374
|

Το κόστος του δημοψηφίσματος

Avatar protagon.import 3 Ιουλίου 2015, 18:40

Το κόστος του δημοψηφίσματος

Avatar protagon.import 3 Ιουλίου 2015, 18:40

Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο σχετικά με το κόστος του δημοψηφίσματος παράγει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, το κόστος του δημοψηφίσματος εκτιμάται στα 110 εκ. ευρώ. Στα 50 εκατ. ευρώ προσδιόρισε το κόστος του η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, σημείωσε ότι το κόστος της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος υπολογίζεται στα 20 εκατ. ευρώ.

Προφανώς, κανείς δεν εντυπωσιάζεται πια με την ακρίβεια και τη συνοχή στους υπολογισμούς της κυβέρνησης. Εξάλλου, κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι για λόγους οικονομίας έγινε η σύμπτυξη του ερωτήματος σε μία μόνο σελίδα, φαντάζομαι μισό Α4 καθότι οικονομικότερο, και μετατέθηκε πάνω-πάνω το ΟΧΙ, προς διευκόλυνση της καταμέτρησης και περιορισμού του σχετικού κόστους!

Είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς όταν την Παρασκευή το βράδυ ο Πρωθυπουργός ανακοίνωνε το δημοψήφισμα, κατά πόσο είχε εικόνα για το πραγματικό κόστος που θα προκαλούσε η απόφασή του στην οικονομία της χώρας; Πριν πάρει την απόφαση η κυβέρνηση, είχε εξετάσει τα πιθανά σενάρια (για παράδειγμα τα capital controls) και το πόσο αυτά θα επιβάρυναν την οικονομία της χώρας; Υπήρξε κάποια σχετική μελέτη ή απλά ούτως ή άλλως θα φταίνε οι άλλοι;

Μπορεί να ακούγεται απλοϊκός ο παρακάτω συλλογισμός, πολύ φοβάμαι όμως ότι δεν απέχει σημαντικά από την πραγματικότητα: 1 εβδομάδα αντιστοιχεί περίπου στο 2% του έτους (52 εβδομάδες). Τουλάχιστον η εβδομάδα που διανύουμε δείχνει να είναι οικονομικά χαμένη. Δεν είναι απαραίτητο να αναφερθεί κανείς στα αυτονόητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν υπό τις παρούσες συνθήκες οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα καταστήματα, ο τουρισμός (με την εποχικότητά του). Επίσης δεδομένος θα πρέπει να θεωρείται ο σημαντικός περιορισμός της κατανάλωσης (κάθε είδους).

Πόσο θα επηρεαστεί το ΑΕΠ της χώρας από την τρέχουσα εβδομάδα; Μήπως έχουμε μπει για τα καλά στην ύφεση; Το 2% στο ΑΕΠ της χώρας αντιστοιχεί σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Με μειωμένη την παραγωγή, τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η εβδομάδα στη μελλοντική ανεργία; Στις εισφορές; Στο έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων; Στις πληρωμές των συντάξεων;

Ή μήπως δεν έχει σημασία; Γιατί υπάρχει αξιοπρέπεια (στις ουρές των ΑΤΜ) και ελπίδα (ότι κάποια στιγμή θα πληρωθεί ολόκληρη η σύνταξη)!

Μήπως τα παίγνια θα μας έχουν κοστίσει σημαντικά παραπάνω από τη συμφωνία που περήφανα απορρίψαμε; Φαντάζομαι θα μας ενημερώσουν για το σχετικό κόστος κάποια στιγμή οι αρμόδιοι της κυβέρνησης…

*O Κωνσταντίνος Νίκας είναι οικονομολόγος. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News