«Λένε ότι θα μας βγάλουν από τη Συνθήκη Σένγκεν. Μικρό το κακό, λέω εγώ…». Είναι από εκείνες τις θρυλικές ατάκες του Αλέξη Τσίπρα που καταδεικνύουν, με εξοργιστικό τρόπο, τη διαφορά ανάμεσα στο «πριν» και στο «μετά» της Πρώτης Φοράς.
Η Γερμανία σχεδόν το έκανε. Δεν μας πέταξε βέβαια από τη Ζώνη Σένγκεν, όμως συμπεριφέρεται λες και η χώρα μας δεν ανήκει εκεί.
Αν δεν το έχετε υποστεί, θα το έχετε ακούσει. Εδώ και μερικές ημέρες στα γερμανικά αεροδρόμια «ξετινάζονται» στον έλεγχο οι επιβάτες πτήσεων που προέρχονται από ελληνικά αεροδρόμια. Ούτε πολίτης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε της Σένγκεν, κάτι σαν «τρίτη» χώρα.
Ο λόγος έγινε γνωστός πρόσφατα, αλλά πέρασε στα ψιλά: από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, οι Γερμανοί εντόπισαν περίπου χίλιους ανθρώπους που δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί, κοινώς πρόσφυγες ή μετανάστες που προσπάθησαν να μπουν παράνομα στη χώρα. Μόνο τις τελευταίες δέκα ημέρες, 33 άνθρωποι επιχείρησαν να εισέλθουν παρανόμως στη Γερμανία, φτάνοντας εκεί με πτήσεις από την Ελλάδα. Αυτοί οι καημένοι έκαναν λογική σκέψη: έτσι και καταφέρεις να μπεις στο αεροπλάνο, έφτασες και στον προορισμό. Μία πτήση από την Ελλάδα στη Γερμανία είναι κανονικά εσωτερική πτήση.
Οι Γερμανοί δεν ανησυχούν τόσο για τους παράνομους μετανάστες, όσο για τους τύπους που έχουν τη τζιχάντ στην καρδιά και τη συνδεσμολογία των εκρηκτικών στο μυαλό. Ερχονται και Χριστούγεννα και όλοι θυμούνται ένα φορτηγό να διαλύει ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι στο Βερολίνο.
Εχουν το δικαίωμα οι Γερμανοί να κάνουν κάτι τέτοιο στα αεροδρόμια; Φαίνεται πως το έχουν, αρκεί, υποτίθεται, να μην προκαλούν σημαντικές δυσχέρειες στην ελευθερία των μετακινήσεων. Τώρα λοιπόν που τελείωσε η τουριστική περίοδος και επέστρεψαν οι ορδές των γερμανών τουριστών στο Ντίσελντορφ, στο Αμβούργο και στο Λεβερκούζεν, οι Γερμανοί επέβαλαν αυστηρότερους ελέγχους στις πτήσεις από την Ελλάδα και μεγάλες ουρές.
Οι επιβάτες από την Ελλάδα προς τη Γερμανία υφίστανται μία κουραστική, έως και εξευτελιστική, διαδικασία εισερχόμενοι στη χώρα. Υπό άλλες συνθήκες αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ένα δείγμα όλων όσων θα είχαμε υποστεί αν επιλέγαμε «αξιοπρέπεια», στην εκδοχή του Γιάνη Βαρουφάκη. Είναι επίσης και ο «λογαριασμός» για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε τις ροές προσφύγων και μεταναστών. Ολη η Ευρώπη μας έλεγε ότι δεν κάνουμε αποτελεσματική καταγραφή και ταυτοποίηση των ανθρώπων, όμως εμείς απλώς τους χορηγούσαμε ένα χαρτί επάνω στο οποίο γράφαμε ότι θέλουν να πάνε στη Γερμανία. Αν το πάρεις αυτό και το «κουμπώσεις» πάνω στην ανησυχία για τρομοκρατικές ενέργειες στην περίοδο των γιορτών, ως αποτέλεσμα παίρνεις τεράστιες ουρές, όχι σαν της καμήλας, που θα έλεγε και ο Πρωθυπουργός μας.
Τώρα, σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, εμείς θυμώσαμε με αυτήν την κατάσταση. Σηκώσαμε ανάστημα και απαιτήσαμε καλύτερη μεταχείριση. Ξεκινήσαμε, μάλιστα, κι εμείς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε Γερμανούς που προσγειώνονται στην Ελλάδα, για να μάθουν.
Η αλήθεια όμως είναι ότι οι Γερμανοί έχουν τον πρώτο και μοναδικό λόγο. Και αν δεν πειστούν για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων στην Ελλάδα, μάλλον θα επιμείνουν, όπως άλλωστε η Frontex δεν φυλάει στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από τους Σκοπιανούς, αλλά τους Σκοπιανούς από την Ελλάδα.
Τι θα γίνει; Μάλλον κάπου στη μέση θα τα βρουν, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη ελέγχου. Κοινώς, αν πετάς για Μόναχο, θα πρέπει να πας πιο νωρίς στο αεροδρόμιο για να υποστείς εντατικότερο έλεγχο· για αυτό oι σοβαρές αεροπορικές σε προειδοποιούν ήδη σχετικά όταν κλείσεις εισιτήριο.
Μετά βέβαια θα βγει και ο Νίκος Κοτζιάς για να πει ότι τους τρίξαμε τα δόντια και ρίξαμε και στο τραπέζι το θέμα του κατοχικού δανείου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News