Λόγω του τυφώνα Novartis (και προηγουμένως του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό) παραμερίζονται ή και αγνοούνται ορισμένα σημαντικά γεγονότα, που συμβαίνουν εκτός Ελλάδος. Όπως αυτά που συμβαίνουν στην Γερμανία με τα βάσανα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, τα οποία μπορεί να σημαίνουν πολλά για τον εγχώριο αντίστοιχο πολιτικό χώρο, μετά τις προσεχείς εκλογές.
Τι συμβαίνει στην Γερμανία; Στις τελευταίες εκλογές το SPD σχεδόν καταβαραθρώθηκε. Κατέγραψε το μικρότερο ποσοστό στην ιστορία του. Η συνέχεια φαίνεται ότι είναι ακόμα χειρότερη. Ενώ το κόμμα είχε αποφασίσει να μη μετάσχει ξανά σε κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες (σ’ αυτό αποδίδεται η μεγάλη πτώση του) και να παραμείνει στην αντιπολίτευση, η πίεση για τον εκ νέου σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού το υποχρέωσε να ανακρούσει πρύμνα.
Ο νέος αρχηγός του Μάρτιν Σουλτς κατόρθωσε να πείσει το κομματικό σώμα (οριακά, αλλά το έπεισε) και ήδη συζητούνται οι κατανομές των υπουργείων. Κι εκεί φάνηκε ότι οι ίντριγκες και οι κωλοτούμπες δεν είναι μόνο ελληνική αρρώστια. Ο Σουλτς αποφάσισε να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρώην αρχηγός του κόμματος, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον κατηγόρησε θέλει να του φάει τη θέση. Ο Σουλτς, υπό την κομματική κατακραυγή, αναγκάζεται να κάνει πίσω (δεν θα αναλάβει κυβερνητική θέση) και η παραμονή του στην αρχηγία (θεωρείται ότι) είναι υπό προθεσμίαν (περισσότερα εδώ).
Ας αφήσουμε τους Γερμανούς να διευθετήσουν τα του οίκου τους και ας έρθουμε στα δικά μας. Ο αντίστοιχος χώρος, το ΠΑΣΟΚ, συμμετείχε στην συμμαχική κυβέρνηση με την ΝΔ την περίοδο 2012- 2014. Σωστά έπραξε, δεν μπορούσε η χώρα να μείνει ακυβέρνητη ενώ βρισκόταν υπό χρεοκοπία. Όμως, πλήρωσε ακριβά αυτή τη συμμετοχή του, αφού στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 καταβαραθρώθηκε καταγράφοντας το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό του.
Τι θα συμβεί στις προσεχείς εκλογές; Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα μελλούμενα:
– Αν επιτευχθεί αυτοδυναμία, κανένα πρόβλημα. Oλα τελειώνουν.
– Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο μεσαίος χώρος, όπως εκφράζεται σήμερα από το Κίνημα Αλλαγής, που φαίνεται ότι θα είναι το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Αν μεν πρωτεύσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθεί στην ανάγκη να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί του, κάτι που θα ξεσηκώσει το μεγαλύτερο μέρος της κομματικής βάσης του, για την η οποία το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι (σήμερα) κόκκινο πανί. Αν πρωτεύσει η ΝΔ, όπερ και το πιθανότερον με τα σημερινά δεδομένα, θα υποχρεωθεί να (ξανα)συγκυβερνήσει μαζί της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.
Βεβαίως, η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει πει σε όλους τους τόνους ότι, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση στην οποία δεν θα συμμετάσχουν και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Όμως, αυτό είναι (σημερινή) υπεκφυγή. Με δεδομένο ότι συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει σαν απόπειρα επίσκεψης ανθρώπου στον πλανήτη Αρη (φαντάζεται κανείς τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό και τον Τσίπρα αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών;), θα απομένει μόνο η λύση της εκ νέου προσφυγής στις κάλπες. Ας πούμε ότι επιλέγεται. Κι αν τα αποτελέσματα δεν αλλάξουν, ποια κυβέρνηση θα σχηματισθεί, δεδομένου ότι τότε θα έχει εφαρμοσθεί η απλή αναλογική και η κοινοβουλευτική δύναμη του πρώτου κόμματος θα έχει μειωθεί πολύ;
Αυτά είναι τα δεδομένα. Βεβαίως, σήμερα η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής «απωθεί» -και εν μέρει σωστά- αυτή τη συζήτηση, παραπέμποντας στο αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών. Ομως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο να βρεθεί ανάμεσα στις μετεκλογικές μυλόπετρες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Οσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες και όσα τραβάει ο «σύντροφος» Σουλτς είναι κακός οιωνός.
Οι εγχώριοι ομοϊδεάτες του(ς) ας τα μελετήσουν όσο είναι ακόμα νωρίς, για να μην πιαστούν εντελώς απροετοίμαστοι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News