Η λαϊκή έκφραση «ρε αυτός κάνει παπάδες»(κάνει καταπληκτικά πράγματα, «ζωγραφίζει») πάει γάντι στη σημερινή κυβέρνηση. Οχι ότι κάνει πολύ διαφορετικά από τις προηγούμενες. Για την ακρίβεια, στα βασικά τις αντιγράφει απολύτως, αλλά ο τρόπος που τα κάνει και, κυρίως, που τα πλασάρει είναι αξιοθαύμαστος.
Πριν πιάσουμε το πολύ επίκαιρο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, στο οποίο κυριολεκτικά «σκίζει», ας θυμηθούμε:
Εν χορώ τα κυβερνητικά στελέχη, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού, διαβεβαίωναν ότι το δικό τους Μνημόνιο δεν θα περιλάμβανε καμία μείωση στις συντάξεις. Στην αρχή ήταν στις συντάξεις γενικώς, μετά άρχισε να γίνεται «στις κύριες» και μετά «εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνάει τα 1.300 ευρώ». Μετά ήταν το ΕΚΑΣ, που δεν θα βρισκόταν βουλευτής να ψηφίσει την κατάργησή του (εδώ). Ο αρμόδιος υπουργός, μάλιστα, ήταν τόσο κατηγορηματικός (εδώ), που όλοι έτριβαν τα μάτια τους. Και όταν το ΕΚΑΣ κόπηκε (το είχε θεσπίσει το μακρινό 1996 η ανάλγητη κυβέρνηση Σημίτη, το έκοψε η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα), ήρθε ο Κατρουγκάλειος κυνισμός: ναι το κόψαμε, αλλά είχαμε ψηφίσει την κατάργηση όλοι μαζί (εδώ).
Το κόμμα που είχε κάνει σημαία του το «Δεν πληρώνω», βάζει μπάρες και διόδια παντού. Κι ένας κακομοίρης που είχε πιστέψει και πρωτοστατούσε στο κατέβασμα της μπάρας, κινδυνεύει να χάσει τα αυγά και τα καλάθια (εδώ). Το «δεν πλήρωσα τον ΕΝΦΙΑ» του Αλέξη Τσίπρα έγινε «σκάστε και ψηφίστε». Αλλά αυτό συνοδεύεται από πρωτοφανή προπαγάνδα του τύπου «το 80% πληρώνει το ίδιο ή και λιγότερα» ή με την υπόσχεση «άρχισε ο επανασχεδιασμός του ΕΝΦΙΑ». Τη μέρα που αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά, το ρεπορτάζ της (όλο και πιο ξετσίπωτης στην προπαγάνδα, «αριστερής» φυσικά, ΕΡΤ) άρχιζε με τη φράση «επανασχεδιάζεται ο ΕΝΦΙΑ, ώστε να αρθούν οι αδικίες».
Αυτά είναι «παλιά» πλέον. Αλλά δεν είναι αξιοθαύμαστο ότι ο Κατρούγκαλος λέει τέτοια ανενόχλητος, ενώ οι «ανάλγητοι» προκάτοχοί του, του ΠΑΣΟΚ στην αρχή , της ΝΔ μετά, έτρωγαν πατσαβούρες, λεκτικές και καμιά φορά αληθινές;
Και τώρα στα πολύ επίκαιρα. Οι «διαπλεκόμενες» (προ ΣΥΡΙΖΑ) κυβερνήσεις έδιναν άδειες στους καναλάρχες για να τις υποστηρίζουν, αλλά τηρούσαν και τα προσχήματα. Δηλαδή, δεν τόλμησαν να καταργήσουν το ΕΣΡ και, κυρίως, έκαναν μια απόπειρα να μην πάρουν κανάλι εργολάβοι και προμηθευτές του Δημοσίου (η πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή), αλλά απέτυχαν.
Η σημερινή, αριστερή και μη διαπλεκόμενη βεβαίως, κυβέρνηση κάνει το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή, καταργεί στην πράξη το ΕΣΡ με τον διαγωνισμό Παππά-Κρέτσου. Και θα δούμε πώς οι ευαίσθητοι δικαστές, που δεν σηκώνουν παρεμβάσεις (εδώ), θα αντιδράσουν στην κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 15 του Συντάγματος.
Επιπλέον, η μη διαπλεκόμενη κυβέρνηση ενθαρρύνει και διευκολύνει επιχειρηματία που παίρνει δημόσια έργα (εδώ) να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Το ότι είναι και κουμπάρος υπουργών αποτελεί, προφανώς, ηθικό πλεονέκτημα (αριστερό πάντα). Επιπλέον, το αριστερό κράτος έχει επιλέξει, μεταξύ τόσων άλλων, να εκπροσωπείται από ένα δικηγόρο με κακό πολιτικό παρελθόν. Πρέπει να είναι πολύ ικανός, αλλιώς δεν εξηγείται ότι δεν βρήκαν ένα άλλο πρόσωπο, που δεν είχε εμπλακεί σε πολιτικοεπιχειρηματικά παίγνια (Κοσκωτάς κ.λπ.).
Όλα αυτά η κυβέρνηση τα θεωρεί, προφανώς, τίτλο τιμής, αφού δέχεται κριτική από παλιούς καναλάρχες, οι οποίοι βλέπουν ότι απειλούνται από νέους, προφανώς περισσότερο υπάκουους στο «αριστερό» τοπίο ενημέρωσης που πάει να φτιαχτεί. Πριν από δέκα χρόνια πρωταγωνιστούσε ο «αριστερός» εργολάβος Μπόμπολας (πού ήθελε να τον φάει η Δεξιά του Καραμανλή), σήμερα πρωταγωνιστεί ο, επίσης αριστερός, εργολάβος Καλογρίτσας, που τον προωθεί η, αριστερή βεβαίως, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Τέτοια γίνονται και οι αριστερές πέτρες είναι ακόμα στις θέσεις τους. Γι’ αυτό λέμε ότι η σημερινή κυβέρνηση σχεδόν ανενόχλητη κάνει παπάδες, κοινώς ζωγραφίζει, δια των αριστερών εργολάβων, ικανών δικηγόρων και κουμπάρων υπουργών. Ο κ. Τσίπρας ας προσέξει τον στίχο του Μπρέχτ: «Εκεί όπου η βρωμιά είναι πιο μεγάλη, εκεί ακούς τα πιο μεγάλα λόγια». Για να μην ξυπνήσει κάποιο πρωί και αναγκαστεί να πει «εγώ απλώς προήδρευα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News