Αρκετοί στην αντιπολίτευση είχαν πιστέψει – και ορισμένοι το πιστεύουν ακόμα – ότι ο Αλέξης Τσίπρας είτε θα κάνει «ηρωϊκή έξοδο» επειδή δεν αντέχει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, είτε οι δανειστές θα τον εξωθήσουν σε τέτοια έξοδο. Την ίδια πάνω-κάτω αντίληψη διακινούσαν και αρκετοί αναλυτές, οι οποίοι «παρέσυραν» και τους πολιτικούς.
Απόρροια αυτής της λογικής είναι το-πολύ βιαστικό και ανεπεξέργαστο- αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη «φύγετε, εκλογές εδώ και τώρα». Τώρα θα αντιμετωπίσει το-βάσιμο-ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας και το αίτημα να έχει καεί «στο ζέσταμα», που λέμε και στο ποδόσφαιρο. Ακόμα και ο, συνήθως πιο εύστοχος στις εκτιμήσεις του, Ευάγγελος Βενιζέλος είπε από το βήμα της Βουλής ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ο κ. Τσίπρας να καταγγείλει τους κακούς δανειστές, τον Σόιμπλε και την κακή αντιπολίτευση, να κάνει κάτι τυχοδιωκτικό στο Αιγαίο και να μας πάει στη δραχμή.
Τι θα γίνει, λοιπόν; Ο Τσίπρας θα ξαναγίνει αντιμνημονιακός, θα κάνει δημοψήφισμα και εκλογές και η χώρα θα ξαναμπεί στην περιπέτεια του Grexit; Ας δούμε τα δεδομένα.
Πότε και πώς φεύγει πρόωρα μια κυβέρνηση;
1.Οταν οι βουλευτές που την στηρίζουν πέσουν κάτω από τους 151.Εχουν κανένα λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να αυτοκτονήσουν πολιτικά; Να χάσουν τρία χρόνια θητείας και να μην ξαναδούν τη Βουλή οι περισσότεροι; Πάντως, η πρώτη δύσκολη ψηφοφορία της Κυριακής απέδειξε το ακριβώς αντίθετο.
2.Οταν ο Πρωθυπουργός και η στενή ομάδα της εξουσίας αποφασίσει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση, παραιτείται και φορτώνει τα πάντα στην επόμενη κυβέρνηση. Είναι η περίπτωση της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή το 2009.Υπάρχουν σημάδια ότι κάτι τέτοιο θα κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου; Κανένα. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Εδώ και 16 μήνες έχουν κάνει απίστευτες κωλοτούμπες, έχουν υποστεί πρωτοφανείς πολιτικούς και προσωπικούς εξευτελισμούς, για να διατηρηθούν στην εξουσία. Ο κ. Τσίπρας το είπε καθαρά χτες την Κυριακή στη Βουλή: είχε αυταπάτες. Δεν έχει πλέον. Εχει συνειδητοποιήσει απολύτως ότι, για να μείνει στην εξουσία, πρέπει να εφαρμόσει το τρίτο, δικό του, Μνημόνιο τώρα και ένα τέταρτο(τον γνωστό «κόφτη») αργότερα. Oι συνεχείς υποχωρήσεις από τις-υποτιθέμενες-κόκκινες γραμμές το επιβεβαιώνουν: πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών είχε διαβεβαιώσει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να καταθέσει νομοσχέδιο με αφορολόγητο κάτω απο 9.100 ευρώ. Η διαβεβαίωση ίσχυσε μέχρι την Κυριακή. Ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει αφορολόγητο 8.636 ευρώ.Ο εξευτελισμός κάθε έννοιας αξιοπιστίας. Δεν τους νοιάζει. Ο,τι άλλο τους ζητηθεί, θα το κάνουν.
