346
|

Τα πασχαλινά ψωμιά μου

Avatar Αγλαΐα Κρεμέζη 31 Μαρτίου 2010, 08:14

Τα πασχαλινά ψωμιά μου

Avatar Αγλαΐα Κρεμέζη 31 Μαρτίου 2010, 08:14

Η τελευταία μου μανία είναι τα τσουρέκια –τα κάνω άλλοτε αλμυρά –τύπου brioche—και άλλοτε γλυκά, τσουρέκια στη δική μου εκδοχή. Αυτό τον καιρό έχουμε πάρα πολλά αβγά, μια και φροντίζουμε τις κότες των γειτόνων μας που λείπουν, και μαζεύουμε εφτά-οκτώ αβγά κάθε μέρα. Ετσι ψάχνω τρόπους να τα χρησιμοποιήσω.

Από το χειμώνα, φτιάχνω συνεχώς ψωμί, με δική μου άγρια ξινή μαγια, κι όχι με σκόνη. Ησυχάστε, τις συνταγές που σας δίνω τις έχω προσαρμόσει με αγοραστή μαγιά, για λιγότερο μανιώδεις μάγειρες. Λυπάμαι, αλλά δεν φτιάχνω ποτέ πασχαλιάτικα κουλούρια ή μπισκότα. Εξαίρεση κάνω για τα Αστυπαλίτικα, αλμυρά και όχι γλυκά, κίτρινα πασχαλινά κουλούρια με το σαφράν που κανονικά περιέχουν στη ζύμη τους την ολόφρεσκη μαλακιά κατσικίσια χλωρή (μυζήθρα). Τα έχω, βέβαια, προσαρμόσει για πιο καθημερινά υλικά, και τη συνταγή έχω δημοσιεύσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Τα φετινά γιορτασικά πλούσια ψωμιά που σας προτείνω –το τσουρέκι, το ανάλαφρο ιταλικό πανετόνε, αλλά και τα Hot Cross Buns (τα αγγλικά ψωμάκια με το σταυρό) ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια, και γίνονται με πλούσια ζύμη ψωμιού που περιέχει γάλα, βούτυρο και αβγά. Ακόμα κι αν δεν έχετε ποτέ φτιάξει ζύμη με μαγιά, τα μικρά τσουρεκάκια που σας περιγράφω θα σας πετύχουν. Το μόνο που χρειάζονται είναι χρόνο για να ανέβουν –βάλτε ένα ξυπνητήρι, και κάντε άλλες δουλειές. Η διαδικασία της ζύμης είναι απλούστατη. Τα πασχαλινά ψωμάκια, στην αγγλική εκδοχή τους, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, και η μόνη διαφορά από το δικό μας τσουρέκι είναι η φόρμα τους, και το φανταχτερό στόλισμα με σταυρό από λευκό γλάσο. Το Κερκυρέικο τσουρέκι, που λέγεται ‘φουγάτσα’ θυμίζει έντονα τα ιταλικά πανετόνε, όμως αντίθετα με το εξαιρετικά δύσκολο ιταλικό, το Κερκυρέικο είναι σημαντικά πιο εύκολο.

Εκτός από τα ψωμιά, σας προτείνω και ένα παραδοσιακό γλυκό από τη νότια Ιταλία, την παστιέρα. Είναι μια τάρτα με γέμιση από σπασμένο στάρι και φρέσκο τυρί, που αρωματίζεται με πορτοκάλι και λεμόνι, και η καταγωγή της χάνεται στους αιώνες. Κατά τη γνώμη μου είναι κατευθείαν απόγονος των αρχαίων γλυκών της Μεσογείου…

Τσουρεκάκια (αγγλικά Hot Cross Buns)

Φουγάτσα (Κερκυρέικο Τσουρέκι)

Pastiera (πασχαλινή τάρτα της Νάπολης)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News