1080
|

Ο οδηγός του παραθεριστή!

Νίκος Ορφανός Νίκος Ορφανός 7 Αυγούστου 2014, 00:05

Ο οδηγός του παραθεριστή!

Νίκος Ορφανός Νίκος Ορφανός 7 Αυγούστου 2014, 00:05

Ο Αύγουστος μας έφτασε, αγαπητοί φίλοι και φίλες, και ήδη αρκετοί από εσάς κυκλοφορείτε εδώ και μέρες με μια σαγιονάρα πρωί βράδυ σε νησιά, παραθαλάσσια θέρετρα κάθε λογής, λιώνετε σε μπητσόμπαρα (τι κακόγουστη λέξη!), σε κάμπινγκ, αλλά και άλλοι τόσοι επίσης, βράζετε στις πόλεις, παραμένοντες είτε άφραγκοι είτε όχι. Όπως και να έχει ιδού μια απόπειρα για έναν οδηγό συμπεριφοράς, μακριά όμως από τους αλήστου μνήμης λάιφ στάιλ οδηγούς σαβουάρ βιβρ, που έγραφε κάποτε ένας δανδής τζες με προπέλα, νοσταλγός του βασιλιά και έβγαζε φράγκα. Ο παρών οδηγός προσφέρεται δωρεάν, καθότι και η σωστή συμπεριφορά είναι κοινωνικό αγαθό (δεν θέλω ο!)

Αλοζανφάν λοιπόν!

Προς παραθεριστές:

1. Ευκαιρία στις διακοπές να βγάλουμε τον ακόμα καλύτερο εαυτό μας. Το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα να κυκλοφορούμε χύμα, με κάθε λογής πολύχρωμο συνδυασμό επάνω μας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενδώσουμε στη νεοελληνική καφρίλα που παραμονεύει να μας παγιδεύσει. Ως εκ τούτων, προτείνω ευγένεια και χαμόγελο σε κάθε μας επαφή, με τον ξένο τόπο και τους ανθρώπους του που επισκεπτόμαστε. Και ανάλογο σεβασμό. Τώρα αν ο κυρ Μήτσουλας που έχει την παραθαλάσσια «παραδοσιακή» ταβέρνα και που κάνει λογαριασμό σε παραδοσιακό μπακαλοτέφτερο αντί για ταμειακή μηχανή, μας μιλήσει όπως μιλάει στα ζα του, ή εάν ο μπαρμανατζής στο τοπικό μπαρ, που τον χειμώνα είναι πρεφαδόρος στο καφενείο του χωριού, μας αποκαλέσει στον ενικό λες και είμαστε κολλητάρι του από τον στρατό, δεν πρέπει να μας πτοήσουν. Με χαμόγελο και ευγένεια, ενισχύουμε την ωραία μας καλοκαιρινή διάθεση.

2. Διατηρήστε την οχλαγωγία σε χαμηλά επίπεδα. Μην ανταγωνίζεστε τον ήχο των τζιτζικιών και του κύματος, με φωνές και θορυβώδη συμπεριφορά. Αφήστε το πεδίο ελεύθερο στους ήχους του ελληνικού θέρους. Τη φασαρία θα την ξαναβρείτε στην πόλη, κάντε οικονομία σε ενέργεια και φωνασκίες. Δεν είναι ανάγκη να κάνετε μονίμως αισθητή την παρουσία σας. Να ξέρετε ότι γίνεστε αντικείμενα δυσαρεστημένης προσοχής.

3. Αγαπητοί ταβλαδόροι, το τάβλι ουδείς εμίσησε, τον ταβλαδόρον πολλοί. Γκράπα-γκρούπα εφτά ώρες στο πλοίο για Σαντορίνη, με το κατάστρωμα τίγκα, αντιλαμβάνεσαι ότι παίζεις με τη ζωή σου και διακινδυνεύεις να βρεθείς στη θάλασσα και να ξεβραστείς ανοιχτά των Αζορών. Επίσης, σε ήρεμη αμμουδιά με το κυματάκι να σκάει, προτού στήσεις τα καρέκλια με το τάβλι καταμεσής στον κόσμο, ρώτα και κανέναν αν θα τον ενοχλούσε. Υπενθυμίζω: ευγένεια! Στην ανάγκη, αναζητείστε το πάνινο ταβλάκι, που κυκλοφορεί σε επιλεγμένα μέρη και παίξτε με απαράμιλλο στιλ!

4. Αγαπητοί ρακετοφόροι: Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το σπορ της παραθαλάσσιας ρακέτας, ξεπέρασε σε αντιπάθεια ακόμη και το εγγλέζικο κυνήγι της αλεπούς. Θυμηθείτε: Αποφεύγουμε τις ρακέτες σε πολυσύχναστη παραλία, όπου το μπαλάκι πάει συνεχώς στα κεφάλια των λουομένων. Κάνε ένα κόπο και αποτραβήξου λίγο παραπέρα, επειδή καίγονται τα πόδια σου, είναι παρακινδυνευμένο να παίζεις ακριβώς στην ακροθαλασσιά, όπου μπαινοβγαίνει κόσμος. 

5. Καμπινγκόβιε ελεύθερε κατασκηνωτή: για να μη φάμε τα μουστάκια μας πάλι όπως πέρυσι, θυμίσου: δεν παρκάρουμε πάνω στην αμμουδιά. Μαζεύουμε κάθε λογής σκουπίδια και ακαθαρσίες. Δεν βάζουμε το τρανζιστοράκι τέρμα. Είμαστε φειδωλοί στους μπάφους όταν υπάρχουν τριγύρω παιδιά και νεανίες. Και εξαφανίζουμε την παρουσία μας αναχωρώντας. Περπάτα ελαφρά σε αυτή την ευλογημένη γη.

