467
|

Χαραυγή, μέρος 1ο

Avatar Πάνος Κοκκίδης 16 Νοεμβρίου 2011, 07:59

Χαραυγή, μέρος 1ο

Avatar Πάνος Κοκκίδης 16 Νοεμβρίου 2011, 07:59

Αυτό το κομπολόι με τις ταινίες βρυκολάκων όλο και μεγαλώνει. Μεγαλώνω όμως κι εγώ που είμαι κάποιος που βαριέται αρκετά γρήγορα ακόμα και το κέικ ζεστής σοκολάτας. Όλες αυτές οι φιγούρες που περιδιαβάζουν την οθόνη με το πεθαμενί βλέμμα και το χλωμό έως ασπριδερό μακιγιάζ, ξαφνικά μου φέρνουν γέλια. Όχι τόσο γιατί παίζουν χαζά (κάθε άλλο) αλλά γιατί (δυστυχώς) ξέρω τι κρύβεται στο μυαλό των παραγωγών την ώρα που κάνουν μια τέτοια ταινία με την ιεροτελεστία ξεκοκκαλίσματος σολωμού ενώ στο μυαλό τους έχουν ένα και μόνο πράμα. Το χρήμα. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι που μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον, τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες, απλά εμένα τούτο το ασταμάτητο κυνήγι του δολλαρίου με κάνει να πλήττω αφόρητα.

Μετά την blockbuster τριλογία Twighlight με την Έκλειψη, το Λυκόφως και τη Νέα Σελήνη η συγγραφέας και οι παραγωγοί έρχονται να κόψουν μερικά εκατομμύρια  ακόμα εισιτήρια μιας και η πελατεία υπάρχει και είναι διψασμένη για κινηματογραφικό αίμα. Παρακολουθώντας την αρχή του τέλους της τριλογίας, (θα υπάρξει και δεύτερο μέρος) δεν βλέπουμε πια την φρεσκάδα και την αφέλεια των πρώτων ταινιών. Βλέπουμε ένα βαρύ ακαδημαϊκό γύρισμα εκ του ασφαλούς με τα πιο πιασάρικα κλισέ σε πρώτη ζήτηση.

Ένας γάμος (τι άλλο;) μιας θνητής και ενός βαμπίρ πιάνει την πρώτη μια ώρα της ταινίας. Ένας σούπερ ονειρεμένος γάμος που θα συγκλονίσει με τη απαράμιλλη χλιδή του κάθε κοριτσόπουλο και θα της φτιάξει πρότυπα που μάλλον ποτέ δεν θα ζήσει. Θάχει όμως να φαντάζεται. Οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται την γυναικεία φαντασίωση αυτής της υπέροχης μέρας κάθε μέλλουσας νύφης με γνήσια μανία και επαγγελματική επιδεξιότητα. Γλύφουν ακόμα και το τελευταίο ψαχνό που κρύβεται σε μια τέτοια τελετή μέχρι που το ζευγάρι θα φύγει με μια μαύρη γυαλιστερή ευρωπαϊκή λιμουζίνα Volvo γνήσιο σημάδι χλιδής και πλούτου στην αμερικανική κοινωνία της πολιτείας του Μιζούρι και περιχώρων.

Αργότερα η βaμπιρέλα-to-be θα μείνει έγκυος απ τον γοητευτικό Ρόμπερτ Πάτινσον. Όλα συμβαίνουν σε μια μελοδραματική ατμόσφαιρα σε υπέροχα στουντιακά δάση από σημύδες με συνεδριάσεις λύκων την πανσέληνο και φουλ έξτρα ψηφιακά εφφέ. Μια γνωστή βαμπιροπόπ ατμόσφαιρα που αποπνέει ένα πολιτισμό και ένα καθωσπρεπισμό που συναντάει κανείς στις καλές οικογένειες του Τσέλσυ. Η εγκυμοσύνη θα είναι προβληματική. Ακολουθείται το λαϊκό άσμα: «Ότι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο». Εν τέλει αυτή η εγκυμοσύνη δεν ξέρω αν είναι σωστή τόσο από βιολογικής όσο και από σεναριακής πλευράς. Δε βαριέσαι όμως η γοητεία του Παντισον τα επιτρέπει όλα.

Μέχρι πού θα φτάνατε για να σώσετε την αγαπημένη σας; Μια άρτια παραγωγή για ένα θέμα που αν ξέφευγε απ την comme il faut ατμόσφαιρα ίσως είχε κάτι να πει. Σε μένα δεν λέει τίποτα. Αλλά δεν είμαι και το μέτρο.

Μαθαίνω πως την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου η ταινία θα παίζεται σε κινηματογράφους όπου πιο πριν θα παιχτούν ξανά όλες οι προηγούμενες ταινίες της σειράς Λυκόφως. Κάτι σαν Μαραθώνιος. Τέσσερις ταινίες με ένα εισιτήριο 15 ευρώ. Προλάβετε!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News