902
Δημοκρατία εναντίον Διαπλοκής. Τι δείχνουν οι πιθανότητες; | kedelabongo arts

Δημοκρατία κατά Διαπλοκής: ποια νικάει;

Γιώργος Στρατόπουλος Γιώργος Στρατόπουλος 19 Σεπτεμβρίου 2016, 01:27
Δημοκρατία εναντίον Διαπλοκής. Τι δείχνουν οι πιθανότητες;
|kedelabongo arts

Δημοκρατία κατά Διαπλοκής: ποια νικάει;

Γιώργος Στρατόπουλος Γιώργος Στρατόπουλος 19 Σεπτεμβρίου 2016, 01:27

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν για κάποιους εβδομάδα συμπτώσεων, για άλλους εβδομάδα συμπτωμάτων. Η Αντιπολίτευση κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στήσει δίκτυα διαπλοκής στην ενημέρωση, τη Δικαιοσύνη και το τραπεζικό σύστημα. Και η Κυβέρνηση απάντησε ότι πρόκειται για συμπτώσεις, μια συστοιχία συγκυριών, καθώς θεσμοί ανεξάρτητοι μεταξύ τους (κυβέρνηση- δικαιοσύνη- βουλή) λειτουργούν επ΄ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος.

Ας χρησιμοποιήσουμε με παιγνιώδη διάθεση τις πιθανότητες, για να αποκομίσουμε μια ιδέα του πόσο πιθανό είναι να συμπέσουν τυχαία την ίδια εβδομάδα όσα συνέπεσαν: η συγκεκριμένη φάση της της αδειοδότησης των καναλιών, του ορισμού της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής, των αρχαιρεσιών στη Δικαιοσύνη και δύο τουλάχιστον δικαστικών ερευνών (διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ και τα στημένα στο ποδόσφαιρο).

Για παράδειγμα η επιλογή της νέας διοίκησης της Τράπεζας Αττικής και η δικαστική έρευνα για το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι δυο ανεξάρτητες παράλληλες διαδικασίες που συναντήθηκαν χρονικά και χωρικά την τρέχουσα εβδομάδα στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα. Πόσο πιθανή ήταν αυτή η σύμπτωση;

Η γνωμοδότηση της ΤτΕ σχετικά με τη διοίκηση της Αττικής ήταν προγραμματισμένη γι΄ αυτήν την εβδομάδα. Αδύνατον να είχε συμβεί προ π.χ. 5 ή 10 εβδομάδων, καθώς η διοίκηση δεν είχε ακόμα προταθεί από τους μετόχους. Απίθανη και η καθυστέρηση της γνωμοδότησης επί 5 ή 10 εβδομάδες, καθώς η λειτουργία της Τράπεζας δεν μπορεί να περιμένει επί μακρόν την έγκριση της ΤτΕ. Η έρευνα της οικονομικής αστυνομίας όμως στα γραφεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα καθώς και στο ΚΕΕΛΠΝΟ, θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε από τις 52 εβδομάδες του χρόνου που ερευνάται η υπόθεση. Άρα, η πιθανότητα σύμπτωσης με την έγκριση του ΔΣ της Αττικής ήταν μία στις πενήντα δύο (1:52). Σοβαρή πιθανότητα!

Οπως ξέρουμε, Κυβέρνηση και ΤτΕ έχουν θεσμικό ενδιαφέρον, ευθύνη και λόγο για τις διοικήσεις των τραπεζών. Από τα πέντε τραπεζικά ιδρύματα της χώρας μόνο στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής οι διαφορές απόψεων των δύο θεσμών κορυφώθηκαν και μάλιστα σε ανοικτή σύγκρουση (πιθανότητα 1:5). Πρόκειται για την τράπεζα που διατηρήθηκε στη ζωή με χρήματα των ασφαλισμένων από μια κυβέρνηση που αξιολογούσε κρίσιμη και χρήσιμη τη δυνατότητά της -έτσι εκτιμούσαν- να λειτουργεί (να δίνει δάνεια) εκτός εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Και μέσω της Τράπεζας Αττικής περνάμε στο πεδίο της αδειοδότησης των καναλιών.

Ηταν πιθανόν – άνθρωποι είμαστε!–  ένας υποψήφιος να καθυστερήσει την κατάθεση της εγγυητικής κατά 40 λεπτά. Μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε υποψήφιο, δεν αποδεικνύει απαραίτητα δυστοκία στην εξασφάλιση της εγγυητικής. Από τους οκτώ, ο ένας άργησε! Η πιθανότητα να ήταν ο κ. Καλογρίτσας ήταν μία στις οκτώ (1:8). Ο οποίος έλαβε εγγυητική επιστολή από την Τράπεζα Αττικής, αλλά μην πηγαίνει το μυαλό σας στο πονηρό! Πέντε τράπεζες έχει η χώρα. Μία στις πέντε ήταν η πιθανότητα να εκδοθεί η εγγυητική του κ. Καλογρίτσα από την Αττικής (1:5). Από τους τέσσερις υπερθεματιστές, κάποιος θα είχε το πιο πειστικό και κάποιος το πιο αδύναμο Πόθεν Εσχες. Ετυχε να έχει το πιο αδύναμο ο κ. Καλογρίτσας. Η πιθανότητα γι΄ αυτό ήταν μόλις μία στις τέσσερις (1:4). Για όσους γνωρίζουν πιθανότητες, η σύμπτωση και των τριών παραπάνω τυχαίων και ανεξάρτητων ενδεχομένων είναι 1 προς 160. Σύμπτωση που εμφανίστηκε στο πρόσωπο του κ. Καλογρίτσα, που ήταν η πιο ευαίσθητη πολιτικά υποψηφιότητα για τις άδειες των καναλιών (κουμπαριές, εργολαβικά κ.α.).

