752
|

TEDMED στην Αθήνα

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 19 Απριλίου 2013, 00:42

TEDMED στην Αθήνα

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 19 Απριλίου 2013, 00:42

Στο TEDMED, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου, θα ακούσουμε τα πάντα για υγεία, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, καινοτομία, επιχειρηματικότητα, ασθενείς, τέχνη, μουσική, κωμωδία – και άλλα, που μας αφορούν όλους. Ο Μιχάλης Στάγκος και ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος είναι curators και συνιδρυτές του ΤEDMEDLive Athens 2013 και μιλάνε στο protagon για αυτή την καινοτόμο εκδήλωση που θα έχει ως αιχμή εξαιρετικούς ομιλητές, Έλληνες και ξένους.

-Το TEDMED ξεκίνησε στην Ουάσινγκτον, την πρωτεύουσα της πλουσιότερης χώρας, παγκοσμίως. H λάμψη και η πολυτέλεια του TED, ως θεσμού γενικότερα, είναι συμβατή με τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας;
Θοδωρής Αναγνωστόπουλος: Δεν νομίζω ότι συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό «πολυτέλεια» για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Ο δε χαρακτηρισμός «λάμψη» πάλι στέκει μόνος διότι πραγματικά οι συγκεκριμένοι ομιλητές «λάμπουν» επάνω στη σκηνή. Για εμένα είναι μια εκδήλωση γνώσης, καινοτόμων ιδεών, καλών πρακτικών, ανθρώπων που ξεπέρασαν την κρίση γύρω τους, ανθρώπων που πιθανώς θα μας εμπνεύσουν. Και κάτι τέτοιο το χρειάζεται η Ελλάδα, ειδικά τώρα.

– Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των ομιλητών;
Θοδωρής Αναγνωστόπουλος: Τα κριτήριά μας ήταν τρία: να είναι κορυφαίοι στον τομέα τους, καλοί ομιλητές και να εκπροσωπούν συγκεκριμένες θεματικές που είχαμε προσδιορίσει εξαρχής. Εμείς τους προσκαλούμε και αυτοί είτε δέχονται είτε… αρνούνται. Θα έλεγα ότι για ένα νεοσύστατο TED, ο βαθμός αποδοχής τους ήταν πολύ υψηλός.

– Ποιος  ομιλητής, σας έχει προκαλέσει ήδη την περιέργεια και γιατί;
Μιχάλης Στάγκος: Λοιπόν, πιο πολύ με έχουν ιντριγκάρει ο 15χρονος Αμερικανός Jack Andraka και ο Στέλιος Κιμπουρόπουλος. Ο μεν Κιμπουρόπουλος με την ψυχή του, τη δύναμή του, την αποφασιστικότητά του και τη δομή της σκέψης του, ενώ ο Andraka που σε τέτοια ηλικία ανακάλυψε ένα test διάγνωσης για τον καρκίνο του προστάτη, αλλά και για το πόσο προσηνής είναι – Αμερικανός γαρ.
Θοδωρής Αναγνωστόπουλος: Πολύ δύσκολή ερώτηση. Ποιον να πρωτοπώ: τον Αndraka και τον Κιμπουρόπουλο που είπε ο Μιχάλης; Τον κορυφαίο Καθηγητή Ψυχιατρικής από τη Γενεύη, κ. Γιαννακόπουλο, ο οποίος θα μιλήσει για θέματα ψυχικής υγείας που αφορούν όλους μας; Τον γνωστό κωμικό Γιάννη Ζουγανέλη με θέμα ομιλίας «Από τη σιωπή στον ήχο»;  Η λίστα μου είναι πολύ μεγάλη…

– To ΤΕDMED σε ποιους απευθύνεται και τι μπορεί να προσφέρει σε όσους το δούνε;
Μιχάλης Στάγκος: Τo TEDMED απευθύνεται σε όλους. Θέματα όπως η ψυχική υγεία, η παχυσαρκία, η τεχνολογία και πώς σώζει ανθρώπινες ζωές, οι σχέσεις φροντίδας και συνύπαρξης με ασθενείς, η δύναμη της θέλησης, η διαφορετικότητα στη ζωή, η αποτελεσματικότητα ή μη των φαρμάκων, οι νέες θεραπείες και τα νέα διαγνωστικά εργαλεία που κάνουν εφικτή την έγκαιρη διάγνωση ακόμα και για έναν από τους πιο δύσκολους καρκίνους όπως του παγκρέατος, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα ακούσουμε φέτος στο TEDMED. Επίσης, τέχνη και ιατρική, αλλά και επιχειρηματικότητα και ιατρική συναντιούνται στη σκηνή της Στέγης. Τι άλλο θέλετε;

– Στο TEDMED- που στηρίζεται από πολλούς χορηγούς και μεγάλες εταιρείες- δουλεύουν, εθελοντικά, περίπου 100 εθελοντές. Πιστεύεις ότι σήμερα στην Ελλάδα η αξία του εθελοντισμού έχει προβληθεί ώστε να μην πληρώνεται η εργασία;
Μιχάλης Στάγκος: Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ο εθελοντισμός αποτελεί μια διαδεδομένη οδό κοινωνικής ενεργοποίησης, για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Στη δεδομένη αυτή χρονική συγκυρία η ανάδειξη του εθελοντισμού ως μέσο «αντίστασης» στην κρίση έχει μια σημασία που αν και δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην ανεργία, ωστόσο μπορεί να αλλάξει τη νοοτροπία. Είναι ένας νέος τρόπος συμμετοχής των νέων, μορφωμένων πολιτών στα κοινά, έξω από τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα και τις οργανώσεις. Οι εταιρίες, με την υποστήριξή τους σε ένα TED, καθιστούν εφικτό να καλυφθούν τα έξοδα της διοργάνωσης, ώστε να μπορέσουν να έρθουν δυνατοί ομιλητές και να πραγματοποιηθούν δράσεις που θα πάνε τη σκέψη και την αντίληψή μας ένα βήμα παρακάτω. 

– Η επιχειρηματικότητα βρίσκει διεξόδους στην κρίση; 
Μιχάλης Στάγκος: Δεν είναι απλό να πει κανείς ότι η μόνη διέξοδος στην κρίση είναι η επιχειρηματικότητα. Το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον διακατέχεται ακόμα από δομικές αδυναμίες και στρεβλώσεις που δεν οφείλονται μόνο στη δυσμενή οικονομική συγκυρία που διανύουμε ως χώρα. Η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης, η απουσία φορολογικών κινήτρων, η έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας και η αποσύνδεση της εκπαίδευσης από το επιχειρείν, είναι «βαρίδια» που δεν έχουμε καταφέρει να αποτινάξουμε. Από την άλλη, οι Έλληνες στρέφονται στην εξωστρέφεια και πηγαίνουν σε νέες αγορές για να πουλήσουν τα προϊόντα τους ή τις υπηρεσίες τους και αυτό αποτελεί διέξοδο με προοπτική απέναντι στην κρίση και με μετρήσιμα αποτελέσματα (π.χ. GAEΑ, Upstream, Velti κ.α.). Επίσης, σιγά-σιγά δημιουργούνται νεοφυείς επιχειρήσεις, τόσο σε επίπεδο κουλτούρας και νοοτροπίας, όσο και με χρηματοδοτικά εργαλεία με διαγωνισμούς καινοτομίας και με τις πρώτες εταιρίες να ξεχωρίζουν π.χ. το taxibeat, το palo, το i-kiosk, warply, οι parking defenders κ.α.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News