3.Οταν οι δανειστές τής τραβήξουν το χαλί, όπως έγινε με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το 2014. Εχουν κανένα λόγο να το κάνουν(και)σήμερα; Κανέναν. Η εξήγηση είναι προφανής. Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις, σε αντίθεση με όσα γίνονταν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Θα βρουν έναν τρόπο συμβιβασμού και στα λεγόμενα προληπτικά μέτρα(κάβα). Οι Ευρωπαίοι έχουν αυτή τη στιγμή άλλες προτεραιότητες(δημοψήφισμα στη Βρετανία, εκλογές στην Ισπανία, δυσκολίες στο εσωτερικό της Γερμανίας για την Ανγκελα Μέρκελ) και δεν θα δημιουργήσουν και ελληνικό πρόβλημα εκ του μη όντος.Το αποτέλεσμα του χτεσινού Γιούρογκρουπ το επιβεβαιώνει.Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι γεγονός. Ουσιαστικά το θέμα είχε λήξει εδώ και καιρό, απλώς η κυβέρνηση έπαιζε παιχνίδια προπαγάνδας για εσωτερική κατανάλωση (εδώ).
Οσοι νομίζουν ότι Τσίπρας και Καμμένος θα παραδώσουν εύκολα την εξουσία, είτε παραιτούμενοι είτε συγκρουόμενοι με τους δανειστές, ας αλλάξουν πλευρό. Οσο εξαρτάται από τους ίδιους, θα κάνουν το παν για να μείνουν στις καρέκλες τους
Ο σχεδιασμός είναι να εξαντλήσει η παρούσα κυβέρνηση κάθε χρονικό όριο παραμονής της. Το είπαν στη Βουλή ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης και ο Πάνος Καμμένος. Και αυτή τη φορά λένε την αλήθεια. Ακριβώς επειδή τώρα δεν έχουν αυταπάτες(ο Καμμένος ειδικά ποτέ δεν είχε, απλώς έλεγε χοντρά ψέματα στους ιθαγενείς ΑΝΕΛίτες). Δεν είναι κορόιδα να ικανοποιήσουν το αίτημα Μητσοτάκη, διότι απλούστατα οι εκλογές θα τους στείλουν στην αντιπολίτευση και τον Καμμένο μάλλον στο σπίτι του. Γιατί να το κάνουν, όταν μπορούν να είναι στην εξουσία ακόμα και μέχρι τον Οκτώβριο του 2019;
Φυσικά, η πείρα των προηγούμενων λίγων ετών έχει δείξει ότι τέτοιες προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες. Ομως, όσοι νομίζουν ότι Τσίπρας και Καμμένος θα παραδώσουν εύκολα την εξουσία, είτε παραιτούμενοι είτε συγκρουόμενοι με τους δανειστές, ας αλλάξουν πλευρό. Οσο εξαρτάται από τους ίδιους, θα κάνουν το παν για να μείνουν στις καρέκλες τους. Τα ευφάνταστα σενάρια (ηρωϊκή έξοδος, πρόωρες εκλογές, δημοψήφισμα κ.α) τελείωσαν. Και όσο γρηγορότερα το αντιληφθούν οι της αντιπολίτευσης, τόσο το καλύτερο. Η επιμονή, ειδικά της ΝΔ, στις λαθεμένες εκτιμήσεις (εδώ) δεν έχει κανένα νόημα.
Ετσι, η πιθανότερη εξέλιξη είναι η χώρα να σέρνεται, ακόμα και άλλα τρία χρόνια, σε μια κατάσταση που έχει περιγραφεί εγκαίρως ως στασιμοχρεοκοπία (εδώ). Η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα διαφορετικό. Οι δανειστές βολεύονται και δεν ενδιαφέρονται να ωθήσουν τα πράγματα προς άλλη κατεύθυνση, θετικότερη για τη χώρα. Αυτή είναι, δυστυχώς, η πιθανότερη εξέλιξη και μακάρι να διαψευστούμε.
Διαφορετικά, ας οπλιστούμε με υπομονή, ευχόμενοι το κοινότοπο «ο θεός της Ελλάδος να βάλει το χέρι του». Αν του έχει απομείνει χέρι…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News