Από τη Μεταπολίτευση του 1974 και μέχρι σήμερα είχαμε (και έχουμε) οκτώ εκλεγμένους Πρωθυπουργούς: Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας. Από αυτούς μόνο δύο, Σημίτης και Σαμαράς, δεν χρησιμοποίησαν συγγενικά τους πρόσωπα στην κυβέρνηση.
Οι άλλοι το έκαναν συστηματικά είτε σε υψηλές θέσεις είτε σε χαμηλότερες. Ο Καραμανλής (ο μακαρίτης) είχε υπουργό τον αδελφό του Αχιλλέα. Ο Ανδρέας τον υιό Γιώργο. Ο Μητσοτάκης την κόρη Ντόρα. Ο Καραμανλής (ο μικρός) τον εξάδελφο Λιάπη. Ο Παπανδρέου (ο μικρός) τον αδελφό Νίκο κάτι σαν σύμβουλο σε υπουργεία. Ο Τσίπρας τον εξάδελφο Γιώργο, επίσης σύμβουλο.
Και ξαφνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που φιλοδοξεί να είναι ο ένατος εκλεγμένος Πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι δεν θα βάλει στην κυβέρνησή του κανένα συγγενικό του πρόσωπο, δηλαδή ουσιαστικά στέλνει στα (κυβερνητικά)αζήτητα την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη. Δύο ερμηνείες δίνονται γι’ αυτήν την –όχι και τόσο «στα ξεκούδουνα»– απόφασή του:
Η πρώτη έχει καθαρά ενδοοικογενειακά χαρακτηριστικά, που στην πορεία έγιναν και πολιτικά. Ο Κυριάκος έμεινε στη ΝΔ και δεν ακολούθησε την Ντόρα, όταν τη διέγραψε ο Σαμαράς και έφτιαξε δικό της κόμμα. Η Ντόρα δεν υποστήριξε τον Κυριάκο, όταν έθεσε υποψηφιότητα για την αρχηγία της ΝΔ. Ο γιος της Κώστας Μπακογιάννης πήγε στο περιφερειακό συνέδριο με τον Τσίπρα, παρά την απαγόρευση που είχε επιβάλει η ΝΔ.
Η δεύτερη ερμηνεία έχει να κάνει με την πολεμική που δέχεται ο αρχηγός της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας τον αποκαλεί «πορφυρογέννητο» κι εκείνος, για να αποδείξει ότι δεν είναι, «αποκήρυξε» τους συγγενείς του!
Ερώτηση: Τι θα αποκομίσει πολιτικά ο Μητσοτάκης από αυτήν την απόφασή του; Υπάρχουν ψηφοφόροι, πέραν της ΝΔ, που θα τον ψηφίσουν επειδή απέκλεισε την Ντόρα από την κυβέρνηση; Πολύ χλωμό. Αντίστροφα, μήπως υπάρχουν ψηφοφόροι της ΝΔ, που εξοργίστηκαν; Πολύ πιθανό.
Ορισμένοι φανατικοί υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι, με την απόφασή του αυτή, «έγινε ηγέτης», αφού «τα έβαλε με την οικογενειοκρατία», προϊόν της οποίας είναι και ο ίδιος. Να αναγνωρίσουμε ότι, όντως, χρειάζεται γερό στομάχι (ή πολύς κυνισμός), για να πάρεις τέτοια απόφαση. Ομως, για να μη μείνει μετέωρη, πρέπει να έχει και συνέχεια. Αν ο αρχηγός της ΝΔ θέλει να ξεριζώσει το νεποτισμό από το κόμμα του, πρέπει να κόψει από τις λίστες των υποψηφίων στις προσεχείς εκλογές όσους έχουν (παραδοσιακά) ονόματα πατεράδων, θείων κτλ. Υπάρχουν Καραμανλήδες, Κεφαλογιάννηδες, Βαρβιτσιώτηδες και πάει λέγοντας. Θα το κάνει;
Η απάντηση προσεχώς. Μέχρι τότε ισχύει η ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ «πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και αύριο να εξηγείς γιατί δεν έγινε».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News