Οσοι πιστεύουν πως η εξωτερική πολιτική μιας χώρας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, θα πρέπει να αισθάνονται ανακουφισμένοι: εμείς την παραδώσαμε στα χέρια των πιο έξυπνων ανθρώπων της χώρας.
Ενας εξ αυτών, ο εξυπνότερος όλων, ο Νίκος Λυγερός, είναι εκ των πέντε ομιλητών στο συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.
Λίγα λόγια για τον ομιλητή με στοιχεία που αντλήθηκαν από το προσωπικό του ιστολόγιο (εδώ) και παρατίθενται αυτολεξεί:
–Είναι ο Ελληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford -Binet). Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ο δείκτης νοημοσύνης του Albert Einstein υπολογίζεται στο 164. Παίζει σκάκι από 2 (!) ετών. Ο Ελληνας με τον υψηλότερο δείκτη ευφυίας.
– Είναι μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ, τη στρατηγική και τη γεωπολιτική.
– Σύμφωνα με βιογραφικό, που δημοσιεύει ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και εργαζόταν ως επιστημονικός συνεργάτης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα αυτού, «είναι ο Ελληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford-Binet)» και «ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο».
– Στην προσωπική του ιστοσελίδα (Opus of N. Lygeros) υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κείμενα του ιδίου που περιλαμβάνουν άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας, καθώς και άλλου είδους κείμενα όπως ποιήματα, ή λογοτεχνικά αποσπάσματα, στην Ελληνική, Γαλλική ή Αγγλική γλώσσα, αλλά και πάνω από 3.000 σκίτσα ή πληρέστερα έργα ζωγραφικής, πολλά από τα οποία είναι αναφορές σε έργα των da Vinci (Λεονάρντο ντα Βίντσι), van Gogh (Βίνσεντ βαν Γκογκ), Dali (Σαλβαδόρ Νταλί), Picasso (Πάμπλο Πικάσο), Schiele (Έγκον Σίλε).
– Ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής….
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του ανδρός, ας θυμηθούμε τους εκατοντάδες κατόχους βραβείων Nobel & Fields -ανάμεσα τους και ο Αλβέρτος Αϊνστάιν- που ολοκλήρωσαν την επιστημονική τους καριέρα χωρίς ποτέ να πετύχουν έστω και ένα παγκόσμιο ρεκόρ σε ένα γνωστικό πεδίο. Πόσο μάλλον σε τρία!
Μια ιδέα για το έργο του πολυσχιδούς και προικισμένου κ. Λυγερού μπορούμε να αναζητήσουμε στην ιστοσελίδα www.lygeros.org. Δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις με αναλύσεις, ποιήματα και μελέτες.
Ξεχωρίσαμε την ανάλυση για το δημοψήφισμα, με τίτλο «Το πεδίο δράσης του δημοψηφίσματος», (ανάρτηση αρ. 20.275)
«Το πεδίο δράσης του δημοψηφίσματος δεν είναι στατικό. Αντιθέτως εμπεριέχει μία δυναμική που προκαλεί όχι μόνο αντιδράσεις, αλλά και αναδράσεις. Η σταθερότητά του προέρχεται από την επιλογή της επιλογής κι όχι την ίδια την επιλογή που μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το τι έχουμε πετύχει στη διαπραγμάτευση. Δεν λειτουργεί καταληκτικά αλλά καταλυτικά, διότι δημιουργεί ένα σημείο τριβής αρχικά αλλά στην συνέχεια ένα πόλο έλξης στη δυναμική των διαπραγματεύσεων, αφού έγινε σημείο αναφοράς και για τους μεν και για τους δε. Έτσι όσοι βιάζονται κάνουν λάθος γιατί το δημοψήφισμα έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων κι όχι στο τέλος τους με την προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία. Ουσιαστικά έχει ήδη αλλάξει ως οντότητα, αφού ακολουθεί μια τελεολογία που δρα από έξω κι όχι από τη διατύπωσή του…»
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η ανάλυση, σε μορφή ποίησης, για την Καταλονία «Τα παίγνια», ανάρτηση 36.627.
Τα παίγνια
της Καταλονίας
έχουν κόστος
για όλη
την Ισπανία
αλλά βέβαια
και για την ίδια
έτσι
βαθύτερες
αναλύσεις
είναι
απαραίτητες
για τη συνέχεια
του έργου
που διαρκεί
αιώνες
χωρίς παύσεις
λόγω συγγένειας.
