Το «ΚΕΠ των Φτωχών». Ποιος θα μπορούσε να φέρει αντίρρηση σε κάτι τέτοιο; Κανένας, ειδικά μέρες που είναι. Τι είναι, όμως, αυτό; Πρόκειται για πυλώνα στο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή ως καρότο προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Το μαστίγιο είναι τα προαπαιτούμενα για τη δόση. Πιο απλά, μπορείτε να φανταστείτε το «παράλληλο πρόγραμμα» ως ένα ευτελές υποκατάστατο του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Για εκεί ξεκινήσαμε, αλλά δεν φτάσαμε ούτε μέχρι τη Στυλίδα, να πάρουμε κάτι από το αγωνιστικό σθένος του δημάρχου Γκλέτσου. Όμως αποκτήσαμε «ΚΕΠ των Φτωχών». Και εσείς ακόμα δεν ξέρετε τι ακριβώς θα κάνει. Διότι φτωχούς έχουμε. Και ΚΕΠ, επίσης. Ο συνδυασμός τι δημιουργεί; Χμ, δεν είναι σίγουρο.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι παρέχεται πλέον η δυνατότητα στους Δήμους να δημιουργήσουν υποδομές υποστήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Να, το λέει και η αιτιολογική έκθεση. «Η παρεχόμενη στους Δήμους δυνατότητα σύστασης και λειτουργίας «Κέντρων Κοινότητας», ήτοι Δομών κοινωφελούς χαρακτήρα και ανθρωπιστικού προορισμού, επιδιώκει την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες. Αναγνωρίζεται στους Δήμους η ευχέρεια να συμμετέχουν ενεργά και αποτελεσματικά στη χάραξη τοπικών πολιτικών και δράσεων κοινωνικής προστασίας. Λόγω αρμοδιότητας και εγγύτητας προς τις ανάγκες των πολιτών και, ιδιαιτέρως, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση διαθέτει την υποδομή να διαχειριστεί κατά τρόπο αποτελεσματικό και επωφελή για τους κοινωνικά αδύναμους το έργο των Κέντρων Κοινότητας».
Στην περίπτωση των «ΚΕΠ των Φτωχών» οι μόνοι που σίγουρα θα απολαύσουν την πρόνοια θα είναι οι συμβασιούχοι, καθηλωμένοι πίσω από ένα γραφείο να μετρούν τα αυτοκίνητα που περνούν έξω από την πόρτα.
Συγγνώμη, αλλά εδώ δουλευόμαστε και είναι αμαρτία, γιατί πρόκειται για ανέργους. Δεν διαθέτουν οι Δήμοι κοινωνικές υπηρεσίες; Δεν εκπονούν προγράμματα αλληλεγγύης και υποστήριξης; Πρέπει να έρθει η κυβέρνηση για να τους πει τι οφείλουν και τι μπορούν να κάνουν; Φυσικά και πρέπει. Διότι έτσι βολεύονται όλοι. Η κυβέρνηση επιδεικνύει ευαισθησία και ταυτοχρόνως κλείνει το μάτι στους Δήμους για προσλήψεις. Και αν μη τι άλλο, σε αυτές τις περιπτώσεις, πρώτα έχεις τα κονδύλια στην άκρη και μετά κάθεσαι να σχεδιάσεις υποδομές και διαδικασίες για τη διοχέτευσή τους στην κοινωνία. Στην περίπτωση των «ΚΕΠ των Φτωχών» οι μόνοι που σίγουρα θα απολαύσουν την πρόνοια θα είναι οι συμβασιούχοι, καθηλωμένοι πίσω από ένα γραφείο να μετρούν τα αυτοκίνητα που περνούν έξω από την πόρτα.
Ομως αυτό δεν έχει καμία, μα καμία, σημασία. Σκοπός είναι να πάει ο βουλευτής στην περιφέρειά του για τις γιορτές και να πετάξει και κάτι ακόμα μαζί με τις ευχές. Για αυτό και το νομοσχέδιο με το «παράλληλο πρόγραμμα» δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σακούλι μέσα στο οποίο ρίχνει κάθε υπουργός ό,τι μπορεί. Φαίνεται και από τον τίτλο. «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις.» Και άλλες διατάξεις. Ο,τι να ΄ναι. Με τρύπες και παράθυρα για επιτροπές, προσλήψεις, αποκαταστάσεις. Με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζεται η αποτέφρωση νεκρών, η πρόσληψη των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ το ’97, η μοριοδότηση των τρίτεκνων και ο βαθμός προαγωγής των μαθητών. Και αντί να αναδείξουν το κομβικό μέτρο για την κάλυψη των ανασφάλιστων και των νόμιμων μεταναστών από το ΕΣΥ, το βάζουν δίπλα στην «καθιέρωση λίστας χειρουργείου με αντικειμενικά κριτήρια, με στόχο να καταπολεμηθεί το “φακελάκι”». Δηλαδή ποια θα είναι αυτά τα κριτήρια; Θα υπάρχει επιτροπή με τη συμμετοχή γιατρών και ιερέων, επειδή υπάρχει και ο συντελεστής θαύματος;
Α, επίσης αποποινικοποιούνται οι μαθητικές κινητοποιήσεις. Σωστό. Στην εποχή της Αριστεράς δεν υφίσταται και λόγος για να γίνονται.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News