Εγκυος ετών 53
Εγκυος ετών 53
«Η Αριελ Κωνσταντινίδη έγκυος στα 53». Ο αριθμός της ηλικίας μπαίνει σε κάθε τίτλο δημοσιεύματος που αφορά την εγκυμοσύνη της ηθοποιού, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι περιμένει παιδί. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι τρυφερό και ενθαρρυντικό, αλλά ο τίτλος και ο αριθμός στο τέλος του είναι ενδεικτικοί των προθέσεων. Σε δεύτερη ανάγνωση, είναι σαν να περιγράφουν τη γυναίκα αυτή, που στα 53 της κυοφορεί, κοιτώντας τη με γουρλωμένα μάτια.
Οπως δηλαδή την κοιτάζει και ο μέσος αναγνώστης, ο οποίος κουβαλά τη νοοτροπία της κοινωνίας που βάζει στη γυναίκα ημερομηνία λήξης. Είναι σίγουρο ότι βλέποντας τέτοιες ειδήσεις, τις σχολιάζει ειρωνικά, δηλώνοντας απορημένος και αντίθετος με όσες παίρνουν την απόφαση να τεκνοποιήσουν ενώ έχουν προχωρήσει στη μέση ηλικία. Θα πουν «τώρα το θυμήθηκε;» ή θα δώσουν ηθικές διαστάσεις στην απόφασή της, θεωρώντας ότι σε αυτή την ηλικία δεν πρέπει να κάνεις παιδί, επειδή είσαι πολύ μεγάλος για να αντεπεξέλθεις.
Γηριατρική εγκυμοσύνη. Μέχρι και ο επίσημος όρος που χρησιμοποιεί η γυναικολογία για μια κυοφορία μετά τα 35 έτη ηχεί περίεργα στη σύγχρονη εποχή. Αλλωστε, οι περισσότερες σήμερα σκέφτονται να κάνουν παιδί μετά τα τριάντα, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα 32 έτη στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις γεννήσεις. Οι λόγοι για τους οποίους το καθυστερούν, προφανείς, με πρώτο και κύριο ότι ένας άνθρωπος σήμερα έχει να τα βάλει με δυσχερείς παράγοντες, με την ακρίβεια και το κόστος ζωής, αλλά και με τη δυσκολία εύρεσης συντρόφου, που δεν του επιτρέπουν να παίρνει τόσο σοβαρές αποφάσεις νωρίτερα.
Για έναν άνδρα, βέβαια, που αποφασίζει να γίνει μπαμπάς όντας μεσήλικας, δεν υπάρχουν ούτε περιορισμοί ούτε ηθικοί ενδοιασμοί, ούτε ειρωνείες. Ασφαλώς, δεν αρνείται κανείς ότι η φύση έχει τους δικούς της κανόνες. Ο χρόνος είναι αμείλικτος με τα ωάρια και η γονιμότητα της γυναίκας φθίνει και χάνεται εντελώς με τα χρόνια, του άντρα όχι.
Επίσης, όσο πιο ώριμη αποφασίσεις να μείνεις έγκυος, τόσο περισσότερο θα επιβαρυνθείς με το ρίσκο των επιπλοκών και μιας αποβολής, ενδεχομένως. Αλλά όταν υπάρχει δυνατότητα, και πλέον υπάρχει και τη δίνει η επιστήμη παρατείνοντας τη φάση τεκνοποίησης και διασφαλίζοντας την υγεία εγκύου και εμβρύου, τότε και η μεγαλύτερη γυναίκα μπορεί. Και πλέον, το κάνει.
Στο πρόσφατο ψηφιακό δελτίο του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ) με θέμα: «Ολο και λιγότερα παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία: οι γεννήσεις σε ηλικία 40 ετών και άνω και η συμβολή τους στους δείκτες γονιμότητας» δείχνουν ότι οι γεννήσεις από γυναίκες άνω των σαράντα ετών πενταπλασιάστηκαν από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα. Κατά τον ίδιο τρόπο, έχουν αυξηθεί και οι γεννήσεις από γυναίκες που βαδίζουν την έκτη δεκαετία της ζωής τους, κάτι που κάποτε ήταν σχεδόν απίθανο. Ασφαλώς, η πρόοδος των τεχνικών υποβοηθούμενης γονιμότητας παίζει τεράστιο ρόλο στην επέκταση του ηλικιακού ορίου, με τον νομικό περιορισμό να λέει ότι η επιστήμη μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις μητέρα μέχρι τα 54.
Πέρα από τις επίσημες στατιστικές, την τάση δείχνει και η επικαιρότητα που αφορά τους διάσημους. Η Τζάνετ Τζάκσον, η Ναόμι Κάμπελ, η Κάμερον Ντίαζ είναι μερικές σταρ που διένυσαν μια εγκυμοσύνη μετά τα πενήντα. Πολλές ακόμα διάσημες γυναίκες, που έγιναν για πρώτη φορά ή ξανά μητέρες μετά τα 45 τους, έρχονται να διαμορφώσουν μια νέα εικόνα που θέλει τη μητρότητα να έρχεται ή να επανέρχεται σε ωριμότερες περιόδους.
Στην Ελλάδα, η ΕΛΣΤΑΤ διαπίστωσε ότι περισσότερες από 400 Ελληνίδες απέκτησαν παιδί σε ηλικία άνω των 50 ετών κατά το διάστημα 2010-2014. Φυσικά, δεν είναι η μόνη στατιστική που επιβεβαιώνει το φαινόμενο, πάρα πολλές μελέτες δείχνουν μια αύξηση της ηλικίας, γενικώς, των ζευγαριών που ξεκινούν διαδικασία τεκνοποίησης. Η απόκτηση οικογένειας ή η επέκτασή της είναι μια πίστα που οι συνθήκες της σύγχρονης πραγματικότητας δεν σε προδιαθέτουν να μπεις, όταν τα ωάρια σου είναι ακόμα σε άνθηση. Κι αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα.
Γιατί μπορεί να υπάρχει πλέον δυνατότητα να γεννάμε σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά, όπως αναφέρουν ειδικοί επί του θέματος, δεν σημαίνει ότι έτσι ανεβαίνουν και οι δείκτες γονιμότητας και γεννήσεων. Αν δεν υπάρξει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον που θα σε διευκολύνει και θα σε προτρέπει να γίνεσαι γονιός νωρίτερα στη ζωή σου, η δημιουργία μιας γενιάς άτεκνων ή ανθρώπων που επιβραδύνουν τη τεκνογονία είναι αναπόφευκτη.
Ας επιστρέψουμε, όμως, στα στερεότυπα. Στις ημερομηνίες λήξης. Στη νοοτροπία που βλέπει την πενηντάρα έγκυο σαν εξωγήινη. Αφού μπορεί και το καταφέρνει, δεν θα έπρεπε να μας φαίνεται περίεργο. Αλλά όσο βάζουμε νούμερα στους τίτλους, αυτό συμβαίνει.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Εγκυος ετών 53
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.