Αλλά και το Μακεδονικό Ζήτημα αναλύει ο κ. Λυγερός με ποιητική διάθεση. Από το πλήθος των σχετικών αναρτήσεων επιλέξαμε το υπ’ αριθμ 36.889 με τίτλο Για το Σκοπιανό.
Για το Σκοπιανό
τίποτα
δεν είναι
δεδομένο
διότι τα πράγματα
εντός της χώρας
είναι πολύπλοκα
διότι οι μειονότητες
παίζουν
τεράστιο ρόλο
και δεν υπάρχει
μία σταθερή
γραμμή
παρόλο
που θα το ήθελαν
επειδή
οι εσωτερικές
πιέσεις
είναι δύσκολα
διαχειρίσιμες.
Αν σας εντυπωσιάζει το πλήθος των αναρτήσεων –37.000 προσωπικές μελέτες, αναλύσεις και ποιήματα, δηλαδή πάνω από μία την ημέρα, κάθε μέρα, για 100 χρόνια– να θυμάστε πως ο ερευνητής καλλιτέχνης έχει IQ 189. Αυτό εξηγεί και τις 16.000 αναρτήσεις τα τελευταία δυόμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα –18 την ημέρα.
Το έργο του κ. Λυγερού περιλαμβάνει ακόμα σκίτσα και έργα ζωγραφικής (5.050 έργα). Από την ομάδα 5001-5050 (εδώ) διαλέξαμε για εσάς το σκίτσο με τίτλο Στρατηγική και Ιστορία.
Προσπαθήσαμε να ανιχνεύσουμε κάποια σύνδεση με τα γειτονικά σκίτσα αλλά δεν τα καταφέραμε. Συμπεραίνουμε πως πρόκειται για αυτοτελές έργο. Προφανώς ο δημιουργός ανάρτησε το σκίτσο με τις σημειώσεις του, προκειμένου να επικοινωνήσει κάποιες σημαντικές σκέψεις και ιδέες του σε ειδικούς επιστήμονες και στις επόμενες γενιές. Δυστυχώς, εμείς, ως μη ειδικοί, δεν καταφέραμε να κατανοήσουμε το περιεχόμενο. Το προτείνουμε ωστόσο, επειδή μας άρεσε ο τίτλος.
Για τον αναγνώστη που θέλει να εμβαθύνει στη σκέψη του ομιλητή στο Παμμακεδονικό Συλλαλητήριο της Κυριακής, ξεχωρίσαμε το βιβλίο του ΝΟΗΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Αντιγράφουμε από το Δελτίο Τύπου της Νοητικής Στρατηγικής (εδώ):
«Ο συγγραφέας εξετάζει τομείς όπως η πολεμολογία, η νομολογία, η δεοντολογία, η τελεολογία και η αξιολογία για να μελετήσει τη συμβολή τους, μέσω της θεωρίας ομάδων, της θεωρίας παιγνίων, της θεωρίας αγορών, σε πλαίσια όπου η συστημική και η κοινωνιολογία έχουν αναδείξει τα όριά τους. Η κυβερνητική προσέγγιση του συγγραφέα που λειτουργεί με τα εργαλεία των ανώτερων γλωσσών του συμβολικού λογισμού και της τεχνητής νοημοσύνης μέσω της ρομποτικής, ανοίγει νέους ορίζοντες ακόμα και σε πιο συμβατικούς τομείς ή τουλάχιστον που θεωρούνται ως τέτοιοι, όπως η διδασκαλία και η διαχείριση. Οι επιπτώσεις αυτής της θεωρίας νοητικών σχημάτων είναι δραματικές όσον αφορά στην αλλαγή φάσης που προκαλούν στους τομείς της ειδικής αγωγής (παιδιά με ειδικές ανάγκες και παιδιά προικισμένα), της διδακτικής (οπτικά μαθηματικά, γνωστικά μαθηματικά), της επιστημολογίας (ενοποίηση των προσεγγίσεων του Popper και του Kuhn μέσω των έργων του Lakatos και του Feyerabend) και της ιστορίας (ανάδειξη της συμβολής της στρατηγικής σ’ ένα πλαίσιο που θεωρείται εντελώς καθορισμένο από τις οικονομικές σχέσεις), αλλά και της πολιτικής (εθνικά και ευρωπαϊκά θέματα, ασύμμετρες διαπραγματεύσεις)».
Στους αναγνώστες που θα προμηθευτούν το βιβλίο ή θα επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.lygeros.org εύχομαι «καλή ανάγνωση». Στους τυχερούς που έχουν το προνόμιο να ακούσουν το συγγραφέα από κοντά την Κυριακή εύχομαι «καλή ακρόαση».
Και στην Πατρίδα εύχομαι «καλή τύχη»!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News