558
Η Ελένη Φουρέιρα με τον Νίκο Αναστασιάδη υπό το «βλέμμα» του Μακάριου | Twitter/@AnastasiadesCY

Θα καλούσαν στο Μαξίμου τη Φουρέιρα;

Η Ελένη Φουρέιρα με τον Νίκο Αναστασιάδη υπό το «βλέμμα» του Μακάριου
|Twitter/@AnastasiadesCY

Θα καλούσαν στο Μαξίμου τη Φουρέιρα;

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιαδης, συνάντησε την Ελένη Φουρέιρα. Η είδηση κάνει εδώ και λίγες ώρες το γύρο του Διαδικτύου, παρέα με φωτογραφίες του κύπριου προέδρου να καλωσορίζει την ποπ σταρ στο Προεδρικό, με την επισημότητα που θα καλωσόριζε τον αρχηγό ενός κράτους.

«Ενιωθα την ανάγκη να σας γνωρίσω από κοντά για να σας διαβιβάσω τα φιλικότατα αισθήματά μου», της είπε. Και τη συνεχάρη, όπως και όλη την ομάδα της και τη διεύθυνση του ΡΙΚ, λέγοντας ότι χάρη σε αυτούς η Κύπρος προβλήθηκε παγκόσμια και ήταν η σημαντικότερη συμμετοχή της στον διαγωνισμό. Και αναμνηστικό βραβείο έδωσε και επίσημο tweet έγραψε ο κύπριος πρόεδρος.

Χίλιες φορές τους ευχαρίστησε για την προσπάθειά τους, και που έγιναν πολύ καλοί πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό. Αμέ.

Σκέφτομαι αν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο ποτέ στην Ελλάδα, αν κάποιος Ελληνας πρωθυπουργός έχει πάρει αντίστοιχη πρωτοβουλία. Να προσκαλέσει με πάσα επισημότητα στο Μαξίμου έναν ποπ καλλιτέχνη, που μας εκπροσώπησε στη Eurovision. Να τον βάλει να κάτσει απέναντι του, στην ίδια καρέκλα που έχει καθίσει ένας Ομπαμα, ένας Γιούνκερ η μία Μερκελ ας πούμε, να τον βραβεύσει και να τον ευχαριστήσει για την προσφορά του στη χώρα. Να τον αποκαλέσει πρεσβευτή μας στο εξωτερικό.

Γκουγκλάρω, γκουγκλάρω, αλλά τίποτα δεν βρίσκω. Ελληνας πρωθυπουργός να έχει δεχτεί γιουροβιζιονικό καλλιτέχνη στο Μαξίμου, δεν υπάρχει. Και καλά, δεν λέω για την τωρινή κυβέρνηση που ούτε να τη φτύσει τη Eurovision, λέω και για παλαιότερα. Για εποχές όπου η Eurovision είχε μια καλύτερη θέση στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων και το παλεύαμε περισσότερο. Τότε που στέλναμε αποστολές της προκοπής με Ρουβάδες και Παπαρίζου.

Ούτε καν η Ελενα Παπαριζου, που το σήκωσε το τιμημένο κι έφερε τη Eurovision στην Ελλάδα, ούτε καν αυτή έτυχε τέτοιας πρόσκλησης. Της είχαν στείλει βεβαίως συγχαρητήρια, και ο τότε ΠτΔ Κάρολος Παπούλιας, και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μαξίμου όμως, δεν είδε η Number One Ελένη. Η Φουρέιρα αντιθέτως, αν και number two, είδε Προεδρικό. Της έκανε την τιμή να τη συνεχάρη επισήμως και από κοντά, ο πρώτος άνδρας της χώρας την οποία εκπροσώπησε.

Πόσο ζήλεψα δεν λέγεται. Ζήλεψα τη νοοτροπία που καθρεφτίζεται στην κίνηση του Κύπριου Προέδρου. Αυτή την κίνηση, αν τη δεις σε γκρο πλαν, βλέπεις ένα σωρό πράγματα μέσα στο κάδρο. Βλέπεις καταρχάς την απουσία του κόμπλεξ, εκείνου που κάνει τις ελληνικές κυβερνήσεις να μην προχωρούν σε τέτοιου είδους κινήσεις. Οι δικοί μας είναι σαν να λένε: σιγά μην προσκαλέσω στο Μαξίμου τον ποπ καλλιτεχνάκο, τον εκπρόσωπο του γιουροβιζιονικού πανηγυριού..

Ζήλεψα τη γενναιοδωρία. Η Φουρέιρα δεν κέρδισε, δεύτερη βγήκε, ωστόσο ο Πρόεδρος της χώρας την οποία εκπροσώπησε, την ευχαρίστησε για ό,τι πέτυχε. Της αναγνώρισε δηλαδή την προσπάθεια.

Ζήλεψα και τον ρεαλισμό, το γεγονός ότι μια κυβέρνηση δίνει σε όλα σημασία. Και πολύ ορθά πράττει, γιατί όλα έχουν τη σημασία τους. Ο κύπριος πρόεδρος έδωσε σημασία στη Eurovision και αναγνώρισε τον αντίκτυπο της προσπάθειας που έκανε η εκπρόσωπος της Κύπρου στο εξωτερικό. Πρεσβευτής της χώρας, σου λέει, έγινες. Ενώ οι δικοί μας θα έλεγαν: σιγά τον γιουροβιζιονικό καλλιτεχνάκο που θα γίνει πρεσβευτής μας έξω. Ποιος είναι αυτός να εκπροσωπήσει εμάς;

ΥΓ. Το 2016, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο πανηγύριζε στο τουίτερ την εξέλιξη του μουσικού διαγωνισμού: «Σταυρώνουμε τα δάχτυλά μας. Jamala είμαστε μαζί σου. Για εμάς είσαι νικήτρια!» Φέτος, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε τη χαρακτηριστική κίνηση του χτυπήματος των φτερών της κότας που ήταν και η χορογραφία της νικηφόρας συμμετοχής του Ισραήλ στη Eurovision…
Φαντάσου Ελληνα πρωθυπουργό να (καταδέχεται να) κάνει τέτοια πράγματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...