«Είτε το παράλληλο σύστημα πληρωμών που σχεδίαζα να εφαρμόσω με την ομάδα μου (της οποίας ο Γκλεν Κιμ ήταν επιφανές μέλος) αποτελούσε μια πραγματική εναλλακτική στη συνθηκολόγηση στο 3ο Μνημόνιο που καταστρέφει την χώρα – είτε ήταν μια επικίνδυνη ανοησία. Πίστευα και πιστεύω, όπως πιστεύουν πολλοί άλλοι σοβαροί αναλυτές π.χ. ο Βόλφγκανγκ Μύνχαου των Financial Times, ότι η ενεργοποίηση του παράλληλου συστήματος πληρωμών ήταν σαφώς καλύτερη επιλογή για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, και για την χώρα μακροπρόθεσμα, από τον ζουρλομανδύα ενός ακόμα Μνημονίου, και όσων άλλων έπονται».
Αυτά έφραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Γιάνης Βαρουφάκης την περασμένη Τετάρτη, 5 Ιουλίου, στην επέτειο των δύο χρόνων από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Το παράλληλο σύστημα πληρωμών είναι το σχέδιο που απορρίφθηκε καθώς βρέθηκαν -ευτυχώς- κάποιοι ψύχραιμοι άνθρωποι μέσα στην κυβέρνηση (και κάποιοι που συμβούλευσαν τον Πρωθυπουργό) οι οποίοι προειδοποίησαν ότι ουσιαστικά πρόκειται για παράλληλο νόμισμα που οδηγεί στο χάος και σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.
Κάπως έτσι το «κοντέρ» της καταστροφής από το πρώτο εξάμηνο του 2015 σταμάτησε στα 100 δις ευρώ (σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινκ) και δεν ζήσαμε όσα περιέγραψε με ανατριχιαστικές λεπτομέρεις στο βιβλίο του ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, τότε μέλος της ομάδας. Η απόφαση το «ΟΧΙ» να γίνει «ΝΑΙ» και να μην υλοποιηθεί το σχέδιό του έθεσε εκτός κυβέρνησης τον Βαρουφάκη, αλλά όχι και το σύνολο της ομάδας του. Ο Γκαλμπρέιθ αποχώρησε όπως και η Έλενα Παναρίτη αλλά παρέμεινε ο Νοτιοκορεάτης Γκλεν Κιμ που φιγουράρει ακόμη στο πλευρό του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε όλα τα μεγάλα γεγονότα (Eurogroup, Σύνοδοι ΔΝΤ, Νταβός κλπ.).
Κανείς δεν ξέρει ούτε πώς πληρώνεται, ούτε πόσα παίρνει, ούτε τι ρόλο έπαιξε, ούτε τι ρόλο παίζει. Βροχή οι ερωτήσεις στη Βουλή, όμως ο κ. Τσακαλώτος δεν απαντά ποτέ. Στη «Διαύγεια» όπου σε παραπέμπουν αγέρωχοι όσο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να υπερασπιστούν την παρουσία του Κιμ στο οικονομικό επιτελείο, υπάρχουν μόνο οι εγκρίσεις των μετακινήσεών του καθώς το Δημόσιο του κάνει τα εισιτήρια για να έρθει ως «ιδιώτης» από το Λονδίνο στην Αθήνα ή να για πάει στις Βρυξέλλες για το Eurogroup.
Αυτό που μάθαμε όμως αυτή την εβδομάδα είναι ότι ο Κιμ άρχισε πια και αυτός να… πουλάει το σχέδιο του παράλληλου συστήματος πληρωμών με τη χρήση κουπονιών σίτισης για την πληρωμή του 10% του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. Το βίντεο της ομιλίας του σε εκδήλωση του λαϊκιστικού κόμματος «Πέντε Αστέρων» στην Ιταλική Βουλή το αποκάλυψε η «Καθημερινή» στις 5 Ιουλίου.
Μέρα που ήταν, ο κ. Βαρουφάκης αντέδρασε αμέσως. Με ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα έκανε λόγο για «επετειακές διαστρεβλώσεις της Καθημερινής» και ανέφερε: «Αλλη μια φορά, το επίσημο όργανο της τρόικας εσωτερικού, η Καθημερινή, επιλέγει την επέτειο του δημοψηφίσματος για να πείσει το κοινό της πως η καταστροφή της χώρας ήταν η μόνη εναλλακτική της μετατροπής του ΟΧΙ σε ΝΑΙ». Επιπλέον θύμιζε ότι ο Κιμ ήταν μέλος και μάλιστα «επιφανές» της ομάδας του.
