιώς διότι στα Χανιά δυσκολεύεται…)
Το θέμα είναι πώς δικαιολόγησε ο κ. Πολάκης το δάνειο. Είπε ότι τα εισοδήματά του μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 οπότε σταμάτησε να ασκεί το επάγγελμα του χειρουργού ήταν διπλάσια και τριπλάσια από τα εισοδήματα που έχει από την ενασχόλησή του με την πολιτική. Ομως Από το 2011 μέχρι το 2015 ο κ. Πολάκης ήταν δήμαρχος Σφακίων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τις δηλώσεις πόθεν έσχες του προκύπτει ότι κατά το έτος 2014 τα εισοδήματα του Παύλου Πολάκη ήταν 61.508 ευρώ (54.436 ευρώ ο υπουργός και 7.072 η σύζυγός του), το 2013 ήταν 51.648 ευρώ (45.141 ευρώ ο κ. Πολάκης και 6.507 η σύζυγός του), ενώ το 2012 ήταν 149.149 ευρώ (119.592 ευρώ ο κ. Πολάκης και 29.557 ευρώ η σύζυγός του). Δηλαδή ούτε διπλάσια ούτε τριπλάσια από την αποζημίωση που εισπράττει τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως βουλευτής και υπουργός. Και μιλάμε, τώρα, για μια ζωή με όλα τα έξοδα πληρωμένα.
Το θέμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδοντας να υπερασπιστεί τον κ. Πολάκη, είπε ότι η μισή χώρα έχει πάρει έτσι δάνειο!
Πώς το πήρε λοιπόν το δάνειο;
Του το χορήγησαν «σπασμένο» σε 70.000 ευρώ και 30.000 ευρώ. Η τράπεζα στην ανακοίνωσή της είπε ότι υπάρχουν δύο τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, κάτι που μας γεμίζει αισιοδοξία: μπορούμε και εμείς να πάμε μια ωραία μέρα από ένα υποκατάστημα της Αττικής για να ζητήσουμε αυτά τα «τυποποιημένα» προϊόντα, αφού πρώτα τα έχουμε επιλέξει στο Διαδίκτυο, όπως μας παρακινεί στο σημείωμά της η ίδια τράπεζα. Ισως και να έχει ήδη ουρές στις Attica Bank από επίδοξους δανειολήπτες.
Είναι όμως έτσι; Ο Γιώργος Παπαχρήστος γράφει σήμερα στα «Νέα» ότι ο πρόεδρος της Attica Bank, Τάκης Ρουμελιώτης, του δήλωσε πως ο κ. Πολάκης έλαβε δύο καταναλωτικά δάνεια, που αφορούν «σε δύο νέα προϊόντα για ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους κλπ». Είναι ελεύθερος επαγγελματίας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας;
Ο Γ. Παπαχρήστος επικαλείται και συνομιλία του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Θεόδωρο Πανταλάκη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «λήφθηκε σοβαρά υπ’ όψιν ότι είναι υπουργός» ο κ. Πολάκης. Και για τον λόγο αυτό δεν ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία που ακολουθείται από την τράπεζα για την παροχή δανείων σε ιδιώτες. Δήλωσε δε ο κ. Πανταλάκης ότι δεν δόθηκε παρόμοιο δάνειο σε άλλον πολιτικό…
Το θέμα είναι πάντα το ύφος του κ. Πολάκη. Που όχι μόνο πήρε το κατοστάρικο αλλά μετά άρχισε να απειλεί τους πάντες. Να καταγράφει συνομιλίες, να δίνει προθεσμία στον Γιάννη Στουρνάρα, επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής, τριών ημερών για να συνετιστεί, αλλιώς θα μπουκάρει στο γραφείο του.
Το θέμα είναι το ύφος του κ. Πολάκη ως μοντέλο άσκησης εξουσίας στη χώρα μας. Διότι στο τέλος της ημέρας είναι ο υπουργός ενός ευρωπαϊκού κράτους, ο οποίος παίρνει τηλέφωνο τον κεντρικό τραπεζίτη, τον καταγράφει, του υποδεικνύει πώς να κάνει τη δουλειά του, τον απειλεί –εμμέσως ή αμέσως δεν έχει σημασία– μοιράζει τον διάλογο σε φιλικό ιστότοπο και έπειτα επανέρχεται με άλλες απειλές.
Παραφράζοντας τον Τζέιμς Κάρβιλ, το θέμα είναι ο Πολάκης, ανόητε…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News