550
Ο αστροναύτης και η απόλυτη μοναξιά του | GETTYIMAGES

Λόγια της μοναξιάς – Τι έχουν πει γι’ αυτή;

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 12 Σεπτεμβρίου 2017, 21:15
Ο αστροναύτης και η απόλυτη μοναξιά του
|GETTYIMAGES

Λόγια της μοναξιάς – Τι έχουν πει γι’ αυτή;

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 12 Σεπτεμβρίου 2017, 21:15

Ακόμη μια έρευνα -η μεγαλύτερη του είδους της, μέχρι σήμερα- αναδεικνύει τη μοναξιά -ξανά- σε μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, διεθνώς. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχολογίας Τζούλιαν Χολτ-Λούνσταντ, του Πανεπιστημίου Μπρίγκαμ Γιανγκ, στις ΗΠΑ, ανέλυσαν στοιχεία από 218 μελέτες σχετικές με τις επιπτώσεις στην υγεία από τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση. Οι έρευνες αφορούσαν, συνολικά, περίπου 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Για να μη σας ζαλίζω με νούμερα, καλοκαιριάτικα, η πιο σημαντική διαπίστωση αυτής της έρευνας ήταν ότι, κατά μέσο όρο, οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου πριν από τα 70 τους, ενώ οι παχύσαρκοι 30%. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μοναξιά αυξάνεται σημαντικά μετά τη συνταξιοδότηση, γι’ αυτό είναι σημαντικό κάποιος να προετοιμάζεται κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά για εκείνη τη στιγμή. Βασικά, ας προετοιμάζεται ψυχολογικά ότι δεν θα πάρει σύνταξη – αλλά αυτό αποτελεί μια άλλη συζήτηση.

Σύμφωνα με τα ίδια επιστημονικά αποτελέσματα -παρά το ότι η κοινωνική σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους συνιστά μια θεμελιώδη ανθρώπινη ανάγκη, ζωτική για την ευημερία και την επιβίωση- ένα ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό τού πληθυσμού βιώνει, συχνά, την εμπειρία της απομόνωσης. Αρκετοί άνθρωποι δεν συναντούν κανέναν συγγενή ή φίλο τους στη διάρκεια ενός μήνα και έχουν την τηλεόραση ως μόνη συντροφιά.

Το πρόβλημα, πλέον, σύμφωνα με αρκετές έρευνες σχετικά με το ίδιο θέμα, δεν αφορά μόνο ηλικιωμένους, αλλά και άτομα ηλικίας 18 έως 35 ετών, καθώς επίσης και εφήβους.

«Ακόμα και η λέξη “μοναξιά” χρειάζεται κάποιον που να υποφέρει από αυτήν»

Η μοναξιά, στην περίπτωση κατά την οποία αποτελεί προσωπική επιλογή, μπορεί να είναι και δημιουργική – προσωπικά, μέσω ενδοσκόπησης, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο. Για παράδειγμα, δείτε τι έχουν πει και τι έχουν γράψει άνθρωποι οι οποίοι έμειναν πολλές φορές μόνοι με τον εαυτό τους. Για να μπορούμε εμείς σήμερα να διαβάζουμε ρήσεις, αποφθέγματα και μεγάλες ατάκες για εκείνη τη συναισθηματική κατάσταση η οποία, με φόντο τις μεγαλουπόλεις, είναι γείτονας με πολλούς ανθρώπους.

Είπαν για τη μοναξιά

«Η αλήθεια βγαίνει χυτή σαν το νιόκοπο άγαλμα, μόνον μέσ’ από τα καθάρια νερά της μοναξιάς· κι η μοναξιά της πένας είναι από τις πιο μεγάλες»Οδυσσέας Ελύτης, ποιητής (Νομπέλ 1979)

«Η μοναξιά τρομάζει μια ψυχή είκοσι χρονών»Μολιέρος, γάλλος θεατρικός συγγραφέας

«Μια λέξη ποτέ δεν έρχεται μόνη της. Ακόμα και η λέξη “μοναξιά” χρειάζεται κάποιον που να υποφέρει από αυτήν» Ζοζέ Σαραμάγκου, πορτογάλος συγγραφέας (Νομπέλ 1998)

«Η πραγματική μοναξιά δεν περιορίζεται απαραίτητα στο όταν είσαι μόνος»Τσαρλς Μπουκόφσκι, αμερικανός συγγραφέας

«Η μοναξιά του ανθρώπου δεν είναι παρά ο φόβος του για τη ζωή»Ευγένιος Ο’ Νηλ, αμερικανός θεατρικός συγγραφέας (Νομπέλ 1936)

«Οι ράτσες που είναι καταδικασμένες να ζήσουν 100 χρόνια μοναξιάς δεν έχουν δεύτερη ευκαιρία σ’ αυτή τη Γη» – Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, κολομβιανός συγγραφέας

«Η μοναξιά και η αίσθηση ότι δεν σε θέλουν είναι η χειρότερη φτώχεια»Μητέρα Τερέζα, καθολική καλόγρια – και αγία, πλέον

«Για τους πιο πολλούς ανθρώπους, ο πόλεμος είναι το τέλος της μοναξιάς. Για μένα, είναι η οριστική μοναξιά»Αλμπέρ Καμύ, γάλλος συγγραφέας (Νομπέλ 1957)

«Απ’ όλα τα αφηρημένα ουσιαστικά / πειράζει να εξαιρέσουμε τη μοναξιά;» – Ντίνος Χριστιανόπουλος, ποιητής

«Αν αισθάνεσαι μοναξιά όταν είσαι μόνος, έχεις κακή παρέα»Ζαν-Πολ Σαρτρ, γάλλος φιλόσοφος

«Το να μπορείς να αντέχεις τη μοναξιά και, επιπλέον, να την απολαμβάνεις, είναι μεγάλο προσόν» Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, ιρλανδός συγγραφέας (Νομπέλ 1925)

Και ένα τελευταίο, ως μια δωρεάν συμβουλή…

«Αν φοβάσαι τη μοναξιά, μην παντρεύεσαι…»Αντον Τσέχοφ, ρώσος συγγραφέας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...