Μέλος ήταν και ο Γκαλμπρέιθ που «χτύπησε» στην περυσινή επέτειο του δημοψηφίσματος με την προδημοσίευση του δικού του βιβλίου για το ίδιο σχέδιο, «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» (εκδ. Πατάκη), πάλι στην «Καθημερινή» στις 5 Ιουλίου του 2016.
Εχει γούστο, λέω εγώ (και μπορεί να το είπε και ο Βαρουφάκης), όσο περνάει ο καιρός να εμφανίζονται και άλλα μέλη της ομάδας, έστω όχι… επιφανή όπως ο Κιμ, και να αρχίσουν να πουλάνε με ομιλίες και βιβλία το σχέδιο και αντί για το ρολάκι (που τους παραχώρησε ο αρχηγός) να έχουν και σκηνοθετική άποψη.
Προς αποκατάσταση της τάξεως και για να… διαφωτιστούν οι συντάκτες της «Καθημερινής», λίγη ώρα μετά το πρώτο «κρούσμα» δημοσιότητας από τον Κιμ, ο κ. Βαρουφάκης προδημοσιεύει στην ίδια ανάρτηση δύο αποσπάσματα από το Κεφάλαιο 4 του νέου του βιβλίου «Ανίκητοι Ηττημένοι» το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Πατάκη (κυκλοφορεί ήδη στο εξωτερικό στα αγγλικά ως «Adults in the Room»). Στα αποσπάσματα
φαίνεται ότι το Plan X ήταν σε απόλυτη γνώση του Πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και ότι παρουσιάστηκε και στο υπουργικό συμβούλιο όπου γνώρισε ενθουσιώδη υποδοχή (εδώ). Ως συνήθως, δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει καμία διάψευση από την κυβέρνηση. Εδώ που τα λέμε και πώς να υπάρξει όταν ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης έχει αποκαλύψει ότι ηχογραφούσε ολόκληρο Eurogroup…
Επί της ουσίας και τελειώνοντας από εκεί που αρχίσαμε, ας κλείσουμε με ένα απόσπασμα από το βιβλίο-θρίλερ του Γκαλμπρέιθ που είναι πάντα χρήσιμο για να αναλογιστεί κανείς ποια από τις δύο επιλογές, Plan Χ ή το «ΟΧΙ» που έγινε «ΝΑΙ», θα ήταν καλύτερη:
«Υποθέσαμε ότι το βασικό σενάριο προς την έξοδο ήταν το εξής: 1) αποτυχία των διαπραγματεύσεων, που σήμαινε αναπόφευκτη χρεοκοπία, 2) απόφαση της ΕΚΤ να ορίσει ανώτατο όριο ή να διακόψει την έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα (ELA), 3) κλείσιμο των τραπεζών και κατάσχεση των καταθέσεων που είχαν απομείνει. Καθώς το ελληνικό ταμείο εγγύησης καταθέσεων μπορούσε να καλύψει μόνο μικρό τμήμα της αξίας των υφιστάμενων λογαριασμών σε ευρώ, θα έπρεπε είτε να διακοπεί η λειτουργία ολόκληρου του συστήματος πληρωμών, είτε να μετατραπούν αυτοί οι λογαριασμοί στο νέο νόμισμα όσον το δυνατόν ταχύτερα. Συγκεκριμένες δράσεις για την έξοδο θα απαιτούνταν ευθύς μόλις η ΕΚΤ καταργούσε τον ELA:
α) κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης,
β) άμεση εθνικοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος ή εναλλακτικά κήρυξη χρεοκοπίας, δημιουργία νέου φορέα και διορισμός επιτρόπου ως διοικητή,
γ) εθνικοποίηση των εμπορικών τραπεζών και επιβολή τραπεζικής αργίας,
δ) επαναπροσδιορισμός όλων των καταθέσεων και των δανείων που διέπονταν από την ελληνική νομοθεσία σε νέα δραχμή με αρχική συναλλαγματική ισοτιμία 1:1,
ε) εκτύπωση υποσχετικών (scrip) για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και προμηθευτές ώστε να ακολουθήσουν τα χαρτονομίσματα το ταχύτερο δυνατόν,
στ) επιβολή ελέγχων κεφαλαίων και ορίων στις αναλήψεις,
ζ) ισχυρά, κατάλληλα και εμφανή μέτρα που θα εγγυώνται τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις στοιχειώδεις προμήθειες και υπηρεσίες,
η) επικοινωνία με την ελληνική και την παγκόσμια κοινή γνώμη και τον τουριστικό τομέα για να καθησυχαστούν όλοι ότι η αναστάτωση θα είναι ελεγχόμενη και προσωρινή,
θ) πλήρες χρονοδιάγραμμα των όρων για την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους» (σελ. 276-277).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News