Πριν από λίγο καιρό μιλούσαμε για την απουσία σκηνοθετριών από τα Οσκαρ του 2020. Μιλούσαμε ξανά, είναι το σωστότερο, μιας και οι σκηνοθέτριες είναι σπάνιες στα Οσκαρ: στα 92 χρόνια που μετρά ο θεσμός, έχουν περάσει από τις υποψηφιότητες σκηνοθεσίας μόλις πέντε.
Σε κάθε εκλογές, δημοτικές, βουλευτικές, ευρωεκλογές τα ίδια, μιλάμε για το δυσανάλογο ποσοστό μεταξύ ανδρών και γυναικών. Και ο κατάλογος συνεχίζεται. Στις επιχειρήσεις, οι διευθυντικές θέσεις ανήκουν κυρίως σε άντρες. Ακόμα και στις οικογενειακές επιχειρήσεις, οι γυναίκες δεν βρίσκονται συνήθως σε θέσεις ευθύνης. Στα Νομπέλ, κι εκεί οι υποψηφιότητες γυναικών είναι ελάχιστες. Αν γκουγκλάρεις «ηχηρή απουσία γυναικών» θα σου βγάλει δεκάδες αποτελέσματα, που αφορούν διάφορους τομείς.
Από προχθές, θα σου βγάλει ακόμα ένα, που αφορά το ελληνικό «ΜasterChef». Σε επεισόδιο της βδομάδας που πέρασε, οι παίκτες διαγωνίζονταν σε ομάδες, σερβίροντας η καθεμία το δικό της μενού σε διακεκριμένους έλληνες σεφ, που είχαν προσκληθεί για αυτόν τον σκοπό. Η «αφρόκρεμα της ελληνικής γαστρονομίας από την Αθήνα και από όλη την Ελλάδα», προλόγισαν οι κριτές.
Είκοσι πέντε σεφ μπήκαν στην αίθουσα να σερβιριστούν, ούτε μία γυναίκα σεφ ανάμεσά τους. Καψιμί κανονικό έγινε η αίθουσα σερβιρίσματος.
Οι χρήστες των social media δεν το άφησαν, φυσικά, να περάσει ασχολίαστο.
Και ενώ η ημέρα της γυναίκας πλησιάζει, το #MasterChefGR παρουσιάζει ένα line up των καλύτερων σεφ στην Ελλάδα. Άνδρες:25, γυναίκες:0. Μεγάλο φάουλ ή απλά η Ελλάδα του 2020 @KoutsopoulosLeo @scontizas @ioannidischef?
— Alicia Lopez (@AliciaL99484754) March 4, 2020
Και η αλήθεια είναι, έβγαζε μάτι. Μα ούτε μία γυναίκα; Ούτε για το ξεκάρφωμα, δηλαδή, δεν μπήκαν στο κόπο, ακόμα και σ’ ένα μαγειρικό ριάλιτι; Δεν σκέφτηκαν να καλέσουν την Κωνσταντίνα Φάκλαρη, με τη διεθνή διάκριση της στα Golden Gourmet Award; Τη Γεωργιάνα Χιλιαδάκη, με τα δύο αστέρια Michelin; Την Ντίνα Νικολάου με τα πετυχημένα της εστιατόρια, την εμπειρία της ως καθηγήτρια, τα βιβλία και τις εκπομπές της; Ούτε την Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου, τη Γωγώ Δελογιάννη, την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, τη Μάγκυ Ταμπακάκη, την Νταϊάνα Κοχύλα, τη Μαρία Εκμετσίογλου; Καμία δεν είναι τόσο καλή όσο ο Χριστόφορος Πέσκιας, ο Γιάννης Λουκάκος, ο Γκίκας Ξενάκης και οι υπόλοιποι, εκλεκτοί, άνδρες σεφ που κλήθηκαν στον διαγωνισμό;
Εκτός αν κάλεσαν γυναίκες, αλλά καμία από τις δεκάδες διακεκριμένες ελληνίδες σεφ δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση, είχε άλλες υποχρεώσεις, έλειπε, ήταν άρρωστη ή είχε ραντεβού στον γυναικολόγο, την ημέρα του γυρίσματος. Λέτε να πρόκειται για τέτοια σατανική σύμπτωση; Πρέπει να είσαι ανυπέρβλητα καλοπροαίρετος για το πιστέψεις.
Στα παιχνιδάδικα, όλα τα κουζινικά είναι σε ροζ χρώμα, στον διάδρομο με τα κοριτσίστικα. Στα σπίτια, η γυναίκα έχει κατά κύριο λόγο την ευθύνη του μαγειρέματος. Οταν όμως μιλάμε για τέχνη της μαγειρικής και υψηλή γαστρονομία, η γυναίκα δεν υπάρχει στο κάδρο. Τι ειρωνεία κι αυτή. Να μεγαλώνεις μια ζωή με τα τηγάνια παραμάσχαλα, που σου τα πασάρουν ως σύμβολο του φύλου σου, και όταν τα κάνεις επάγγελμα να σε ξεχνούν, ακόμα κι αν έχεις πετύχει.
Γι’ αυτό, κάθε χρόνο στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, νιώθω αμήχανα. Ξαφνικά, αυτή τη μέρα, όλοι μιλάνε για τη γυναίκα. Οι διαδικτυακοί τοίχοι τιγκάρουν από γλυκανάλατα σλόγκαν και ευχές, ενώ τα λουλούδια σου προσφέρονται απλόχερα, ακόμα κι από αυτούς που ξέρεις ότι την επόμενη μέρα θα προτιμήσουν έναν άνδρα, αντί για εσένα, σκεπτόμενοι ότι είναι καλύτερος για τη δουλειά, ή θα κάνουν ένα σαχλό σεξιστικό αστείο πίσω από την πλάτη σου ή και μπροστά σου ακόμα.
Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι γυναίκες πρωταγωνιστούν. Τον υπόλοιπο χρόνο, όμως, παίρνουν δεύτερους και τρίτους ρόλους ή μένουν στα παρασκήνια. Και το διαπιστώνεις μέχρι και από ένα ρημαδο-ριάλιτι μαγειρικής, που το χαζεύεις από τον καναπέ σου.
ΥΓ.: Σχεδόν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανεξαρτήτως φύλου, εμφορείται από προκαταλήψεις εις βάρος των γυναικών, αποκαλύπτει μελέτη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη βδομάδα που μας πέρασε, εν όψει της διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. «Δεν προσλαμβάνουμε γυναίκες στην κουζίνα μας» απαντούν πολλά εστιατόρια σε επιστολές γυναικών σεφ, που ψάχνουν για δουλειά. Βρείτε τη σύνδεση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News