Χίλιες πεντακόσιες τριάντα μία (1.531) σελίδες και 399 άρθρα. Αυτός είναι ο νέος τόμος προαπαιτουμένων, ο οποίος κατατέθηκε χθες στην Βουλή ως άλλο ένα πολυνομοσχέδιο… για το καλό μας.
Υπό μία έννοια, σε αυτήν την «Kαινή Διαθήκη» της μνημονιακής περιόδου θα πρέπει να αναζητήσουμε την επαλήθευση όλων όσων ισχυρίζεται και διακηρύττει ο Αλέξης Τσίπρας: το τέλος της κρίσης, τις καλύτερες ημέρες, την απουσία μέτρων, την ελπίδα, την προοπτική…
Το ότι δεν θα βρει κανείς τίποτε από όλα αυτά στις 1.531 σελίδες, δεν είναι για να το συζητάμε και πολύ. Αυτό που θα βρει όποιος διαβάσει τον τόμο είναι άρον- άρον διευθετήσεις, συνεπεία των καθυστερήσεων και της όψιμης μνημονιακής επιφοίτησης του Τσίπρα και του Τσακαλώτου.
Το θέμα όμως είναι άλλο.
Ποιος θα το διαβάσει αυτό το κείμενο; Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι αμφιβολίες είναι πολλές ως προς τούτο. Δεδομένης της διαβεβαίωσης όλων, ακόμη και των προσποιούμενων ότι διαφωνούν με διάφορα, ότι η κυβέρνηση δεν πέφτει στην Βουλή, μπορούμε βασίμως να υποθέσουμε ότι ακόμη και να ήθελαν, δεν θα προλάβουν. Πού να βρουν τόσον χρόνο για μελέτη δυσάρεστων, τεχνικών κειμένων; Τώρα που βγαίνουν με ορμή από τα μνημόνια;
Πιθανώς δε, να αρκούνται όλοι στην διαβεβαίωση του Τσακαλώτου: «το πολυνομοσχέδιο είναι το πρώτο που περιέχει περισσότερα θετικά από αρνητικά στοιχεία». Ολα μια χαρά, λοιπόν. Και κάπου εδώ θα αρχίσουν και στον ΣΥΡΙΖΑ να κατανοούν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη…
Μια άλλη ομολογία του Τσακαλώτου, είναι αυτή που ίσως έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το νομοθέτημα για την κατ’ ουσίαν κατάργηση της απεργίας «δεν ήταν επιλογή μας», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Κατά σύμπτωση και σύμφωνα με την λογική των ΣΥΡΙΖΑίων, το συγκεκριμένο μέτρο είναι ένα από τα αρνητικά του πολυνομοσχεδίου και πάντως ένα από εκείνα που χτυπάνε στην καρδιά του ΣΥΡΙΖΑ των «λαϊκών αγώνων». Για να εξιλεωθούν, προφανώς και θα σπεκουλάρουν με την στάση της αντιπολίτευσης.
Για να μην ξεχνιόμαστε: το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα. Ολα αυτά έχουν ψηφιστεί ήδη και από τις αρχές του 2018 εφαρμόζονται. Περί το 1 δισ. νέοι φόροι, περικοπές στις συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, στα επιδόματα θέρμανσης, πλειστηριασμοί και μερικά άλλα «ευεργετήματα».
Εν τέλει, ίσως ένα άλλο ερώτημα να έχει περισσότερο ενδιαφέρον – αν και είναι απίθανο να απαντηθεί: Ποιος έγραψε αυτό το νομοσχέδιο;…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News