716
|

Στη βραδιά των ελληνικών θεατρικών «Οσκαρ»

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 9 Μαρτίου 2010, 16:00

Στη βραδιά των ελληνικών θεατρικών «Οσκαρ»

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 9 Μαρτίου 2010, 16:00

Κινηματογραφικά βραβεία Όσκαρ στην Αμερική χθες, θεατρικά βραβεία Δημήτρη Χορν & Μελίνας Μερκούρη εδώ. Οι συγκρίσεις, φυσικά, περιττές. Όπως άλλωστε σχολίασε με το χαρακτηριστικό του χιούμορ και η ψυχή των Θεατρικών Βραβείων, Σταμάτης Φασουλής: «Ε, εμείς δεν έχουμε ούτε Μπρίτζες, ούτε Μπάλντουιν, ούτε κορίτσια με φτερά στα οπίσθια. Ασε που εκεί τα δόντια τους αστράφτουν πιο πολύ από τα μάτια τους. Όμως, γιατί να μην έχουμε κι εμείς τα δικά μας «Οσκαρ»; Ναι, δεν το κρύβω, δεν θα ήθελα να με αναγνωρίσουν όταν γίνω μεγάλος–που έγινα-αλλά όταν ήμουν μικρός».
Αυτή ακριβώς είναι και η λογική των ετήσιων (σεζόν 2008-9), χρηματικών (€3.000) κι επαμειβόμενων (με το σταυρό του Χορν και την καρφίτσα της Μερκούρη) θεατρικών βραβείων Δημήτρης Χορν και Μελίνας Μερκούρη, που φέτος έκλεισαν 10 και 4 χρόνια, αντίστοιχα, και απονεμήθηκαν στον Μιχάλη Οικονόμου, για την ερμηνεία του στο «Σφαγείο» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και στη Μαρίνα Ασλάνογλου για την ερμηνεία της στο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.
Ο μεν Μ. Οικονόμου παρέλαβε το σταυρό του Χορν από τον περσινό κάτοχο του βραβείου, Ευθύμη Παπαδημητρίου, η δε Μαρίνα Ασλάνογλου την καρφίτσα της Μερκούρη από την προκάτοχο του βραβείου, Ελενα Μαυρίδου. Συνυποψήφιοι για το Βραβείο Δημήτρης Χορν ήταν οι επίσης άξιοι, Δημήτρης Λάλος και Αντώνης Μυριαγκός, που εδώ και αρκετά χρόνια δίνουν τα ερμηνευτικά τους διαπιστευτήρια στα θέατρα Επί Κολωνώ και Αττις, αντίστοιχα, καθώς και ο νεότερος της παρέας, Προμηθέας Αλειφερόπουλος. Για το Βραβείο Μελίνα Μερκούρη, συνυποψήφιες ήταν ηΆλκηστις Πουλοπούλου και η Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

ΟΙ ΑΤΑΚΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ
Χλόη Ομπολένσκι: «Τι εξαίσιο πράγμα το θέατρο αλλά τι απαίσιο αυτό το επάγγελμα, όπως έλεγε η Αννα Μανιάνι».
Δημήτρης Χορν (από βίντεο): «Κάθε παράσταση είναι μια χαρά και μια απελπισία. Κάνω 38 χρόνια αυτή τη δουλειά και κάθε μέρα νιώθω την ίδια απελπισία».
Δημήτρης Χορν: «Η ώρα της δοκιμής, της πρόβας είναι πιο σημαντική από την παράσταση. Η πρόβα είναι η σύλληψη και η κυοφορία. Η παράσταση είναι ο τοκετός. Τώρα, τι παιδί θα βγει αυτό…».
Σταμάτης Φασουλής προς Ευθύμη Παπαδημητρίου (την ώρα που προσπαθούσε να φορέσει τον σταυρό στο Μιχάλη Οικονόμου: «Α, έχει κολλήσει στο κουτί. Δεν πειράζει, φόρεσέ του τον με το κουτί».
Μιχάλης Οικονόμου: «Αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλους τους νέους συναδέλφους μου, που αγωνιούν για το αύριο».
Μαρίνα Ασλάνογλου: «Αφιερώνω το βραβείο στο σκηνοθέτη μου, τον Σπύρο Ευαγγελάτο».
Αλκη Ζέη: «Η Μελίνα αν δεν ήταν ηθοποιός, θα μπορούσε να είναι πρώτης τάξεως ανακρίτρια. Δεν υπήρχε περίπτωση να της κρύψεις κάτι αν το έβαζε στόχο να το μάθει».
Αλκη Ζέη: «Στο σπίτι της Μελίνας στο Παρίσι έβρισκες όποιον ήθελες: από υπουργούς μέχρι Βραζιλιάνους επαναστάτες».
Αλκη Ζέη: «Κανείς δεν αναφέρθηκε στη Μελίνα με αφορμή την ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης».
Αλκη Ζέη: «Μπορεί η Μελίνα να μην είχε διπλώματα και περγαμηνές, είχε όμως το δίπλωμα της ζωής. Παθιαζόταν, υπέφερε, αγωνιζόταν με κάθε τι που ήθελε να κάνει».
Μελίνα Μερκούρη (από βίντεο): «Δεν ανήκω πουθενά. Δεν είμαι έτοιμη να έχω δικό μου σπίτι. Δε θα μπορούσα να ζήσω πουθενά αλλού πέρα από την Ελλάδα»
Μελίνα Μερκούρη: «Δεν μπορώ να είμαι μόνη σε ένα σπίτι. Μόνο οι μεγάλοι δημιουργοί δικαιούνται να είναι μόνοι».
Μανουέλλα Παυλίδου: «Η Μελίνα μου έλεγε ότι δεν πρέπει να κάνω συλλογές: Να παίρνεις τη βαλίτσα σου ανάλαφρη και όποτε θες να φεύγεις».

ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Ο Μιχάλης Οικονόμου ήταν για δεύτερη, συνεχόμενη φορά υποψήφιος για το Βραβείο Χορν.
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου μετρά τρεις βραβευθέντες με το Βραβείο Χορν: Μιχάλης Οικονόμου, Ευθύμης Παπαδημητρίου, Κώστας Γάκης.
Η αλήθεια είναι ότι οι δύο πιο πολυσυζητημένες ερμηνείες στα πηγαδάκια των θεατρόφιλων ήταν αυτές του Δημήτρη Λάλου στο «Ροτβάιλερ» και του Αντώνη Μυριαγκού στο «Μάουζερ».
Υποψήφια για το Βραβείο Μερκούρη ήταν και η σύζυγος του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννη Χουβαρδά, η Άλκηστις Πουλοπούλου.
Δεν ήταν ανάμεσα στις υποψήφιες η νεαρή Σωτηρία Ρουβολή, που έχει αφήσει θετικότατες εντυπώσεις στο «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» στο Απλό Θέατρο.
Ελπίζουμε του χρόνου η επιτροπή να μην παραλείψει να συμπεριλάβει τη Δήμητρα Σύρου ανάμεσα στις υποψήφιες για το Βραβείο Μερκούρη. Η κοπέλα είναι αποκάλυψη στο «Ονομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
Στις φετινές, συνολικά εφτά, υποψηφιότητες των δύο βραβείων οι τρεις προέρχονταν από παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Από μία υποψηφιότητα είχαν το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Αττις, το Επί Κολωνώ και το Αμφιθέατρο.

Δείτε τις φωτογραφίες από την εκδήλωση

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News