Η νέα μαμά (να της ζήσει το μωρό!) Αθηνά Οικονομάκου μπήκε στον τίτλο τυχαία. Απλώς, στο πιο πρόσφατο δημοσίευμα που είδα, εγκωμίαζαν εκείνη για το σώμα που έχει ένα μόλις μήνα μετά τη γέννα. Δεκάδες άλλα δημοσιεύματα εγκωμιάζουν άλλες νέες μαμάδες, για τον επίσης ίδιο λόγο. Επειδή φαίνονται σούπερ fit, σαν να μην πέρασε ποτέ από μέσα τους ένα μωρό.
Είναι κάτι σαν μόδα. Να θεωρείται επίτευγμα, το ότι ένα σώμα που πέρασε εγκυμοσύνη επανέρχεται στα φυσιολογικά του αμέσως. Ο φακός ζουμάρει πάνω στην κοιλιά της λεχώνας σταρ, ήδη απ’ την αποχώρησή της απ’ το μαιευτήριο. Οσο πιο ανύπαρκτη η κοιλιά της, τόσο περισσότερα τα credits. «Περήφανη μαμά η Κάιλι Τζένερ, περήφανη και για το σώμα της έναν μήνα μετά τη γέννα», λέει δημοσίευμα. Βεβαίως, και ίδια η βασίλισσα του ριάλιτι επιζητά το θαυμασμό, γι’ αυτό δημοσίευσε στο Snapchat φωτογραφία με την πλάκα κοιλιά της σε πρώτο πλάνο.
Είναι φαύλος κύκλος, μια μόδα που σε καλεί να την ακολουθήσεις, κι επειδή την ακολουθείς, την καθιερώνεις. Είναι μακρύς ο κατάλογος των σταρ που εξαφανίζονται λίγο πριν τη γέννα, και εμφανίζονται λίγες εβδομάδες μετά για να μας καταπλήξουν με το πόσο θεαματικά επανήλθαν. Κι όσες δεν το καταφέρνουν, εισπράττουν αρνητικό σχολιασμό: «Γιατί η Κέιτ Μίντλετον είναι ακόμα χοντρή; Τι έχει μείνει εκεί μέσα;» αναρωτιόταν χρήστης στο τουίτερ, όταν εκείνη εμφανίστηκε σ’ ένα event λίγες μέρες μετά από μια γέννα της.
Η πίεση να γίνεις υπέρ-τέλεια αμέσως μόλις βγεις απ’ το μαιευτήριο είναι καμουφλαρισμένη πίσω απ’ το αθώα προτρεπτικό μότο «κερδίζω το σώμα μου μετά την εγκυμοσύνη». Η φρενίτιδα του να το καταφέρεις και να πλησιάσεις στο πρότυπο των σταρ μαμάδων που επικροτούνται απ’ τα μίντια, εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. Ένας απ’ αυτούς, λέγεται Instagram fit moms. Γκούγκλαρε και δες χιλιάδες μαμάδες της διπλανής πόρτας να ποστάρουν φωτογραφίες στο Instagram όπου μας δείχνουν πώς εξαφάνισαν την κοιλιά της εγκυμοσύνης δύο μήνες, ένα μήνα, τρεις βδομάδες, δέκα μέρες, δέκα ώρες μετά τη γέννα.
Και η φρενίτιδα περνάει σε άλλο επίπεδο, θέλοντάς σε υπερ-τέλεια και όσο είσαι έγκυος! Μια απ’ τις μεγαλύτερες instagram moms infuencers, η Σοντέλ Ντουνκάν, έγινε διάσημη επειδή είχε μικρή κοιλιά. Μια άλλη, η Σοφί Γκουοϊντολίν, εκθειάστηκε επειδή πήρε ελάχιστο βάρος όσο κουβαλούσε δίδυμα. Ενώ δύο άλλες επειδή κατά την εγκυμοσύνη είχαν φέτες κοιλιακούς.
Φυσικά, δεν είναι κακό να γυμνάζεσαι κατά την εγκυμοσύνη, ούτε να κάνεις προσπάθεια να επαναφέρεις το σώμα σου μετά τη γέννα. Απλώς, δεν πρέπει να το κάνεις επειδή σου το προστάζει ένα πρότυπο-μόδα που κατά κάποιο τρόπο, θεωρεί τα σημάδια της κυοφορίας στο σώμα, αρρώστια, απ’ την πρέπει ν’ απαλλαγείς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Στην ουσία, έτσι βλέπουν το σώμα τους πάρα πολλές γυναίκες, που αντί να επικεντρώνονται στο πώς θα αντεπεξέλθουν στην μετά τον τοκετό περίοδο και στο πώς θα είναι υγιείς, επικεντρώνονται στο πώς θα «κερδίσουν το σώμα τους πίσω», χάνοντας συχνά τον έλεγχο. Αυτό διαπιστώνουν έρευνες και ψυχολόγοι, όπως η καθηγήτρια ψυχολογίας Σάρα Γκρόναν, μετά από μελέτη που διεξήγαγε στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, πάνω στις ψυχολογικές συνέπειες που δημιουργεί στις γυναίκες το, μετά τη γέννα, σώμα τους.
Η σκέψη που τις κυριεύει, διαπίστωσε η Γκρόναν, είναι «πώς θα χωρέσω πάλι στο skinny jean μου», αντί να σκέφτονται «πώς θα φροντίσω αυτό τον μικρό άνθρωπο και πώς είναι στην πραγματικότητα να είσαι μητέρα». Τι προτείνει η Γκρόναν; Να σκεφτόμαστε τι μπορεί να κάνει το σώμα μας και όχι το πώς φαίνεται. Να επικεντρωνόμαστε στα θετικά. Και να μην συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τις ιδεαλιστικές εικόνες άλλων γυναικών.
Μια κουβέντα είναι αυτή να μου πεις, αλλά ας το προσπαθήσουμε. Γιατί, η αλήθεια είναι, μπορεί να μην ξαναχωρέσουμε στο skinny jean μας μετά από δύο παιδιά. Και δεν χρειάζεται να χάσουμε το μυαλό μας για το καταφέρουμε.
ΥΓ. Ας το δούμε θετικά: το skinny jean είναι μια εφεύρεση βασανιστήριο. Επιτέλους απαλλαγήκαμε απ’ αυτήν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News