Επεισοδιακή αποδείχθηκε τελικά η κάθοδος του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα . Η ακύρωση της συνάντησής του με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη επισκίασε την σημασία της όλης επίσκεψης. Βέβαια η συνάντηση τελικά έγινε, όχι στο γραφείο του νέου Προέδρου αλλά στα Λεύκαρα, στα πλαίσια εκδήλωσης προς τιμήν του Βάσου Λυσσαρίδη, στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ο κύριος ομιλητής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την προγραμματισμένη συνάντηση, η οποία τελικά ακυρώθηκε στο παρά πέντε με πρωτοβουλία του νέου προέδρου, ενοχλήθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο το αν η συνάντηση ήταν επίσημη ή ανεπίσημη αλλά η ευκαιρία που δόθηκε στους γνωστούς απορριπτικούς κύκλους να εκμεταλλευτούν το γεγονός. Χαρακτηριστικά, η Hellas Journal έγραψε ότι ο λόγος της ακύρωσης της συνάντησης ήταν η όχληση του νέου προέδρου από δηλώσεις Τσίπρα που έγιναν λίγες ώρες πριν στα γραφεία του ΑΚΕΛ.
«Πίσω από την αιφνιδιαστική ακύρωση της επίσημης συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 5.00 σήμερα το απόγευμα ήταν μία δήλωση του αρχηγού της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, που προκάλεσε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Hellas Journal, όχληση στην πλευρά του Νίκου Χριστοδουλίδη καθώς ο κ. Τσίπρας έδειξε να προεξοφλεί ως δεδομένη τη επανέναρξη των συνομιλιών από το Κραν Μοντανά. Όπως ήταν φυσικό, το επιτελείο του κ. Χριστοδουλίδη κάθε άλλο παρά θα επιθυμούσε να οδηγηθεί σε μία συνάντηση όπου θα φαινόταν να υιοθετεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το σχεδόν “δεσμευτικό” πλαίσιο της διατύπωσης του κ. Τσίπρα».
Βέβαια οι «ασφαλείς πληροφορίες» της Hellas Journal δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα γιατί η ακύρωση έγινε κατόπιν παρεμβάσεων και νουθεσιών προς τον νέο Πρόεδρο για το ότι είναι αδιανόητο να συναντήσει επίσημα πρώτα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετά τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος.
Ανεξαρτήτως όμως όλων αυτών των γελοιοτήτων δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η επίσκεψη Τσίπρα είχε προεκλογικό χαρακτήρα και ότι ο αρχηγός του Σύριζα δεν δίστασε να φέρει σε δύσκολη θέση τoν νέο πρόεδρο.
Φαίνεται ότι, πέραν όλων των άλλων, ο κ. Τσίπρας έχει και κοντή μνήμη. Έξι χρόνια μετά μας μιλά για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά και εσκεμμένα ξεχνά ότι, πρώτον, δεν μείναμε αλλά φύγαμε και, δεύτερον, η κυβέρνηση του ήταν μέρος της διάσκεψης μέσω του υπουργού του των Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και συνεπώς συνυπεύθυνη για το τραγικό ναυάγιο.
Τώρα μας μιλά για μομέντουμ ευκαιρίας, λόγω των καταστροφικών σεισμών στην Τουρκία, στο Κυπριακό και ξεχνά ότι το πραγματικό μομέντουμ ήταν στο Κραν Μοντανά.
Μπορεί να έχει δίκιο ότι τώρα ίσως δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αλλά όταν έρχεται στην Κύπρο και αναφέρεται στο Κραν Μοντανά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.
Θα πρέπει η κάθε του αναφορά στο τραγικό ναυάγιο στο ελβετικό θέρετρο να ξεκινά με ένα μεγάλο συγγνώμη προς τον κυπριακό λαό. Μπορεί το μομέντουμ που διαμορφώνεται να αφορά και το Κυπριακό αλλά η μεγαλύτερη ευκαιρία χάθηκε τον Ιούλιο του 2017.
Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως Πόντιος Πιλάτος και να προσπαθεί να δώσει μαθήματα για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούμε το εθνικό μας θέμα την στιγμή που και η κυβέρνησή του ήταν μέρος του προβλήματος για το τραγικό ναυάγιο.
Δυστυχώς, εδώ που φτάσαμε, μόνο γνωρίζοντας την αλήθεια για το τι διημείφθη στην Ελβετία μπορούμε να προχωρήσουμε. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην ήταν παρών αλλά εκ των πρωταγωνιστών του μεγαλύτερου ίσως εγκλήματος για την εθνική μας υπόθεση ήταν ο υπουργός του των Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και συνεπώς η πολιτική ευθύνη βαραίνει και τον ίδιο τον πρώην Πρωθυπουργό.
Την αλήθεια την κατέχει αλλά δεν τολμά να την πει. Αντίθετα, συμφωνεί με όλους, κοροϊδεύοντας ουσιαστικά τον κυπριακό λαό.
Συμφωνεί με το αφήγημα του ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα με τον Άντρο Κυπριανού αλλά ταυτόχρονα υιοθετεί και το εκ διαμέτρου αντίθετο αφήγημα του ΠτΔ. Δυστυχώς για αυτόν, αν δεν αποφασίσει να πει τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη, δεν δικαιούται να αναφέρεται στο Κυπριακό γιατί η στάση που τηρεί τον καθιστά καθόλα αναξιόπιστο.
Ο μεγαλύτερος εχθρός για ένα ύψιστο εθνικό θέμα είναι ο λαϊκισμός, οι ήξεις αφίξεις τοποθετήσεις και τα «ναι μεν αλλά» που υιοθετεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Θα πρέπει να θυμηθεί το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου «Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε» και να το προσαρμόσει στην περίπτωση της Κύπρου. Να αντιληφθεί ότι δεν παίζουμε με εθνικά ζητήματα. Να καταλάβει επιτέλους ότι ήταν μέρος του προβλήματος, του τραγικού ναυαγίου και συνυπεύθυνος για την απώλεια της τελευταίας ίσως ευκαιρίας απαλλαγής από την κατοχή της μισής μας πατρίδας. Ναι, κύριε Τσίπρα, οι εκ των υστέρων ορθές θέσεις αποτελούν «νεκροψίες» και υποτιμούν την νοημοσύνη του λαού. Αφήστε την Κύπρο ήσυχη γιατί, «Εδώ είναι Κύπρος δεν είναι παίξε γέλασε». Αφήστε κατά μέρος την εκμετάλλευση του Κυπριακού για ικανοποίηση κομματικών σκοπιμοτήτων λόγω των επικείμενων εκλογών στην Ελλάδα.
Δυστυχώς για αυτόν οι πράξεις του, οι παραλείψεις του και πάνω από όλα η ανοχή που έδειξε στον Νίκο Κοτζιά καθιστούν κάθε νουθεσία και δήλωση για το εθνικό θέμα, εμπαιγμό του κυπριακού λαού.
Στις κρίσιμες στιγμές που βιώνει η μαρτυρική μας πατρίδα δεν έχει ανάγκη από «κρουσμένα χαρτιά», όπως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εθνοσωτήρες έχουμε πληθώρα, τόσο «εγχώριας» όσο και «ελλαδικής παραγωγής».
Η μόνη μας ελπίδα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πολιτεύεται με βάση τον διεκδικητικό ρεαλισμό κάτι που είναι η μόνη οδός για λύση και επανένωση της πατρίδας μας.
Τους Τσίπρες και τους Κοτζιάδες τους βιώσαμε και καήκαμε. Για αυτό ας ευχηθούμε στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα να βγει νικητής ο σημερινός Πρωθυπουργός για να έχει ελπίδα όχι μόνο η Κύπρος αλλά και ο ευρύτερος Ελληνισμός γενικότερα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News