619
|

Οι Παράνομοι του Μαξίμου

Γιώργος Νικολόπουλος Γιώργος Νικολόπουλος 28 Δεκεμβρίου 2010, 07:25

Οι Παράνομοι του Μαξίμου

Γιώργος Νικολόπουλος Γιώργος Νικολόπουλος 28 Δεκεμβρίου 2010, 07:25

Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης είναι κατά τη γνώμη μου ένας από τους ικανότερους υπουργούς της κυβέρνησης. Με πολλά συν. Καθηγητής μου στη Νομική Αθηνών, μπορώ να βεβαιώσω πως όντως είναι διαπρεπής νομικός. Δεν είναι προϊόν του κομματικού σωλήνα, κάτι επίσης αναμφισβήτητα θετικό. Οι ιδέες του για επενδύσεις fast track και πιθανές απολύσεις στο βαριά άρρωστο ελληνικό Δημόσιο είναι κατά βάση σωστές. Φρέσκες και θαρραλέες. Αρκεί βέβαια να βοηθήσει στην υλοποίηση τους. Όσο για τα γαλλικά του; Απλά υπέροχα.

Υπάρχει μόνο ένα μικρό πρόβλημα. Ο υπουργός παρανομεί. Σε καθημερινή βάση. Συνειδητά και απροκάλυπτα. Καπνίζει σε κλειστούς χώρους.

Είναι γνωστό το περιστατικό του L’Abreuvoir . Προ μηνός, στο γνωστό εστιατόριο του Κολωνακίου, ο κύριος Παμπούκης αρνήθηκε να σβήσει το τσιγάρο, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των σερβιτόρων. Έτσι, παρέδωσε ένα δωρεάν, επιτόπιο και ταχύρρυθμο σεμινάριο στον συνδαιτυμόνα του Ματιέ Πιγκάς, σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης με τη Lazard, περί της (θεωρητικής) σημασίας της εφαρμογής του νόμου εν Ελλάδι. Rule of law που λένε κι οι κουτόφραγκοι, αλλά με ολίγη από exception grecque. Το αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα. Το επιβεβαίωσε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν μπήκε καν στον κόπο να σχολιάσει, πόσο μάλλον να το διαψεύσει. Κοτζάμ υπουργός Επικρατείας πια άλλωστε. Τι τα χουμε τα γαλόνια.

Αυτό που δεν είναι ίσως γνωστό, αλλά δεν προκαλεί και τόση έκπληξη, είναι πως και το ίδιο το Μαξίμου μετατρέπεται συχνά σε καπνιστήριο. Ο κύριος Παμπούκης είναι ο ένας θεριακλής, μυώντας νεότερους συνεργάτες και μη στα μυστικά του παθητικού καπνίσματος. Δεν είναι όμως ο μόνος. Κι αρκετοί άλλοι, όπως ο Κώστας Θέος, επικεφαλής του πανίσχυρου Γραφείου Σχεδιασμού Πολιτικής (ή Μονάδας Παραγωγής Πολιτικής όπως μόλις μετονομάσθηκε) εμπνέουν τους νεότερους με πράξεις, όχι με λόγια, για την αβάσταχτη γοητεία του καρκίνου του πνεύμονα και άλλες cool παθήσεις. Ντουμανιάζοντας το σύμπαν.

Θα μου πείτε: Ε και; Και τι έγινε; Αυτό είναι το πρόβλημα μας; Συμφωνώ, δεν είναι το μεγαλύτερο. Κάποιοι θα πείτε και μπράβο τους, καπνιστές όντες κι εσείς. Ενδιαφέρον όμως εδώ δεν έχει η περί καπνίσματος συζήτηση. Αλλά η περί της εφαρμογής του νόμου.
Γιατί πολύ απλά υπουργοί, επιτελάρχες και άλλοι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού παρανομούν. Παραβιάζουν το νόμο. Και πρέπει να τιμωρηθούν. Να πληρώσουν. Έστω συμβολικά βρε παιδί μου. Όμως, άμεσα.

Έχει ο κύριος Παμπούκης άποψη για το περιεχόμενο του νόμου, το ατελέσφορο ή πατερναλιστικό της αντικαπνιστικής εκστρατείας; Μία χαρά. Να μας τα πει, αν και όταν θέλει. Και μπορεί και να συμφωνήσουμε. Μέχρι τότε όμως, dura lex, sed lex. Σύμφωνα με το νόμο, υποχρεούται να καταβάλει στο δημόσιο ταμείο αρκετά πεντακοσάρικα για τις καθημερινές σχεδόν παραβάσεις του, μιάς και είναι και υπότροπος. Δεν μπορεί να αντισταθεί; Κανένα πρόβλημα. Χρονιάρες μέρες, για να δώσει και το καλό παράδειγμα, θα ήταν υπέροχο να έκανε με δική του πρωτοβουλία και μία δωρεά, πχ 10 ή 20 χιλιάδων ευρώ, όσα χρωστάει, σε κάποιον σχετικό φιλανθρωπικό σκοπό, πχ στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Γιατί αν δεν το κάνει, αν δεν έχει τύψεις και συνεχίσει τα φούμαρα φτύνοντας το νόμο και το Κράτος Δικαίου κατάμουτρα, ποιος μπορεί να μου εγγυηθεί πως είναι η μόνη του παρανομία; Και πως δεν αντιμετωπίζει και σοβαρότερα ζητήματα νομιμότητας γύρω από τα καθήκοντα του με την ίδια ελαφρότητα και αλαζονεία;

ΥΓ Εκτός κι αν ο κύριος Παμπούκης, ο κύριος Θέος και άλλοι ένοικοι ή επισκέπτες του Μαξίμου δεν το θεωρούν έναν απλό κλειστό χώρο. Άλλωστε ο Νόμος 3868/2010, ανοίγει το παραθυράκι, ορίζοντας πως: «Η απαγόρευση του καπνίσματος, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου ισχύει από 1.9.2010. Εξαιρούνται τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης, άνω των 300 τ.μ., με ζωντανή μουσική, για τα οποία η απαγόρευση του καπνίσματος ισχύει από 1.6.2011.»
Ένα μπαγλαμαδάκι που και που, μία ταμπέλα- Κέντρο Διασκέδασης «Le Maxim» και η νομιμότης σχεδόν αποκαθίσταται…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News