Ο εκνευρισμός της κυβέρνησης για την «εξειδίκευση» του χρησμού του Μάριο Ντράγκι από τον έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα την οδήγησε σε ένα ακόμη καφενειακού τύπου non paper εναντίον του, θυμίζοντας λίγο τις ηρωικές ημέρες του 2015 στο συμβολικό επίπεδο της πολιτικής φρασεολογίας.
Με αυτό τον τρόπο, βαδίζοντας στη λογική τού «να μας λείπει το βύσσινο» που (φέρεται ότι) απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ντράγκι (όταν ο επικεφαλής της ΕΚΤ εμμέσως σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν αποκλείεται να χρειαστεί κάποιου είδους στήριξη μετά τον Αύγουστο του 2018), η κυβέρνηση υπερεπενδύει στη γραμμή της καθαρής εξόδου (clean exit) από το Μνημόνιο 3.
Ως εκ τούτου, χάνει την ψυχραιμία κάθε φορά που ακόμη και καλοπροαίρετα της επισημαίνεται ότι το ενδεχόμενο να μη συμβεί δεν θα ήταν καταστροφή, φανερώνοντας την απουσία πολιτικής εναλλακτικής.
Διότι αυτό που εμμέσως λένε Ντράγκι και Στουρνάρας είναι ότι το πλαίσιο μιας προληπτικής γραμμής επιτρέπει τη διατήρηση του waiver για την παροχή φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες και διευκολύνει την ένταξη της Ελλάδας στο QE, έστω και στο τέλος. Με αυτό τον τρόπο η χώρα θα ανέβει ευκολότερα τα έξι σκαλοπάτια που απαιτούνται για να βγουν τα ομόλογα μας από την κατηγιορία junk από τους οίκους αξιολόγησης.
Εξυπηρετεί όμως αυτό το Μαξίμου; Όχι. Η κυβέρνηση στηρίζει τα πάντα στο ένα και μοναδικό αφήγημα: σας βγάλαμε από τα μνημόνια, οι άλλοι ήταν «αποτυχημένοι» (Βενιζέλος, Στουρνάρας κλπ.) δοξάστε μας στις εκλογές το φθινόπωρο του 2018.
Πέρυσι επένδυε τα πάντα στο QE και όταν δεν τα κατάφερε ο Πρωθυπουργός μας είπε ότι τελικά δεν χρειαζόταν. Είναι έτοιμος να πει το ίδιο και για το clean exit; Αυτή η κυβίστηση δεν φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα.
Εν τω μεταξύ στα καφέ που συναθροίζονται στελέχη, βουλευτές και συνεργάτες της κυβέρνησης, η κουβέντα αυτές τις μέρες για τους «μπασμένους» που ξέρουν τα πράγματα από μέσα είναι ότι τον Φεβρουάριο θα αποχωρήσει το ΔΝΤ «και εκεί θα δείτε τι θα γίνει».
Πρόκειται για μια ακόμη αυταπάτη. Οπως εξηγούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι η θεωρία περί αποχώρησης βασίζεται στη λανθασμένη υπόθεση ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει τις επόμενες εβδομάδες, θα αποφασίσει να τα σπάσει με τους Ευρωπαίους για το χρέος και θα φύγει από το πρόγραμμα.
Το αντίθετο θα συμβεί όπως γνωρίζουν πλέον (και) στην κυβέρνηση. Το ΔΝΤ παρότι δεν θα εκταμιυεύσει δόση θα συνεχίζει να παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις και τον Μάιο θα θέσει τις διαφωνίες του για τις τράπεζες και τα δημοσιονομικά του 2019 και (δευτερευόντως αυτή τη φορά) για το χρέος.
«Αρα εκεί θα φύγει» θα μπορούσε να πει κανείς. Ούτε αυτό είναι βέβαιο καθώς λίγοι πρόσεξαν ότι τον Ιούλιο το ΔΝΤ δημιούργησε ένα νέο πρόγραμμα, με την ονομασία Policy Coordination Instrument (PCI) το οποίο απευθύνεται σε χώρες που θέλουν να κάνουν μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό είτε από τις αγορές είτε από τον επίσημο τομέα. Φωτογραφία της Ελλάδας δηλαδή.
Αν ναυαγήσει το clean exit, αυτό το πρόγραμμα θα «κουμπώσει» με την ευρωπαϊκή προληπτική γραμμή στο πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας με συμμετοχή και του ΔΝΤ μετά τον Αύγουστο του 2018. Όλα θα κριθούν στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν τον Μάιο και πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της τότε γερμανικής κυβέρνησης
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News