Και εγένετο Green Deal! Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπνέει πλέον στο ρυθμό της «Πράσινης Συμφωνίας» και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να μετεξελίξουμε την οικονομία μας αλλά και να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. Θα μπορούσαμε να το επιτύχουμε αυτό χωρίς να επιβαρύνουμε το κόστος της καθημερινότητας μας , χωρίς να αφήσουμε πίσω από τις εξελίξεις χιλιάδες συμπολίτες μας;
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προφανές ότι έχουμε την πιο φιλόδοξη νομοθεσία στον κόσμο αλλά όσον αφορά την εφαρμογή της πάσχουμε πολλαπλώς σε εθνικό επίπεδο. Για παράδειγμα το Green Deal φέρνει μαζί του τη δεύτερη σειρά νομοθετημάτων για την κυκλική οικονομία όταν στην Ελλάδα θάβουμε ακόμη πάνω από το 70% των απορριμμάτων.
Ωστόσο επειδή συγκαταλέγομαι στους αισιόδοξους πιστεύω ότι το Green Deal μπορεί να είναι καταλύτης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της μετεξέλιξης της οικονομίας, αρκεί να δουλέψουμε με έμφαση σε τρεις κρίσιμες παραμέτρους που εκτιμώ ότι θα κρίνουν την εφαρμογή του:
Πρώτον: Οι επενδύσεις και τα ποσά που θα διοχετευθούν στην έρευνα και την καινοτομία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , τις νέες μεταφορές και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Είναι απόλυτη ανάγκη να διασφαλίσουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τους επενδυτές και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε project που θα στηρίζονται από ευρωπαικούς και εθνικούς πόρους αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το πιο βασικό όμως σε αυτή τη φάση είναι να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια σε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία .
Δεύτερον: Η Δίκαιη Μετάβαση. Ο ανθρακωρύχος δεν μπορεί να γίνει ειδικός στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή να εργαστεί σε πανεπιστήμιο. Χρειαζόμαστε ρεαλιστικά σχέδια για την απεξάρτηση απο τον άνθρακα και τα χρειαζόμαστε το συντομότερο δυνατό. Οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής σε μετάβαση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.Στα κριτήρια για τη στήριξή τους πρέπει να περιλαμβάνεται η ταχύτητα απεξάρτησης από τον άνθρακα αλλά και η ωριμότητα των σχεδίων που προωθούν. Δεν μπορεί η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, περιοχές όπου θα κλείσουν όλα τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη μέχρι το 2028, να αντιμετωπίζονται όπως η Σαξωνία που θα αφήσει πίσω της τον άνθρακα 10 χρόνια αργότερα.
Τρίτον: Αλλαγή στην καθημερινή συμπεριφορά των πολιτών . Εκεί το στοίχημα είναι πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους, αλλάζοντας το μοντέλο των καταναλωτών και δημιουργώντας μια αγορα βιώσιμων αγαθών και υπηρεσιών. Η αλλαγή στις συνήθειες, η μείωση της κατανάλωσης στην ενέργεια και στους φυσικούς πόρους, η επαναχρησιμοποίηση των αντικειμένων, η ανακύκλωση είναι προϋποθέσεις για να πετύχει η «πράσινη συμφωνία».
Η συμμετοχή των πολιτών θα καθορίσει την πορεία του Green Deal. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να προωθήσουμε το Green Deal ως το κύριο μέσο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε, μιλώντας στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP25, στη Μαδρίτη, ότι πρέπει να καταστήσουμε «την κλιματική ουδετερότητα αμετάκλητη».
Για να πετύχουμε το στόχο δεν χρειάζεται μόνο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας εντός της ΕΕ και να επιταχύνουμε την εφαρμογή της νομοθεσίας μας στα κράτη μέλη.
Για να πετύχουμε τον στόχο προϋπόθεση είναι επίσης η κατανομή των ευθυνών ανάμεσα σε όλους τους παγκόσμιους παίκτες τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Ινδία, τις αναδυόμενες οικονομίες αλλά και τις πολιτείες των ΗΠΑ που βιώνουν στην καθημερινότητα τους τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ως Ευρωπαίοι είναι ώρα να κάνουμε το καλύτερο αλλά και οι άλλοι παγκόσμιοι παίκτες οφείλουν να συνεισφέρουν.
Το Green Deal είναι ο τρόπος για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε δουλειές, από ειδικούς στην ψηφιακή τεχνολογία, μέχρι και αγρότες για προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Από ερευνητές στη βιομηχανία του υδρογόνου μέχρι τεχνίτες που μεταποιούν και ανανεώνουν μεταχειρισμένα έπιπλα. Ηδη μεγάλη εταιρεία επίπλων μελετά το ενδεχόμενο να «δανείζει» τα προϊόντα της στους πελάτες και εκείνοι να τα επιστρέφουν μετά από μερικά χρόνια χρήσης. Ηδη οι αγρότες που χρησιμοποιούν τα απορρίμματα από τις φάρμες τους για να παράξουν ενέργεια που χρησιμοποιούν και πουλάνε στο δίκτυο, φθάνουν πλέον στις αρκετές χιλιάδες στην Ευρώπη. Το Green Deal μπορεί να γίνει το όχημα για τη νέα ανάπτυξη, για να καταστήσουμε την κλιματική αλλαγή ευκαιρία για καινοτόμες λύσεις που θα σώσουν τον πλανήτη μας και θα βελτιώσουν τη ζωή μας.
* Η Μαρία Σπυράκη είναι ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News