Οι τελευταίες δηλώσεις του τούρκου προέδρου και του κυβερνητικού εταίρου του για τον Ελληνα Πρωθυπουργό επιβεβαιώνουν ότι έχουμε εισέλθει ξανά σε μια δύσκολη περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το κλίμα που υπήρχε πριν από μερικές εβδομάδες, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, αποδείχτηκε «μαγική εικόνα» και είναι πλέον φανερό ότι επιστρέφουμε στην ένταση, η οποία εντάσσεται στον προεκλογικό σχεδιασμό του τούρκου προέδρου.
«Δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης για μένα» είπε ο Ερντογάν, όπως μεταφέρουν με πρωτοσέλιδά τους δύο τουρκικές εφημερίδες, η Μιλιέτ και η Χουριέτ, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί ξανά μαζί του μετά την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τα όσα διημείφθησαν στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν και κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο. Η ενόχληση της Αγκυρας για την υποδοχή Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ξεπερνά τα όρια. Το πιο ενδιαφέρον όμως και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό για το τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία, είναι ο ανταγωνισμός που έχει δημιουργηθεί στην πολιτική σκηνή για το ποιος θα επιτεθεί με μεγαλύτερη σφοδρότητα στην Ελλάδα και στον Μητσοτάκη.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του Κόμματος του Μέλλοντος, αφού κρίνει «απαράδεκτες» τις θέσεις που εξέφρασε ο Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον, αναρωτιέται, απευθυνόμενος στον Ερντογάν: «Πέντε μέρες μετά, σήμερα ξύπνησες; Ο έλληνας πρεσβευτής έχει κληθεί στο υπουργείο; Τα συμφέροντα του κράτους, της Δημοκρατίας της Τουρκίας, δεν προστατεύονται με το εγώ, αλλά με ψυχρά βήματα και αντιδράσεις. Αν επρόκειτο να προχωρήσετε με έντιμους και ευγενικούς πολιτικούς, δεν θα κάνατε παρέα με τον Τραμπ που έβριζε εσάς και τη χώρα μας! Δεν θα είχατε πέσει στα γόνατα για να συναντήσετε τον Μπάιντεν, που κατηγόρησε το έθνος μας για γενοκτονία! Δεν θα περίμενες στην πόρτα του Πούτιν που σκότωσε δεκάδες στρατιώτες μας».
Τελευταίος αλλά όχι έσχατος μπαίνει στην πλειοδοσία των επιθέσεων κατά του Μητσοτάκη ο εθνικιστής Μπαχτσελί, αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, που συγκυβερνούν με τον Ερντογάν: «Αποτελεί ιστορική ρήξη, άτιμη αδυναμία ότι αυτός ο πρωθυπουργός, που δειλά κατέφυγε κάτω από τα φτερά των ΗΠΑ και μιλά πέρα-δώθε, φιλοδοξεί να γίνει το πιόνι της Δύσης. Ο Μητσοτάκης, που έφερε στην ατζέντα τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας στη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και παραπονέθηκε για την Τουρκία, είναι τόσο ύπουλος και άνανδρος όσο οι παππούδες του. Το τουρκικό έθνος θα αντισταθεί μέχρι τέλους στην πολιτική των παρενοχλήσεων και των προκλήσεων της Ελλάδας και θα σταθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες απέναντι στους επιτιθέμενους στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο».
Η οργή και οι προκλητικές δηλώσεις της Αγκυρας κατά Μητσοτάκη είναι η καλύτερη απόδειξη της επιτυχίας του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Και είναι η πιο αποστομωτική απάντηση σε όλους όσοι έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν ως «αποτυχημένο» ή «διασκεδαστικό» και να υποστηρίζουν ότι δεν είχε το σθένος να πει τη λέξη «Τουρκία»! Προφανώς οι Τούρκοι αντελήφθησαν τις επανειλημμένες αναφορές του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και την πολιτική της, τις οποίες δεν κατάλαβαν οι εν Ελλάδι «τζάμπα μάγκες».
Γιατί όμως τόση οργή στην Τουρκία για τον Μητσοτάκη; Και γιατί τέτοια πλειοδοσία επιθετικών δηλώσεων προσωπικά εναντίον του;
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι, ένας αντικειμενικός και ένας υποκειμενικός. Ο αντικειμενικός σχετίζεται με το γεγονός ότι το επίπεδο στο οποίο έχουν απογειωθεί οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι τέτοιο, που πολύ δύσκολα μπορεί να ανταγωνιστεί η Αγκυρα. Η ξεκάθαρη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλευρό της Ουκρανίας και η στρατηγική συμμαχία Ελλάδος – ΗΠΑ σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο στη διεθνή σκηνή δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην Τουρκία να κερδίσει αυτά που ονειρεύεται παζαρεύοντας το «ναι» στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο υποκειμενικός λόγος σχετίζεται με τα εσωτερικά της Τουρκίας. Ο ανταγωνισμός επιθετικών δηλώσεων ή ύβρεων κατά του Ελληνα Πρωθυπουργού γίνεται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, καθώς η Τουρκία μπαίνει σε προεκλογική περίοδο και ο Ερντογάν έχει φθαρεί τόσο που κινδυνεύει με εκλογική ήττα. Μια ελεγχόμενη ένταση με την Ελλάδα θεωρεί ότι μπορεί να του αποδώσει εκλογικά οφέλη. Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, όμως, και η ανάγκη να στηριχτεί στον τουρισμό την περίοδο του καλοκαιριού, εμποδίζει σχέδια για ένα «θερμό καλοκαίρι» στο Αιγαίο, το οποίο ενδεχομένως θα επεδίωκε.
Με άλλα λόγια, για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία, αν και αποτελεί σημαντική περιφερειακή δύναμη, βρίσκεται σχετικά απομονωμένη και δεν μπορεί να συνδυάσει το γεωστρατηγικό της ρόλο με τα επεκτατικά της σχέδια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News