609
O Παναγιώτης Κουρουμπλής, ως οργισμένος αγωνιστής του λαϊκού συμφέροντος. Οντως, η περίοδος κατά την οποία επιτελούσε έργο στην Υγεία πρέπει να μείνει εκτός ελέγχου... | Nick Paleologos / SOOC

Μην αγγίζετε τον Κουρουμπλή…

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 12 Απριλίου 2017, 19:55
O Παναγιώτης Κουρουμπλής, ως οργισμένος αγωνιστής του λαϊκού συμφέροντος. Οντως, η περίοδος κατά την οποία επιτελούσε έργο στην Υγεία πρέπει να μείνει εκτός ελέγχου...
|Nick Paleologos / SOOC

Μην αγγίζετε τον Κουρουμπλή…

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 12 Απριλίου 2017, 19:55

Η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης είχε διαφημιστεί ως το τρέιλερ των συγκλονιστικών αποκαλύψεων που θα έσερναν τους ισχυρούς του τόπου σιδηροδέσμιους ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Και πράγματι, είδαμε τον Σταύρο Ψυχάρη να εμφανίζεται ως ένας άνθρωπος που με δυσκολία άρθρωνε κουβέντα, αλλά και τον Θέμο Αναστασιάδη να κάνει πλάκα, λοιδορώντας την επιτροπή και τα μέλη της. Περιμέναμε, όμως, το αποτέλεσμα, βλέποντας στο βάθος Ειδικά Δικαστήρια, άσπρα γουνάκια και τραπεζίτες αλυσοδεμένους με εκδότες. Ε, λοιπόν, αυτή η Επιτροπή, στην οποία πλειοψηφούσαν, φυσικά, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν κατάφερε να βρει ούτε μία δαχτυλιά στα κρυστάλλινα ποτήρια που χρησιμοποιήθηκαν στο πάρτι της Μεταπολίτευσης. Ναι, όμως όσο συζητείτο η σύστασή της και όσο διαρκούσαν οι εργασίες της, το πολιτικό ακροατήριο άκουγε απίστευτα πράγματα, κοιτάζοντας, σαν παλιός Κνίτης, το δάχτυλο που ύψωνε η συμπολίτευση, φωνάζοντας περί ηθικής και εντιμότητας. Επικοινωνιακά η κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο της: θύμισε στους ψηφοφόρους για ποιο λόγο επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έναντι του «παλιού συστήματος». Στην ουσία όμως έστρωσε έναν δρόμο με χολή, έβαλε μπροστά μια φάμπρικα που θα τη λειτουργήσουν και οι επόμενοι. Διότι αν ο Τσίπρας κάνει Εξεταστική για τα δάνεια και την Υγεία, οι άλλοι μπορούν να στήσουν ανάκριση με βασανιστήρια για την περήφανη διαπραγμάτευση και τα capital controls.

Η κυβέρνηση συστήνει Εξεταστική για την Υγεία για τα έτη 1997-2014. Η αντιπολίτευση ευλόγως ερωτά για ποιο λόγο τα προς διερεύνηση έτη δεν αγγίζουν τον βίο αυτής της κυβέρνησης. «Γιατί εμείς δεν ήμαστε σαν και εσάς» είπε ο Πολάκης. Σωστό. Η ιδιότητα του αριστερού αποτελεί τεκμήριο εντιμότητας. Και ο Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, που είναι έντιμος εξ αγχιστείας, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να εξεταστεί η παρούσα περίοδος αφού σκοπός της Επιτροπής είναι να διερευνήσει το «παλιό» σύστημα. Σωστό και αυτό. Μιλάμε για δύο διαφορετικές εποχές. Είναι σαν να ζητούσες από τον Λένιν να βάλει στην ίδια ζυγαριά τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης με τα τελευταία του τσάρου.

Εντάξει, λοιπόν, το ήθος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν συγχρωτίζεται με την ανεντιμότητα των προηγούμενων και ορθώς η Επιτροπή δεν ακουμπά το ημερολόγιο μετά το 2014. Γιατί, όμως, αρχίζει το έργο της από το 1997 και όχι από το 1996; Αλλωστε ο Κώστας Σημίτης έγινε Πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 1996. Για ποιο λόγο αφήνουν έξω τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του; Εδώ βγαίνει ο Τσίπρας και τον καταγγέλλει, περίπου, ως Πρωθυπουργό της διαφθοράς (κατά το «αρχιερέας της διαπλοκής» που του είχε πει ο Καραμανλής), αλλά στην Εξεταστική του χαρίζει μία ολόκληρη χρονιά.

Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι ο λόγος για τον οποίο το 1996 θα μείνει ανέγγιχτο, κάτω από την προστατευτική λήθη, είναι η παρουσία του Παναγιώτη Κουρουμπλή, με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα, στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Προφανώς δεν είναι μόνο ο Κουρουμπλής, αλλά και άλλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού τα οποία τότε είχαν ως αναφορά τον Ανδρέα και, σταδιακά, αντικαταστάθηκαν από «εκσυγχρονιστές» του Σημίτη. Για να το πω απλά, δεν είναι δυνατόν, ως ΣΥΡΙΖΑ, να έχεις φορτώσει στο κάρο το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα και του Ακη και μετά να διερευνάς τα πεπραγμένα εκείνης της εποχής. Αν μάλιστα δεν έλεγαν να τηρήσουν τα προσχήματα, θα έβγαζαν εκτός και την πενταετία Καραμανλή, μην τυχόν και βγει κανένα ξεχασμένο χαρτί.

Θα βγάλει κάτι η Επιτροπή; Θα βρει σκελετούς τεράτων στα υπόγεια των νοσοκομείων; Δύσκολα, ειδικά αν η Δικαιοσύνη δεν έχει τινάξει τη σκόνη πάνω από φακέλους. Θα γίνει, βέβαια, μία ωραία συζήτηση καφενείου, κατά την οποία παλαιοί διοικητές νοσοκομείων, υπουργοί, γιατροί, εν ανάγκη και νοσοκόμες, θα λένε ιστορίες κάτω από τους θριαμβευτικούς βρυχηθμούς του Παύλου του Πολάκη.

Ετσι θα πάει. Μετά μπορεί να γίνει Εξεταστική για την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, την κλιματική αλλαγή, τον Εμφύλιο. Για να έρθουν οι άλλοι και να κάνουν μία Εξεταστική-holding, για όλες τις Εξεταστικές των προηγούμενων. Παιχνίδι να γίνεται, να έχουμε να χαζεύουμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News