Η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με την «ερωτική» πόλη μας Θεσσαλονίκη ξεκίνησε ειδυλλιακά. «Θα σας φτιάξω υποκατάστημα πρωθυπουργικού γραφείου. Θα είμαι παρών στα προβλήματά σας. Θα σας ακούω. Θα βρίσκω λύσεις. Θα σας φέρνω ξένους ηγέτες», μας είπε και μας ξελόγιασε. Μας κοιτούσε στα μάτια. Δεν του αντισταθήκαμε. Τον καλωσορίσαμε στη ζωή μας. Πιστέψαμε ότι θα γίνει «ένας από μας».
Την πρώτη φορά που ήρθε προκειμένου να εγκαινιάσει το υποκατάστημα πρωθυπουργικού γραφείου «Το χαλλλαρόν», όλα φάνταζαν όμορφα. Ήταν και σαββατοκύριακο, η Θεσσαλονίκη είχε κέφια, ο καιρός ήταν καλός, ο Αλέξης Τσίπρας ενθουσιάστηκε με το Μουσείο Τεχνολογίας, συνάντησε πρόσφυγες (ακόμη δεν είχαν γίνει τα παρατράγουδα με τις σκηνές μες στο χιόνι), τέλεσε τα εγκαίνια, πόζαρε χαμογελαστός στο παράθυρο σαν να ήθελε να μοιράσει λουλούδια και φιλιά στους περαστικούς, συνάντησε παραγωγικούς φορείς, σε όλους είπε έναν καλό λόγο κι έφυγε δίνοντας την υπόσχεση ότι εδώ αρχίζει μια μεγάλη σχέση. «Θα έρχομαι τουλάχιστον μια φορά στις 15 μέρες», μας είπε. «Αλλά και όποτε είναι αναγκαίο για να λύνω προβλήματα. Θα συγκαλώ και υπουργικές συσκέψεις», μας έταξε και βουρκώσαμε από συγκίνηση για το ενδιαφέρον του.
Μόλις πέρασαν 15 μέρες, ανακοίνωσε ότι έρχεται. «Εντάξει, δε μας πούλησε», είπαμε. Τον υποδεχτήκαμε ξανά στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ εκείνος ζήτησε συγκινημένος να συναντηθεί με τους δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης. «Θα σας κανονίσω συσσίτια για όλους των μαθητές των δημοτικών σχολείων. Πόσοι είναι; 30.000; Να βάλουμε κι άλλους μέσα, να τους κάνουμε 35.000», είπε χουβαρνταλίδικα. Άκουσε και τα ζητήματα των δημάρχων, έδειξε ότι για πρώτη φορά κατανοεί τα προβλήματα σχολικής στέγης και της παραχώρησης των στρατοπέδων. Κάποιοι διαμαρτυρόμενοι θέλησαν να τον δουν αλλά τους απέφυγε εύκολα.
Μετά από 22 μέρες, τσουπ πάλι στη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη φορά επειδή ήταν παραμονή των Φώτων, βαριόμασταν λιγάκι, αλλά λέμε πάλι καλά που ήρθε, λίγο θα κάτσει και θα φύγει να αρχίσουμε την αργία. Ο Πρωθυπουργός και πάλι είδε πρόσφυγες, προσέφερε ένα γκροτέσκο θέαμα με την μπάντα του Γ’ Σώματος Στρατού να παίζει μια παρωδία του «The final countdown» για να τον υποδεχτεί και μετά μας παράτησε για να μην αργήσει στο ραντεβού με τον Μητροπολίτη Ανθιμο. Η αλήθεια είναι ότι η επίσκεψη εκείνη δεν πήγε πολύ καλά, γιατί έκλεινε κατά διαστήματα όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να μετακινηθεί ο πρωθυπουργός κι όλος ο κόσμος έβριζε. «Καλά, αυτό θα γίνεται κάθε φορά;» άρχισε να μουρμουράει η πόλη.
Και ήρθε η χθεσινή επίσκεψη. Με τον Αλέξη Τσίπρα να συνοδεύεται από τον Πάνο Καμμένο, προκειμένου «να παραδώσει» το Στρατόπεδο Παύλου Μελά στο δήμαρχο του ομώνυμου δήμου, Δημήτρη Δεμουρτζίδη. Ατυχώς, όμως, η υπόσχεση για τα σχολικά γεύματα που είχε τάξει στη δεύτερη επίσκεψη, ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί. Επίσης, οι διαμαρτυρόμενοι έξω από το υποκατάστημα του πρωθυπουργικού γραφείου δεν ήταν καθόλου διατεθειμένοι να παραμυθιαστούν με συναντήσεις με γενικούς γραμματείς, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να γιουχαϊστεί την ώρα που έμπαινε σε αυτό. Μια γυναίκα, μάλιστα, η οποία θέλησε να τον ρωτήσει εάν εκείνος μπορεί να ζήσει με 400 ευρώ, του ευχήθηκε «ψόφος!», κάτι που κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες. Κανείς στην πόλη δεν πείστηκε ότι ο Πρωθυπουργός ήρθε για κάποιο ουσιαστικό λόγο στη Θεσσαλονίκη (η «παράδοση» του στρατοπέδου μπορούσε να γίνει πολύ πιο απλά) και όλοι –μα όλοι- όσοι κυκλοφόρησαν έριξαν κατάρες, διότι η κίνηση στο κέντρο καθιστούσε τις μετακινήσεις βασανιστήριο. Βλέπετε, έβρεχε κιόλας, δεν ήταν ο καλός καιρός του περασμένου Νοεμβρίου. Άσε δε που η κριτική για τη μόνιμη μετακίνηση το Εμπραέρ τέτοιες εποχές είναι φοβερά προκλητική, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι η Aegean έχει καθημερινά γύρω στις 10 πτήσεις από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη και άλλες τόσες για την επιστροφή, ενώ το business class εισιτήριο κοστίζει γύρω στα 400 ευρώ. Το πρωθυπουργικό αεροπλάνο Εμπραέρ, με το οποίο ήρθε χθες, έχει κόστος γύρω στις 5.500 ευρώ ανά ώρα πτήσης. Άντε, όμως, να βγάλει κάποιος τον Τσίπρα και τον Καμμένο από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, τώρα που καλόμαθαν!
Πλέον, οι επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη άρχισαν να θυμίζουν την ερωτική ιστορία του Φραντς και της Ρεμπέκα στο βιβλίο «Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα». Εκεί όπου ο Πασκάλ Μπρυκνέρ περιγράφει πώς από τον κεραυνοβόλο έρωτα και τη γλύκα, τις kinky στιγμές και την απόλαυση, το ζευγάρι πέρασε διαδοχικά σε άγρια πάθη, στη βαρεμάρα, στην απέχθεια και σε άκρως επικίνδυνες καταστάσεις.
Εάν ο Πρωθυπουργός δεν το έχει διαβάσει, μπορεί να το ζητήσει από τον σύμβουλό του Νίκο Καρανίκα. Είναι δεδομένο ότι εκείνος θα τον διαφωτίσει σχετικά, άσε δε που έχει ζήσει και πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη και την ξέρει καλά.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News