616
Η Θεσσαλονίκη γέμισε πάλι αφίσες. Αντε να μιλήσεις σοβαρά... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εδώ Θεσσαλονίκη: Ψυχραιμία πατριώτες, αλλά ποιος ακούει;

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 20 Ιανουαρίου 2018, 14:05
Η Θεσσαλονίκη γέμισε πάλι αφίσες. Αντε να μιλήσεις σοβαρά...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Εδώ Θεσσαλονίκη: Ψυχραιμία πατριώτες, αλλά ποιος ακούει;

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 20 Ιανουαρίου 2018, 14:05

Ακούς αθλητικό ραδιόφωνο στη Θεσσαλονίκη. Εκεί που λέει ο παρουσιαστής τα νέα για τον ΠΑΟΚ, πετάει ένα «να θυμίσουμε ότι ο ΠΑΟΚ έβγαλε ανακοίνωση εναντίον της λύσης που θα περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων». Μετά μιλάει για τον Άρη, για τον Ηρακλή, για το ζαχαροπλαστείο Τάκης που είναι χορηγός της εκπομπής και δεν παραλείπει να πει ότι «ο Άρης, ο Ηρακλής και ο Τάκης στηρίζουν το συλλαλητήριο της Κυριακής». Ολη μέρα κι όλη νύχτα, ακούμε για το συλλαλητήριο.

Φρενίτιδα. Ο Εμπορικός Σύλλογος Καλαμαριάς μας ενημερώνει ότι «Δεν πουλάμε τη Μακεδονία. Δεν κάνουμε εκπτώσεις» και αφού γελάσεις με λυγμούς, αναρωτιέσαι αν οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πόσο φτηνιάρικο είναι αυτό που κάνουν.

«Μας πήραν τα λεφτά μας, τα σπίτια μας, τις δουλειές μας, τώρα θέλουν να μας πάρουν και την πατρίδα μας», λέει ο παπάς στην εκκλησία. Οι πιστοί αναρωτιούνται αν άκουσαν καλά, αλλά έχει και χαρτιά που ενημερώνουν ότι το πρωί θα έχει πούλμαν έξω από την εκκλησία για να τους παν στο συλλαλητήριο.

Κάθομαι και θυμάμαι ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, λέγοντας ότι είμαι από τη Θεσσαλονίκη έχω ακούσει πάμπολλες φορές ότι εμείς «εκεί πάνω» είμαστε σκληροπηρυνικοί και συντηρητικοί, ότι μας ελέγχει η εκκλησία, ότι κάνουμε πολλή βαβούρα χωρίς λόγο. «Μας έχετε ζαλίσει με το Σκοπιανό, κοιτάξτε να τα βρείτε», κατέληγαν και με άφηναν άλαλη, να αναρωτιέμαι εάν ζούμε στην ίδια χώρα. Πάει, είχε καθιερωθεί: Θεσσαλονικιός ίσον συντηρητικός, μακεδονολάγνος, εθνικιστής και διόλου πραγματιστής.

Αλλά αυτό ήταν so last year. Αίφνης, εδώ και λίγο καιρό, ακούω ανθρώπους από κάθε πλευρά της Ελλάδας να εμφανίζονται μακεδονικότεροι των Μακεδόνων, να εγκαλούν στα καλά καθούμενα εκείνους «που ξεπουλάνε τη Μακεδονία» και να είναι έτοιμοι να μας πλακώσουν στο ξύλο αν τυχόν πούμε ότι το συλλαλητήριο δεν θα προσφέρει κάτι στην ελληνική διπλωματία.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται στα «ΝΕΑ» του Σαββατοκύριακου, με το 61% των Ελλήνων να επιθυμεί δημοψήφισμα εάν τελικά βρεθεί στις διαπραγματεύσεις μια λύση κοινά αποδεκτή! Η έρευνα είναι πανελλαδική και διενεργήθηκε από τις 15 ως τις 18 Ιανουαρίου.

Τι απέγιναν εκείνοι που μας ζητούσαν αυστηρά «να τα βρούμε στο θέμα της ονομασίας» και να μην είμαστε «σκληροπηρυνικοί»; Δεν ξέρω. Πιθανώς να είναι και στο συλλαλητήριο της Κυριακής, φωνάζοντας «η Μακεδονία είναι ελληνική» επειδή «δεν θέλω να αποφασίζουν “άλλοι” για μένα». Πιάσε το αυγό και κούρεφ’ το, δηλαδή.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, άντε να βγεις στη Θεσσαλονίκη και να συστήσεις ψυχραιμία, λέγοντας ότι η διπλωματία δεν ασκείται στις πλατείες και τους δρόμους από τον κόσμο, αλλά από τους αρμόδιους. Αξίζουν συγχαρητήρια στα τρία Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης, που το έκαναν με μια από κοινού ανακοίνωσή τους. Πρόκειται για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση:

 Η θέση των τριών Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία και τα συλλαλητήρια

 Σε κοινή τους συνεδρίαση οι διοικητικές επιτροπές των τριών Επιμελητηρίων της Θεσσαλονίκης, (ΕΕΘ, ΕΒΕΘ και ΒΕΘ) σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ και την διοργάνωση συλλαλητηρίου, αποφάσισαν να ανακοινώσουν τα εξής:

– Τα τρία επιμελητήρια, ως φορείς έκφρασης του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης αλλά και ως φορείς της κοινωνίας της αναγνωρίζουν πλήρως και σέβονται το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει και να εκφράζει τις θέσεις του, ιδίως όταν πρόκειται για ένα εθνικό θέμα.

– Είναι εκ των ων ουκ άνευ να τονιστεί ότι οι Έλληνες δεν επιθυμούμε να δούμε άλλο κράτος, που θα φέρει στην ονομασία του τον ελληνικό όρο «Μακεδονία».

– Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι ούτε οι φορείς αλλά ούτε και οι κοινωνίες διαπραγματεύονται ή διαχειρίζονται τα διεθνή θέματα. Αρμόδια είναι πάντα η ελληνική κυβέρνηση, που έχει την υποστήριξη όλων μας προκειμένου να πετύχει μία συμφωνία, που θα ανταποκρίνεται στα δίκαια του Ελληνισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...