Η τεχνολογία επηρεάζει τις σχέσεις και την επικοινωνία μας με την οικογένεια και τους φίλους. Ιδίως όταν επιλέγουμε το κινητό ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντί μιας κατά πρόσωπο συνομιλίας. Κάτι που παρατηρείται κυρίως στις νεότερες ηλικίες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που αναπτύσσουν επαφές και φιλίες μέσω του Facebook κυμαίνεται από 18 μέχρι 24, ενώ η κατηγορία 65+ έχει τη μικρότερη συμμετοχή σε αυτό το επικοινωνιακό σπορ.
Έχοντας όλα αυτά κατά νου, ο Μάθιου Άμπελερ, φοιτητής του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόις, αποφάσισε να φτιάξει μια ταινία-σχόλιο πάνω σε αυτή τη διαρκώς εξαπλούμενη… βουβαμάρα. Κάπως έτσι προέκυψε το «Δώσε το αλάτι», ένα ερασιτεχνικό (με προδιαγραφές επαγγελματικού) βίντεο, που μιλά για την έλλειψη επικοινωνίας και την υποκατάσταση της «ζωντανής» φιλίας από πολλαπλάσιες «ηλεκτρονικές».
Ο νεαρός σκηνοθέτης το ορίζει ως ένα μικρού μήκους βίντεο για την τεχνολογία και τις ανθρώπινες σχέσεις. Στο συνοδευτικό σημείωμα, γράφει: «Η ιδέα προέκυψε από τα κοινά γεύματα με τους συμφοιτητές μου. Παρατήρησα πόσο “φυσιολογικό” ήταν για μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων να έχουν τα κινητά τους πάνω στο τραπέζι, να στέλνουν και να διαβάζουν μηνύματα αποξενωμένοι ο ένας από τον άλλο. Αναρωτιόμουν πώς θα αντιδρούσε ένας γονιός απέναντι σε ένα τέτοιο πρόβλημα. Αργότερα, έδωσα μια διάλεξη με θέμα “Η παχυσαρκία των Μέσων: Τεχνολογία και Ανθρώπινες σχέσεις”. Σκέφθηκα ότι ένα χιουμοριστικό βίντεο θα έδινε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο θέμα. Δυστυχώς, ο υπεύθυνος καθηγητής αρνήθηκε την προβολή. Εμένα όμως μου άρεσε τόσο πολύ η ιδέα, ώστε αποφάσισα να το γυρίσω έτσι κι αλλιώς».
Το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι ο καθηγητής έκανε λάθος. Αν και πρόκειται για μια εντελώς χειροποίητη δουλειά (ο πατέρας και η μητέρα του σκηνοθέτη παίζουν τους αντίστοιχους ρόλους στην ιστορία που περιγράφει), το βίντεο γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία στο Διαδίκτυο και έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει ένας –ακόμα- διάλογος σχετικά με αυτό το επίμαχο θέμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News