Κάθε φορά που ο Όσκαρ ντε Λα Ρέντα παρουσίαζε μια καινούρια του συλλογή προετοιμαζόσουν ψυχολογικά να δεις φορέματα που θα φορούσαν οι πριγκίπισσες του παραμυθιού. Στην πασαρέλα κομψά μοντέλα με τουαλέτες σε πλούσια χρώματα αποδείκνυαν, ξανά, ότι ο κοσμοπολίτης Όσκαρ ήταν κυριολεκτικά ο μετρ όχι απλά της υψηλής ραπτικής, αλλά της υψηλής αισθητικής. Του ήταν πολύ εύκολο να μεταμορφώσει τα υφάσματα σε αιθέριες δημιουργίες που κολάκευαν τις γυναίκες, διότι προφανώς τις αγαπούσε πολύ. Κι έτσι οι τυχερές των front rows στα ντεφιλέ του έβλεπαν μπροστά τους κάθε αγαπημένη ηρωίδα των παιδικών παραμυθιών να ξεπροβάλει ατόφια και ονειρεμένη. Και στη θέση της έβαζαν το δικό τους πρόσωπο.
Η φίνα ποιότητα των σχεδίων του και οι καλοραμμένες αψεγάδιαστες λεπτομέρειες των ρούχων του τον έκαναν διάσημο στην Αμερική. Το Χόλιγουντ τον λάτρεψε, το ίδιο και οι τέσσερις «πρώτες κυρίες» που έντυσε, αρχής γενομένης με τη Jackie Kennedy. Χρόνια πασπαλισμένα από γκλάμουρ και φινέτσα, για τον Δομινικανό μαθητή του εμβληματικού Cristóbal Balenciaga και του στυλοβάτη του οίκου Lanvin, Antonio del Castillo. Και να σκεφτεί κανείς ότι αν δεν τον είχε παροτρύνει η θρυλική Diana Vreeland, της Vogue, να συνεργαστεί με τον οίκο καλλυντικών της Elisabeth Arden στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το όνομά του θα είχε επισκιαστεί από τον τυφώνα με το όνομα Christian Dior.
Η ανάμνηση που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη των stylish celebrities είναι η έντονη παρουσία του emerald green στην pre-fall συλλογή του το 2013. Μια συλλογή γεμάτη, όχι μόνο με τα αναμενόμενα ρομαντικά φορέματα, αλλά και με αυστηρά κοστούμια με χαρακτηριστικά έντονα prints, με δαντέλες, τουίντ, ακόμη και με επιθετικό ντένιμ, γεγονός που συζητήθηκε πολύ.
Η πιο πρόσφατη δημιουργία του ταλαντούχου σχεδιαστή και δαιμόνιου επιχειρηματία, ήταν το νυφικό της Amal Alamoudin το οποίο έκανε τον γύρο του κόσμου και αύξησε το μερίδιο πωλήσεων του οίκου στην αγορά των νυφικών φορεμάτων. Φυσικά, ο Oscar δεν περίμενε να δανειστεί τη λάμψη της συζύγου του πρώην πιο περιζήτητου εργένη, για να κάνει αισθητή την παρουσία του. Το όνομά του εξακολουθεί, ακόμη και μετά τον θάνατό του να βρίσκεται πολύ ψηλά στη μαρκίζα της haute couture. Κι αυτό γιατί ο ίδιος αντιλήφθηκε ότι η μόδα δεν είναι απλά ένα καπρίτσιο. Είναι μια μορφή Τέχνης. Και μάλιστα από τις πιο απαιτητικές. Που ο Όσκαρ ντε λα Ρέντα την υπηρέτησε άοκνα μέχρι την τελευταία του πνοή.
Ο Όσκαρ ντε Λα Ρέντα πέθανε σε ηλικία 82 ετών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News