587
| SOOC

Η πραγματικότητα για τα πανεπιστήμια

Η πραγματικότητα για τα πανεπιστήμια

Με αφορμή άρθρο συνεργάτη σας «Δες ποιος μιλάει για τα πανεπιστήμια!» και τις αναφορές του στο πρόσωπό μου, κρίνω σκόπιμο να διευκρινίσω τα ακόλουθα:

1. Κατ’ εντολήν του τότε αρχηγού της ΝΔ και προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Σαμαρά, ως διευθυντής του πολιτικού του γραφείου συνεργάστηκα με την κυρία Διαμαντοπούλου για την τελική διαμόρφωση του Ν.4009 που τελικά κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε και από τη ΝΔ. Οι βασικές προϋποθέσεις που έθεσε η ΝΔ για την ψήφιση του Νόμου ήταν η κατάργηση του ασύλου και η κατάργηση συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές διοικητικών οργάνων των Ιδρυμάτων που είχε οδηγήσει σε μία κουλτούρα συναλλαγής και διαφθοράς στα Πανεπιστήμια.

2. Ο Ν.4009, που συνάντησε τη λυσσώδη αντίδραση των οργανωμένων μειοψηφιών, δεν θα είχε εφαρμοστεί ποτέ εάν δεν είχα νομοθετήσει τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όπως έγραψε ο έγκριτος συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος: «καθιερώθηκε ως απάντηση στη βία που απροσχημάτιστα ασκούσαν την ημέρα των εκλογών ορισμένες φοιτητικές παρατάξεις –με την συμπαράσταση γνωστών εξωπανεπιστημιακών– οι οποίες εξαφάνιζαν αυθαίρετα τις κάλπες διακόπτοντας με το έτσι θέλω την εκλογική διαδικασία… ήταν δηλαδή μία ευφυής απάντηση στην άσκηση της βίας, που διασφάλιζε το αδιάβλητο των διαδικασιών˙ η απάντηση της δημοκρατίας στην ωμή αυθαιρεσία». Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές Συμβουλίων των ΑΕΙ ξεπέρασε το 80%. Έτσι, εξελέγησαν Συμβούλια Ιδρυμάτων με καταξιωμένους επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας.

3. Ως υπουργός, στελέχωσα και ενδυνάμωσα την ΑΔΙΠ τοποθετώντας επικεφαλής έναν διακεκριμένο έλληνα επιστήμονα του εξωτερικού, τον καθηγητή κ. Κουφουδάκη. Η ΑΔΙΠ, εντός δύο χρόνων, ολοκλήρωσε την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των Ιδρυμάτων, διαδικασία απαραίτητη για την αναβάθμιση των ΑΕΙ.

4. Η εφαρμογή του Νόμου προχώρησε και στο ζήτημα των αιώνιων φοιτητών. Ζητήσαμε από τα Ιδρύματα να ξεκαθαρίσουν τα μητρώα τους από τους ανενεργούς φοιτητές. Και επειδή η Πολιτεία δεν πρέπει να είναι ανάλγητη, αλλά να λαμβάνει υπόψη της την κοινωνική πραγματικότητα, από το 2012 έως το 2014 νομοθετήσαμε εμβόλιμες εξεταστικές. Δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσους, για οποιονδήποτε κοινωνικό λόγο, είχαν διακόψει τις σπουδές τους να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν. Ενα ποσοστό ανενεργών φοιτητών άδραξε την ευκαιρία και ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Ενα μεγάλο ποσοστό ανενεργών φοιτητών, όμως, δεν ανταποκρίθηκε. Για ποιο λόγο πρέπει οι φοιτητές αυτοί να παραμένουν ενεργοί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει. Αντίθετα με τα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αιώνιοι φοιτητές σημαίνει κόστος για τον έλληνα φορολογούμενο, υποβάθμιση για το κύρος των ΑΕΙ και πληθωρισμό της αξίας των πτυχίων τους.

5. Εκδώσαμε τις υπουργικές αποφάσεις για την κατάρτιση των Οργανισμών των ΑΕΙ, που υποβλήθηκαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μέχρι τον Μάιο του 2014.

Εν κατακλείδι, ένας νόμος που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά παρέμενε ανεφάρμοστος, εφαρμόστηκε πλήρως. Η μόνη ουσιαστική αλλαγή στον Ν.4009 ήταν η επαναφορά του Τμήματος ως βασικής ακαδημαϊκής μονάδας ενώ διατηρήθηκε η Σχολή ως διοικητική μονάδα. Αυτό αποτελούσε βασική πολιτική της ΝΔ, αλλά ήταν και απόσταγμα πείρας από την πολυετή ακαδημαϊκή μου διαδρομή σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Στην εφαρμογή της πολιτικής συνάντησα δύο ειδών αντιδράσεις, εξίσου ιδεοληπτικές. Η μία, από τους φανατικούς της ισοπέδωσης, που μετά την αναρρίχησή τους στην εξουσία κατόρθωσαν να γκρεμίσουν ό,τι, με πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα συναίνεση, είχε επιτευχθεί στον πολύπαθο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η δεύτερη, από τους φανατικούς του δήθεν εκσυγχρονισμού. Οι δεύτεροι, προφανώς, δυσανασχέτησαν γιατί ένας υπουργός της ΝΔ έκανε τελικά το πολιτικό ζητούμενο, την υλοποίηση. Εστιάζοντας στο δέντρο, δηλαδή σε επουσιώδεις ανθυπολεπτομέρειες, έχασαν το δάσος της εφαρμογής μιας κρίσιμης μεταρρύθμισης. Διέσπασαν το μέτωπο της συναίνεσης και άνοιξαν την κερκόπορτα στις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης.


* Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρώην υπουργός Παιδείας στην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...