633
Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Ενας από τους δύο θα είναι ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ | INTIME NEWS/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αυτό είναι το δίλημμα; Λάθος!

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 8 Ιανουαρίου 2016, 11:35
Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Ενας από τους δύο θα είναι ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ
|INTIME NEWS/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αυτό είναι το δίλημμα; Λάθος!

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 8 Ιανουαρίου 2016, 11:35

Οι εξελίξεις περί το Ασφαλιστικό έχουν επισκιάσει ή και παραμερίσει από την επικαιρότητα τη μάχη ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία. Oμως, επειδή τις επόμενες μέρες τα φώτα θα πέσουν πάνω στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λόγω της εκλογής του νέου αρχηγού του την Κυριακή, αξίζει να προσέξουμε το βασικό δίλημμα που θέτουν οι υποψήφιοι. Και όχι μόνο οι δύο φιναλίστ Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι ηττηθέντες Απόστολος Τζιτζικώστας και Αδωνις Γεωργιάδης.

Το δίλημμα αυτό συνοψίζεται στην κατηγορηματική διαβεβαίωση «εγώ θα νικήσω τον Τσίπρα». Το έθεσε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών (εδώ), αλλά και πριν από λίγες μέρες (εδώ). Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Μεϊμαράκης (προ)βλέπει ότι η ΝΔ (υπό την ηγεσία του, εννοείται) βρίσκεται κοντά στην εξουσία (εδώ).

Βεβαίως, για να μην είμαστε άδικοι, αυτός ήταν ο καημός των κομμάτων εξουσίας σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Την επομένη των εκλογών, η εκάστοτε αντιπολίτευση ζητούσε νέες εκλογές! Και κάθε φορά που γινόταν αλλαγή αρχηγού, οι υποψήφιοι – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – πρόβαλλαν ως βασικό πλεονέκτημά τους την ικανότητα να νικήσουν τον αρχηγό του αντίπαλου κόμματος και Πρωθυπουργό.

Αυτό είναι, άραγε, σήμερα το πρωτεύον δίλημμα στη ΝΔ; Οι εκλογές έγιναν πριν από τρεις μήνες, η κυβέρνηση έχει (πρέπει να έχει) ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ξεδιπλώσει την πολιτική της και να κριθεί. Αυτό ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις.

Η ΝΔ στις 20 Σεπτεμβρίου έχασε καθαρά. Τι νόημα έχει το «ντοπάρισμα» των οπαδών της με την καλλιέργεια προσδοκιών ότι όπου να ‘ναι θα πέσει η κυβέρνηση, θα γίνουν νέες εκλογές και το κόμμα θα (επαν)έλθει εν τη βασιλεία του; Τι εξυπηρετεί η αυτάρεσκη διαβεβαίωση των υποψήφιων αρχηγών «εγώ θα νικήσω τον Τσίπρα»; Είναι αυτό το σημαντικότερο δίλημμα για το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης;

Ο «καραμανλισμός» δεν είναι φάρμακο δια πάσαν νόσον, για να μην πούμε ότι προκαλεί αποστροφή σε μεγάλα τμήματα ψηφοφόρων, τα οποία η ΝΔ πρέπει να προσεγγίσει, αν θέλει να νικήσει κάποια φορά στο μέλλον

Κάποια στιγμή η παρούσα κυβέρνηση θα πέσει. Ακόμα και για τα ιερά τέρατα της Μεταπολίτευσης Κωνσταντίνο Καραμανλή (τον μακαρίτη εννοούμε, μη γίνει κάποιο μπέρδεμα…) και Ανδρέα Παπανδρέου ήρθε η ώρα της ήττας. Το ίδιο θα συμβεί και με τον Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι  αναμένεται, διότι η πλήρης αναντιστοιχία  λόγων και έργων του θα διώξει τους παραπλανηθέντες και εξαπατηθέντες.

Ομως, δεν ήρθε ακόμα η ώρα αυτή. Και το μεγάλο κόμμα της  αντιπολίτευσης, αντί να «ντοπάρει» τους οπαδούς του με την προσδοκία της γρήγορης επανόδου, καλό θα ήταν να προετοιμαστεί. Να κάνει αυτοκριτική για τα δικά του πεπραγμένα, να μας πει τι θα αλλάξει. Αντί για γενικολογίες, να μας πει πώς εκείνο θα λύσει το Ασφαλιστικό, πώς (δεν) θα φορολογήσει τους αγρότες και από πού θα πάρει τους πόρους.

Ο κ. Μεϊμαράκης, αντί να βλέπει «τροχιά εξουσίας», ας αναλογιστεί τι έφταιξε τις δύο προηγούμενες φορές που ηττήθηκε και ας μας πει τι σκοπεύει να κάνει για να ανανεώσει το κόμμα του. Ο «καραμανλισμός» δεν είναι φάρμακο δια πάσαν νόσον, για να μην πούμε ότι προκαλεί αποστροφή σε μεγάλα τμήματα ψηφοφόρων, τα οποία η ΝΔ πρέπει να προσεγγίσει, αν θέλει να νικήσει κάποια φορά στο μέλλον.

Ο κ. Μητσοτάκης, αντιστοίχως, ίσως πρέπει να κατανοήσει περισσότερο ότι ο φιλελευθερισμός (με ή χωρίς το πρόσημο «νέο» μπροστά) δεν είναι η αλάνθαστη συνταγή που θα φέρει αυτομάτως την έξοδο από την κρίση και την ευημερία στη χειμαζόμενη Ελλάδα. Οπως απέτυχε ο απόλυτος κρατισμός, έτσι θα αποτύχει και ο απόλυτος φιλελευθερισμός, αν αυτό έχει  στο νου του.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρωτεύει σήμερα για όλη την αντιπολίτευση -και ιδίως για τη ΝΔ- δεν είναι η καλλιέργεια της προσδοκίας «όπου να ‘ναι πέφτει ο Τσίπρας, ερχόμαστε εμείς». Διότι, ακόμα κι αν αυτό συμβεί και έρθουν εκείνοι απροετοίμαστοι, μόνο και μόνο ως αντικαταστάτες του Τσίπρα, τίποτα δεν θα αλλάξει. Θα ζήσουμε μια από τα ίδια. Και αυτό θα είναι το χειρότερο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...