«Η αποψινή ήταν η πιο εξευτελιστική στιγμή στη ζωή μου από τότε που κατουρήθηκα στο σχολικό στην τρίτη δημοτικού. Οι πρώτες λέξεις που είπα ως βουλευτής ήταν ένα ΝΑΙ σε κάτι που δεν πιστεύω, ψήφισα μνημόνιο, αισθάνομαι άρρωστος», έγραψε στον λογαριασμό του στο facebook ο Γιώργος Κυρίτσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στις 16 Ιουλίου 2015.
Βεβαίως, από τότε πολλά άλλαξαν. Ο κ. Κυρίτσης είπε πολλά ΝΑΙ σε «κάτι που δεν πιστεύει», αλλά δε φαίνεται πια ούτε να αρρωσταίνει, ούτε νιώθει όπως τότε που κατουρήθηκε στο σχολικό στην τρίτη δημοτικού. Πλέον, κατάλαβε ότι αξίζει στα 50 του τον κόπο πού και πού να έχει μια αίσθηση κατουρημένου μαθητή τρίτης δημοτικού, προκειμένου να είναι το κόμμα του στην κυβέρνηση.
Eτσι, το πρωί της Δευτέρας, στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΙ, ο κ. Κυρίτσης είπε κάτι εκπληκτικό. Απαντώντας στην παρατήρηση του δημοσιογράφου Δημήτρη Οικονόμου ότι με την κίνηση να ανακοινωθούν τα «μέτρα ανακούφισης» χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους Θεσμούς κι έτσι να οδηγηθεί το οικονομικό επιτελείο σε υπογραφή δηλώσεων μετανοίας ουσιαστικά ευνουχίστηκε, ο κ. Κυρίτσης απάντησε: «Εγώ θεωρώ ότι άμα μια κυβέρνηση κατορθώσει να δώσει αυτά τα λεφτά σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και να κάνουν Χριστούγεννα λίγο καλύτερα απ’ ό,τι θα κάνανε, αξίζει πολύ περισσότερο από μία και δύο και δέκα επιστολές».
Και μία και δύο και δέκα επιστολές, ας περιέχουν ό,τι να ‘ναι. Δεσμεύσεις της χώρας μας, μέτρα, απαιτήσεις, ο,τιδήποτε. Απορώ πώς δεν πρόσθεσε ο κ. Κυρίτσης κι ένα «σάμπως έχουμε σκοπό να τα τηρήσουμε; Το κόμμα να ‘ναι καλά, να βρίσκεται στην εξουσία», κι ας κατουριέται ο κ. Κυρίτσης πού και πού. Πού πήγαν οι ιαχές περί αξιοπρέπειας; Αγνωστο, πιθανόν κανείς να μην τις θυμάται πια. Ο κ. Κυρίτσης, πάντως, σίγουρα τις έχει ξεχάσει, εκτός κι αν θεωρεί αξιοπρέπεια το να συνηθίσεις να κατουριέσαι και να μην ενοχλείσαι πια.
Αλλά την αξιοπρέπειά του ο κ. Κυρίτσης την έδειξε και απέναντι στους πρόσφυγες. «Ε, έμειναν και 1.000 άνθρωποι να παγώνουν στις σκηνές», ήταν το γενικό κλίμα της απάντησής του στην ερώτηση του Βασίλη Λυριτζή: «Μα καλά, αφού ξέρατε ότι θα έρθει κακοκαιρία, γιατί δε φροντίσατε οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε στεγασμένους χώρους;». Αλλά δεν σταμάτησε εκεί, ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Διυπουργικού Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό. «Εγινε μια προσπάθεια μετακίνησης κόσμου σε ξενοδοχεία και δωμάτια, αλλά δεν ευοδώθηκαν γιατί υπήρξαν τοπικές αντιδράσεις». Εριξε την ευθύνη, δηλαδή, στους κατοίκους της Λέσβου, οι οποίοι δεν άφησαν το κράτος να κάνει τη δουλειά του. Αγνωστο, τώρα, γιατί -σύμφωνα με τον ίδιο- 9.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε πιο ζεστούς χώρους αλλά ειδικά στους 1.000 υπήρξε αντίδραση.
Αυτή είναι η αξιοπρέπεια κατά Κυρίτση. Και μία και δύο και δέκα επιστολές. Και 100 και 500 και 1.000 άνθρωποι σε χιονισμένες και παγωμένες σκηνές σε αρνητικές θερμοκρασίες. Την υγειά του να ‘χει ο άνθρωπος, να κατουράει και να ψηφίζει ΝΑΙ σε «πράγματα που δεν πιστεύει», αρκεί η εξουσία να ‘ναι καλά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News