Στη Δικαιοσύνη τώρα. Σύμφωνα με τα πειθαρχικά τους ήθη – δεν τα κρίνω, απλώς περιγράφω – ο κ. Ντογιάκος διέπραξε ένα μείζον σφάλμα (όχι δικαστικό, καθοσιώσεως), και ελέγχθηκε πειθαρχικά. Η διαδικασία ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2015, ίσως και νωρίτερα. Η τελική απόφαση που κήρυττε έκπτωτο τον κ. Ντογιάκο εκδόθηκε μόλις προ ολίγων ημερών. Προ ολίγων ημερών ο κ. Ντογιάκος «στοχοποιήθηκε» από τον κ. Μαρινάκη, αν και δεν είναι η πρώτη φορά. Κάπως έτσι εκφράζεται ο κ. Μαρινάκης για τον Εισαγγελέα περίπου όσο κρατάει και η δικαστική έρευνα της υπόθεσης της «εγκληματικής οργάνωσης». Προ ολίγων ημερών, όμως, ο κ. Μαρινάκης απέκτησε τηλεοπτική άδεια, η εμπλοκή του με τη Δικαιοσύνη αποκτά πλέον ιδιαίτερο πολιτικό βάρος. Και οπωσδήποτε θα ήταν βολικό, προσωρινά, με μια μετάθεση ίσως, να μην επηρεάζει τις εξελίξεις ο κ. Ντογιάκος που κατά τον επιχειρηματία μεροληπτούσε εις βάρος του. Ποιος θέλει μια εχθρική εισαγγελία, ακόμα και αν είναι 200% αθώος;

Κι επειδή αυτές οι συμπτώσεις δείχνουν βολικές για τον επιχειρηματία και την κυβέρνηση, κάποιοι κακοπροαίρετοι και ευφάνταστοι ξεχνούν πως μια πειθαρχική δίωξη μετά από 6, 12, 18 ή 24 μήνες, κάποια στιγμή τέλος πάντων τελεσιδικεί. Θα μπορούσε η τελεσίδικη απόφαση της ποινής του κ. Ντογιάκου να είχε τελειώσει προ 6μήνου αλλά και του χρόνου! Από καθαρή σύμπτωση η απόφαση βγήκε στο διάστημα των τριών εβδομάδων μεταξύ της ολοκλήρωσης της τηλεοπτικής αδειοδότησης και της εκλογής των νέων προϊσταμένων των δικαστηρίων. Η πιθανότητα γι’ αυτή τη σύμπτωση είναι περίπου 3 εβδομάδες προς 18 μήνες (1:26).

Με δυο λόγια, ησυχάστε! Ολα πάνε καλά. Η Διαπλοκή είναι φάντασμα του παρελθόντος, η Δημοκρατία λειτουργεί άψογα στη γενέθλια πόλη. Οσοι βλέπουν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, προσπάθεια χειραγώγησης τραπεζών και ΜΜΕ, επίθεση στις ανεξάρτητες αρχές και άλλα τέτοια φαντάσματα στις πρόσφατες «συμπτώσεις» είναι κακόπιστοι, κακοπροαίρετοι, ίσως και με ύποπτα κίνητρα. Προσωπικά, αν υπήρχε ντέρμπι Διαπλοκή vs Δημοκρατία, δαγκωτό διπλό θα το έπαιζα. Ολα τα λεφτά στη Δημοκρατία! Οχι μόνο για ιδεολογικούς λόγους. Είναι και η απόδοση δελεαστική. Με βάση τις πιθανότητες, το μεγάλο φαβορί είναι η Διαπλοκή. Κι αν κερδίσει η Δημοκρατία, θα έχω απόδοση περίπου ένα εκατομμύριο στο ευρώ (1081600 : 1)!

stats

Υπενθυμίζω -το ανέφερα και παραπάνω- πως ο υπολογισμός των πιθανοτήτων έγινε με παιγνιώδη διάθεση, δεν βασίζεται σε επιστημονικά αυστηρή μεθοδολογική προσέγγιση.

Σημείωση: Η πιθανότητα να συμβούν μια σειρά από ανεξάρτητα τυχαία ενδεχόμενα είναι το γινόμενο των πιθανοτήτων που φέρει έκαστο εξ αυτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...