591
O Κώστας Γαβρόγλου φτιάχνει άρον-άρον πανεπιστήμιο, παζαρεύει τέταρτη νομικήσ χολή, αλλά αρνείται τις κλασσικές σπουδές στις οποίες επιστρέφει όλος ο υπόλοιπος πλανήτης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Γιατί μας δουλεύει ο υπουργός Παιδείας;

Μάρνυ Παπαματθαίου Μάρνυ Παπαματθαίου 18 Φεβρουαρίου 2018, 12:21
O Κώστας Γαβρόγλου φτιάχνει άρον-άρον πανεπιστήμιο, παζαρεύει τέταρτη νομικήσ χολή, αλλά αρνείται τις κλασσικές σπουδές στις οποίες επιστρέφει όλος ο υπόλοιπος πλανήτης
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Γιατί μας δουλεύει ο υπουργός Παιδείας;

Μάρνυ Παπαματθαίου Μάρνυ Παπαματθαίου 18 Φεβρουαρίου 2018, 12:21

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τις εκφράσεις που διάλεξε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σχετικά με τη δημιουργία του «μεγάλου του έργου», του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

«Η εμβληματική πρωτοβουλία της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εδράζεται αποκλειστικά σε ακαδημαϊκές και αναπτυξιακές μέριμνες»

«Ολη η πολιτική του υπουργείου Παιδείας έχει ως στόχο όχι να συρρικνώσει την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά να την ισχυροποιήσει λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική των Ιδρυμάτων, το πλήγμα που δέχτηκε η ανώτατη εκπαίδευση στην εποχή των μνημονίων και τις διεθνείς εξελίξεις».

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το τελευταίο: τις διεθνείς εξελίξεις!

Σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο οι κυβερνήσεις αναπροσαρμόζουν τα εκπαιδευτικά το προγράμματα, προβληματίζονται γύρω από τις επιστήμες που πεθαίνουν και τα επαγγέλματα που χάνονται, αναζητούν νέους τρόπους για να «ενώσουν» την φιλοσοφία με τις νέες τεχνολογίες, ώστε να δώσουν στους νέους ανθρώπους προσόντα και δεξιότητες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πολύπλοκες κοινωνίες του αύριο.

Στην Ελλάδα, η δημιουργία ενός νέου πανεπιστημίου που προέκυψε από την συνένωση δύο ΤΕΙ και το οποίο στήνεται γύρω από μια νέα Πολυτεχνική Σχολή στην Αττική (στην περίοδο με την μεγαλύτερη ανεργία όλων των ειδικοτήτων των μηχανικών), είναι εκείνο που ονομάζουμε «αναπτυξιακή πολιτική».

Ακολούθως, η επικείμενη δημιουργία τέταρτης Νομικής σχολής σε μια χώρα με εκατοντάδες άνεργους δικηγόρους, είναι αυτό που λέμε πολιτική που «ισχυροποιεί την δυναμική των Ιδρυμάτων» (σχετικά με αυτό άκουσα ότι το πανεπιστήμιο Πάτρας κέρδισε στις διαπραγματεύσεις την 4η Νομική που διεκδικούσε και η Κρήτη, με αντάλλαγμα να συνεργαστεί με το ΤΕΙ της περιοχής…)

Αναρωτιέμαι αν έχει καταλάβει κανένας στην κυβέρνηση μας, ειδικά δε στο κτίριο του Αμαρουσίου, ότι έφτασε η χρυσή στιγμή για την Ελλάδα για να προβάλει επιτέλους αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει διεθνώς: τις κλασσικές σπουδές.

Ολόκληρος ο πλανήτης γυρίζει πίσω και αναζητάει τις «ξεχασμένες» κλασικές σπουδές, καθώς η ταχεία έλευση των αυτοματισμών και της τεχνητής νοημοσύνης, αναγκάζει τα εκπαιδευτικά συστήματα να στηρίξουν ξανά τα επαγγέλματα που θα δώσουν την απάντηση στην ιδεολογική μάχη των επόμενων ετών: επαγγέλματα που απαιτούν ενσυναίσθηση, συναισθηματική νοημοσύνη, κριτική ματιά.

Πού είναι η Ελλάδα αλήθεια μέσα σε αυτή την συζήτηση; Συνενώνει ΤΕΙ με κορεσμένες ειδικότητες και τα κάνει πανεπιστήμια για να βγάζουν μερικές ακόμη εκατοντάδες ανέργων.

Το νέο… υπερ-ίδρυμα θα στεγάσει έτσι, μια πλήρη Πολυτεχνική Σχολή, μια Οικονομική Σχολή, μια «μίνι» Ιατρική, ένα «νέο» Χαροκόπειο με Σχολή Διατροφής και μία Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών.

«Πρόκειται για γνωστικά αντικείμενα εναρμονισμένα και συμβατά με τις εξελίξεις των επιστημών και με τα αντίστοιχα διεθνή προγράμματα σπουδών υψηλά αξιολογημένων πανεπιστημίων της Ευρώπης και των ΗΠΑ, αλλά και συνυφασμένα με τις τοπικές και εθνικές ανάγκες σε οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς αιχμής για την χώρα, ώστε οι ακαδημαϊκές μονάδες να έχουν προοπτικές ισχυρής παρουσίας στον ελληνικό και διεθνή χώρο» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.

Εδώ πρέπει κανείς να σημειώσει ότι στην Σχολή Επιστημών Υγείας του νέου Ιδρύματος, περιλαμβάνεται ως κατεύθυνση, τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας…

Περιττό να πω ότι στα παραπάνω η Σύνοδος πρυτάνεων ΑΕΙ αποφάνθηκε ότι «η σοβαρότητα του εγχειρήματος ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ιδίως μάλιστα σε μια περίοδο που οι προϋπολογισμοί των Πανεπιστημίων είναι σταθερά ελλειμματικοί, θα προϋπέθετε ως ελάχιστο αναγκαίο προαπαιτούμενο την εκπόνηση σχετικών μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας».

«Τα επόμενα 30 χρόνια, ο πόνος θα είναι πολύ περισσότερος από τη χαρά» είπε στην τελευταία συνάντηση της οικονομικής ελίτ του πλανήτη στο Νταβός, ο Τζακ Μα, ο κινέζος μεγιστάνας που ηγείται της Alibaba Group, μια πλατφόρμα στο Διαδίκτυο με βάση τις επιχειρήσεις (αντίστοιχη της Amazon). «Οι κοινωνικές διαμάχες θα επηρεάσουν κάθε βιομηχανία τα επόμενα χρόνια. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι τεχνολογικές αλλαγές έχουν ακολουθηθεί από παρόμοιες αναταραχές» ανέφερε. Και τόνισε ότι «όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα αν θέλουν να κερδίσουν τις μάχες που έρχονται, πρέπει να γυρίσουν πίσω στα επαγγέλματα που δίνουν το αποτύπωμα της ανθρώπινης ψυχής…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...