300
|

Ταινιοθήκη εναντίον Downloading

Ταινιοθήκη εναντίον Downloading

Ξεκίνησε η Ταινιοθήκη της Ελλάδος!
Βρήκε νέο home στο αναμορφωμένο κτίριο της Λαίδας, γωνία Ιεράς Οδού και Μεγάλου Αλεξάνδρου (καθώς το house όπου συντηρούνται τα αρχεία και οι χιλιάδες κόπιες βρίσκεται πάντα στην Αγία Παρασκευή). Πρόκειται για γεγονός πρώτου μεγέθους που συνδέεται με μνήμες κάθε σινεφίλ, όλων εκείνων των διψασμένων που κάποτε είχαν τρέξει να δουν τις προβολές αριστουργημάτων στο Άστυ, στο Έμπασσυ ή στο υπέροχο και ταλαίπωρο κτίριο της οδού Κανάρη.

Γεννάει ωστόσο και ένα μεγάλο ερώτημα, λίγο πιο ψύχραιμο. Η φρέσκια Ταινιοθήκη, εκτός από το φιλικό περιβάλλον που προσφέρει σε φιλομαθείς μαθητές και φοιτητές σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο που λειτουργεί ως βιβλιοθήκη, πώς μπορεί να ανταγωνιστεί μια συνήθεια που σταδιακά εκπίπτει; Τοποθετημένη ανάμεσα στο Candy Bar, τα μπουζούκια και τη βουή του Γκαζιού, η Ταινιοθήκη επί της ουσίας δεν έχει να ανταγωνιστεί τη γεωγραφική πολυσυλλεκτικότητα, αλλά την αυξανόμενη επιθυμία των νέων κυρίως σινεφίλ να καταναλώσουν ποιοτικές ταινίες εκτός αιθουσών.

Για παράδειγμα, οι δυσεύρετες δημιουργίες του εμπρηστικού θεωρητικού Γκι Ντεμπόρ που προβάλλονται στα πλαίσια του 6ου φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου στη μικρή και τη μεγάλη αίθουσα, μπορούν να «κατέβουν» από torrents του Black Tracker, ή αλλιώς επονομαζόμενο Διαδικτυακό Ιχνηλάτη Ανατρεπτικών Διαθέσεων- όντως, δεν κάνεις downloading μόνο σε αμερικάνικες σειρές που παίχτηκαν χτες σε πρώτη προβολή στο CBS, αλλά και στην πιο απίθανη, κρυπτική ταινία από το μακρινό παρελθόν.

Ωστόσο και οι νομότυποι, οικονομικά πιο αυτόνομοι, συνεπώς και ηλικιακά μεγαλύτεροι, δεν διστάζουν να πληρώσουν σεβαστά ευρώ για να αγοράσουν εξόχως πακεταρισμένα και σχολιασμένα DVD με αποκατεστημένες κόπιες, και πάλι μέσω του διαδικτύου. Μόνη λύση που βλέπω για την Ταινιοθήκη; Να αντισταθεί στον πειρασμό να γίνει μέρος του εμπορικού κυκλώματος αιθουσών, να οργανώσει και να προωθήσει μέσω έξυπνων και μυαλωμένων αφιερωμάτων, τις 10.000 και πλέον ταινίες που αναπαύονται στις αποθήκες και περιμένουν μια προσβάσιμη θέαση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News