Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την χαρά του από την νίκη του Εμανουέλ Μακρόν. Και με τέτοια χαρά που πήρε, συναντιέται μία ημέρα αργότερα με την επίσημη προσκεκλημένη του στην Αθήνα, την πρώην πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ.
Κομψή γυναίκα, αμφιλεγόμενη πολιτικός.
Ομως είναι λατινοαμερικάνα και αυτό φαίνεται πως αρκεί για το πολιτικό φολκλόρ του ΣΥΡΙΖΑ. «Αργεντινή» άλλωστε σημαίνει στην μυθολογία της ελληνικής Αριστεράς κάτι σαν «Μεσολόγγι» των ηρωικών, πλην τίμιων αγωνιστών κατά του καπιταλισμού. Το ότι είναι και η μόνη χώρα της περιοχής που πριν από δύο χρόνια αποτίναξε με θυμό τα κατάλοιπα του περονισμού που την ταλαιπώρησε επί δεκαετίες, είναι μία λεπτομέρεια.
Η Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ θα δώσει και διάλεξη στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής. Το θέμα της: «Κρίση της δημοκρατίας και αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη: Η εμπειρία της Λατινικής Αμερικής». Μοιάζει σαν να της έδωσαν το θέμα από την Κουμουνδούρου.
Το θέμα με όλα αυτά είναι άλλο. Υπερβαίνει τις πολιτικά σχιζοφρενικές συγγένειες που ο Αλέξης Τσίπρας (νομίζει ότι) έχει, τη μία με τον Μελανσόν, την άλλη με τον Μαδούρο, την επόμενη με τον Μακρόν και εν συνεχεία με τους νοσταλγούς του περονισμού.
Το ζήτημα είναι ότι ο Πρωθυπουργός και οι σύντροφοί του, οι οποίοι έχουν σηκώσει το ελληνικό κοινοβούλιο, τα κανάλια και τα ραδιόφωνα στο πόδι, στο όνομα του αγώνα κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας, προσκαλούν επισήμως στην Αθήνα μία πολιτικό που αντιμετωπίζει επίσημες κατηγορίες.
Από τον προηγούμενο Δεκέμβριο εναντίον της Κριστίνα Κίρχνερ και δύο πρώην συνεργατών της πρώην υπουργών έχει ασκηθεί δίωξη για διαφθορά σε υποθέσεις αναθέσεων δημοσίων έργων, όπως και κατά ενός συγκεκριμένου εργολάβου του οποίου η εταιρεία φέρεται να ωφελήθηκε από την προτίμηση που του έδειξαν.
Κατά τα όσα μετέδωσαν την εποχή εκείνη τα τοπικά και διεθνή μέσα, οι υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής εκτείνονται χρονικά στο διάστημα από το 2003 έως το 2015, οπότε και έληξε η θητεία της.
Προφανώς η ίδια έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και έχει μιλήσει για σκευωρίες. Ομως παραμένει υπόδικη. Και υπό αυτήν την έννοια η επίσημη πρόσκληση και οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα είναι μία κάποια πολιτική γκάφα. Εκτός αν όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία.
Από την άλλη, οι υποθέσεις αυτές της κυρίας Κίρχνερ, κάτι θυμίζουν, κάτι θυμίζουν…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News