Δεν έχω ιδέα για το τι είναι τα Δυναμικά Μαθηματικά Υποδείγματα. Και είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεν έχουν επίσης ιδέα τουλάχιστον 106 φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Πάτρα.
Ολοι τους παρέδωσαν την ίδια εργασία για τα Δυναμικά Μαθηματικά Υποδείγματα. Ακριβώς την ίδια. Και οι 106. Και φυσικά η είδηση κυκλοφόρησε πιο γρήγορα και από τη φήμη για σαββατιάτικο «σκυλοπάρτι» με οργανωτή την Νεολαία κάποιου κόμματος. Πώς την έπαθαν έτσι; Είτε ο τύπος που πουλούσε την εργασία τη διέθεσε σε πολλούς, είτε επρόκειτο για παλιά εργασία που κυκλοφορούσε εδώ και καιρό στη σχολή, πιθανότατα από κάποια πολιτική παράταξη.
Η συνέλευση των καθηγητών έδειξε να σοκάρεται. Και αποφάσισε τον αποκλεισμό και των 106 από την εξεταστική περίοδο. Δείχνει αυστηρή και δίκαιη ποινή. Χάσε ένα εξάμηνο και την επόμενη φορά στρώσου και κάνε την εργασία.
Και κάπου εκεί έρχεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Πανεπιστημίου της Πάτρας και, κατά πληροφορίες, και η ΠΑΣΠ του ίδιου Πανεπιστημίου να εναντιωθούν στην «σκληρή» απόφαση. Και επειδή, τα πράγματα δεν ήταν αρκετά γελοία (και τραγικά) μέχρι εδώ, κυκλοφορεί μια ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ Πάτρας που υπερασπίζεται τους φοιτητές κάνοντας κοινωνικοοικονομικά κηρύγματα ευαισθησίας και χρησιμοποιώντας από ιστορικά τσιτάτα του Μαρξ μέχρι τις διατυπωμένες απόψεις της Νεολαίας για ιδιωτικά Πανεπιστήμια και κατάργηση του Ασύλου.
Πρότεινε δε, οι φοιτητές να αποκλειστούν μόνο από το μάθημα, όχι από το εξάμηνο – δεν ξέρω αν τα παιδιά είχαν βγάλει και καμιά ανακοίνωση περί αριστείας. Λίγο αργότερα η ΝΔ ζήτησε την παραίτηση του υπευθύνου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη συγκεκριμένη σχολή.
Ναι, βέβαια, η ΝΔ καλά έκανε και έκοψε την… πολιτική καριέρα του παιδιού. Ελάτε όμως και στη θέση του ΔΑΠίτη. Το παιδί ακολούθησε την πεπατημένη. Συμπεριφέρθηκε ως «πατερούλης» των συμφοιτητών του, ως πολιτευτής που ανταλλάσσει ρουσφέτια με ψήφους. Εφερε την πραγματική κοινωνία σε κλίμακα Πανεπιστημίου.
Ετσι δεν γίνεται πάντα; Ετσι δεν θα γίνει και τώρα; Τα πανεπιστημιακά μας ήθη θέλουν τον πρωτοετή φοιτητή να ανταλλάσσει την πρώτη κιόλας ημέρα τηλέφωνα με τους εκπροσώπους των κομματικών νεολαιών. Και ο «φίλος» από την νεολαία δεν θα τον ξεχάσει. Θα τον ενημερώσει για το πρόγραμμα της Σχολής, θα του βρει σημειώσεις για την εξεταστική και φυσικά θα τον βοηθήσει να δικτυωθεί σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Και ως αντάλλαγμα; Μία ψήφος στις φοιτητικές εκλογές, η οποία εδώ που τα λέμε έρχεται πιο εύκολα αν ο «φίλος» από την Νεολαία είναι η όμορφη φοιτήτρια της σχολής που ήρθε χαμογελαστή να μιλήσει στον ψαρωμένο φοιτητή την πρώτη κιόλας ημέρα της εγγραφής του.
Και τι θα κάνει ο πρωτοετής; Αν είναι «ξύπνιος» θα κρατήσει διακριτική επικοινωνία με τους «φίλους» από όλες τις οργανώσεις. Ετσι, τις δύσκολες ημέρες της εξεταστικής θα μπορεί να διαβάζει εναλλάξ από τις σημειώσεις της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ και όποιας άλλης Νεολαίας. Αν πάλι είναι ξεροκέφαλος θα ξενυχτήσει περήφανος πάνω από στοίβες κακογραμμένων βιβλίων.
Στην περίπτωση της επιφοίτησης που είχαν οι 106 φοιτητές, μας απασχολεί κυρίως η στάση της ΔΑΠ και δεν ασχολούμαστε ιδιαίτερα με το χέρι που μοίρασε την εργασία. Αν αποκαλυφθεί ότι οι 106 φοιτητές δεν είχαν πάρει την εργασία από το ίδιο φροντιστήριο αλλά από φοιτητική παράταξη, τότε το μέγεθος της ξεφτίλας δεν περιορίζεται με τίποτα. Ούτε με τσιτάτα του Μαρξ, ούτε με τριήμερα για σκι στο Μπάνσκο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News