Η ιστορία μας ξεκίνησε και εκτυλίχθηκε όπως ξεκινά και εκτυλίσσεται καθετί τελευταία στην ελληνική πολιτική σκηνή: πρώτα μια εμφάνιση ενός υπουργού στην τηλεόραση, μετά μια δήλωση που μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει αντικείμενο κριτικής ή, έστω, ενός καλού και διαβαστερού τίτλου στο Internet, έπειτα συζήτηση στο λαίμαργο για καβγά και εξυπνακισμούς σύμπαν των social media και μετά ανακοινώσεις των κομμάτων και ανταπαντήσεις από τον υπουργό –την επομένη ακολουθούν τα πρωτοσέλιδα (αχ αυτή η αδυναμία του χαρτιού στην εποχή του στιγμιαίου θυμού).
Ετσι και με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, που πρώτα βγήκε στην ΕΡΤ1, έπειτα έκανε θραύση στο Twitter ως #Γεραπετριτης_στατς και έπειτα διαμαρτυρήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλοίωσε τα λεγόμενά του για τους νεκρούς και τις ΜΕΘ – και λογικά θα είναι την Τετάρτη στα πρωτοσέλιδα της «Αυγής» και της «Δημοκρατίας».
Κατ’ αρχάς, αυτό με την τηλεοπτική έκθεσή τους οι υπουργοί θα πρέπει κάπως να το ελέγξουν. Ας το καταπιέσουν, ας πάρουν ένα χάπι, ας βάλουν τον γραμματέα τους να τους αρπάζει το τηλέφωνο και να τους κλείνει το Skype, δεν ξέρω. Τη μία ο Αδωνις που πανηγύριζε στον ΣΚΑΪ για το ότι είχαμε νεκρούς, αλλά 12 φορές λιγότερους από το Βέλγιο, τώρα ο Γεραπετρίτης που είπε στην ΕΡΤ1 ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε περισσότερους νεκρούς…
Αλλά για μισό λεπτό. Είπε τέτοιο πράγμα ο υπουργός Επικρατείας; Δεν το είπε. Αλλά έτσι το έπιασε το ελληνικό Facebook και έτσι το άρπαξε ο ΣΥΡΙΖΑ και έτσι το άρπαξαν και κάποιοι Νεοδημοκράτες που δεν τους αρέσει ο συγκεκριμένος, επειδή δεν είναι του κόμματος, αλλά είναι πολύ κοντά στον Μητσοτάκη. Γι’ αυτό, λέω, τι τη θέλουν την τηλεόραση;
Τι είπε λοιπόν ο κ. Γεραπετρίτης; Απαντώντας στα περί υποστελέχωσης και μη προετοιμασίας του ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα του κορονοϊού και αφού απαρίθμησε τα γνωστά, ότι η κυβέρνηση διπλασίασε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κ.λπ., είπε το εξής:
«Αν με ρωτάτε, προφανώς θα θέλαμε να είχαμε και 2.000 και 3.000 και 5.000 ΜΕΘ. Να έχουμε όμως υπόψη μας –και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο να το επισημάνουμε– ότι οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση του ζητήματος. Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε σε αυτές τις ΜΕΘ… Εάν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών… Γιατί; Διότι η θνητότητα μέσα στις Μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45%-50%, άρα, σκοπός δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε εκείνους που μπαίνουν στην ειδική θεραπεία, σκοπός μας είναι να απομειώσουμε το φαινόμενο, τηρώντας τα μέτρα και προσπαθώντας όσο το δυνατόν να έχουμε μια κοινωνική αποστασιοποίηση».
Τι κατάλαβαν τα ελληνικά social media; Οτι ο κ. Γεραπετρίτης είναι τόσο διαβολικός, αλλαζών και ασυναίσθητος –ένας καραμπινάτος νεοφιλελεύθερος!– που στην ουσία επιχειρηματολογεί από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης κατά της χρησιμότητας των ΜΕΘ.
Είπε κάτι τέτοιο ο κ. Γεραπετρίτης; Οχι βέβαια. Είπε αυτό που θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο. Οτι ιδίως με αυτήν την πανδημία, που είναι τόσο φονική και επιθετική, σημασία έχει να τηρείς τα μέτρα ώστε να μη φτάσεις στη ΜΕΘ– διότι από εκεί και πέρα, όπως και να το κάνουμε, η θνητότητα είναι μεγάλη. Οτι δεν έχει τόση σημασία αν διαθέτει πολλές ή λίγες διαθέσιμες ΜΕΘ η χώρα, όση σημασία έχει ο περιορισμός της διασποράς του ιού. Οτι οι ΜΕΘ είναι χρήσιμες και αναγκαίες, αλλά δεν είναι η λύση. Οτι η αριθμολαγνεία των ΜΕΘ πρέπει να σταματήσει διότι είναι παραπλανητική.
Ηταν κυνικός ο κ. Γεραπετρίτης; Να το δεχτώ. Αλλά ίσως είναι αναγκαίος και ο κυνισμός, ακόμα και μια τηλεοπτική υπερβολή που θα σε βάλει σε μπελάδες, όταν είναι απαραίτητο να εξηγήσεις στον κόσμο ότι οι επαρκείς ΜΕΘ, όταν είναι γεμάτες, είναι λιγότερο μια επιτυχία του ΕΣΥ και των πολιτικών υγείας και περισσότερο ένας εθνικός εφιάλτης.
Οπως βέβαια εθνικός εφιάλτης είναι και η αδυναμία κατανόησης κειμένου των συμπολιτών μας, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News