6. Καπνιστή μου, ελπίζω ότι γνωρίζεις πλέον, πόσο καταστροφικές είναι οι χωμένες στην άμμο γόπες. Μάζεψέ τες σε παρακαλώ. Η αμμουδιά δεν είναι τασάκι. Επροχθές που έφτιαξα το χωνάκι μου και τις μάζευα, παρ’ όλο που δεν καπνίζω, γιατί δε σηκώθηκες να με βοηθήσεις, αλλά συνέχισες να φουμέρνεις αρειμανίως; Ευκαιρία ήταν να κουνηθείς και λίγο. Θυμίζω: Κάνε στην ελληνική γη ένα καλό και θα νιώσεις κάθε είδους μεγαλείο.

7. Καταστηματάρχα μου αγαπημένε: σε κατανοώ. Η τουριστική σεζόν είναι μικρή, αλλά μη με περνάς για κορόιδο και μη θέλεις να τα βγάλεις όλα από μένα. Στην παραμικρή σου κουτσουκέλα, θα σε «δώσω» στο διαδίκτυο και θα σε δυσφημίσω στους φίλους μου κι εσένα και το νησί σου. Και μη βάζεις τον υπέργηρο μπαρμπούλη σου να φέρνει τους λογαριασμούς για να τον λυπάμαι και να μη ζητάω απόδειξη.

Επίσης, αγαπητέ μου μπητσομπαροϊδιοκτήτη: Βάλε μουσική τέρμα αν γουστάρεις κι εσύ και οι θαμώνες σου, αλλά δεν είναι ανάγκη να σε ακούει ολόκληρη η ακτή. Με βλέπεις εκεί στην άκρη που προσπαθώ να διαβάσω το βιβλίο μου; Κοίτα με καλύτερα, σε φασκελώνω τώρα!

8. Μη μένετε αδιάφοροι αγαπητοί φίλοι και φίλες στην αλητεία και την απατεωνιά. Καταγγείλτε περιστατικά τυχόν κακοποίησης ζώων. Ζητήστε τη νόμιμη απόδειξη σε κάθε μαγαζί. Κράξτε όσους βρωμίζουν και πετούν σκουπίδια όπου να ΄ναι. Η ελληνική παραθεριστική επαρχία, σε γενικές γραμμές είναι τραγική στη διαχείριση απορριμάτων και την καθαριότητα. Πάρτε την υπευθυνότητα επάνω σας. Κουβαλήστε τα σκουπίδια μέχρι τον κοντινότερα κάδο, που μπορεί να είναι και μακριά. Αξίζει τον κόπο.

9. Λουόμενοι παντός είδους: Ο παραλίες, για να είναι ελεύθερα προσβάσιμες σε όλους, θα πρέπει να τις προστατεύουμς κιόλας. Δεν είναι ούτε χωράφι μας, ούτε μαγαζί μας, ούτε σαλόνι μας. Συνυπάρχουμε μαζί με όλους, ανθρώπους και ζώα. Τα σκυλιά δε μολύνουν τη θάλασσα, φίλτατε νεοέλληνα. Επομένως, μη με κάνεις να αναρωτιέμαι για την ανατροφή που δίνεις στα παιδιά σου, κάθε φορά που μου διαμαρτύρεσαι για το σκύλο μου στην παραλία και μου εκδηλώνεις φόβο για τυχόν μολύνσεις. Μάθε και εξελίξου επιτέλους.

Προς παραμένοντες στο άστυ:

Φίλτατοι, έχω μείνει αρκετές φορές μόνος στην πόλη. Απολαύστε την ωραιότερη εποχή της πόλης σας. Κινηθείτε με προσοχή στους άδειους δρόμους, μη ξεγελιέστε, δεν είστε ξαφνικά στο χωριό σας, οπου οι δρόμοι είναι δικοί σας.

Έχετε κατά νου τον ηλικιωμένο γείτονα που κι αυτός ξεκαλοκαιριάζει στην πόλη και ίσως είναι μόνος. Κάντε του κανένα θέλημα αν το έχει ανάγκη, ας μη βγει έξω στον καύσωνα, συντονίστε του τα κανάλια να έχει παρεούλα έστω τηλεοπτική, χτυπήστε του την πορτούλα κάθε πρωί, έτσι για μια καλημέρα, ένα μικρό χαμογελάκι και ένα ενδιαφέρον διώχνουν κάθε στεναχώρια. Και βάλτε μια ωραία μουσική να ξεχύνεται από το μπαλκονάκι σας, να την ακούω από τις ανοιχτές μπαλκονόπορτες, καθώς θα περπατώ στο δρόμο από κάτω.

Βγάλτε ένα μπολάκι με νερό για τα αδέσποτα που σίγουρα κι εσείς έχετε στη γειτονιά. Και λίγο φαγάκι εάν προαιρείσθε. Νοιαστείτε τις ψυχές που περιμένουν από τους ανθρώπους. Ο γάτος και ο σκυλάκος που ξέρει ότι θα τον ταΐσεις λιγουλάκι, δεν θα σκαλίσει εύκολα τα σκουπίδια. Ας προστατέψουμε τους ανυπεράσπιστους της πόλης.

Για όλους:

Διαβάστε, αγαπητοί φίλοι και φίλες. Βιβλία, λογοτεχνία, μυθιστορήματα, ποίηση, εκείνον τον Καραγάτση που σας έχει ξεφύγει, ακόμη και δύσκολα αναγνώσματα, τι πιο ωραίο όταν «μπουκώνεις» από την ορολογία του βιβλίου να βουτάς στα γαλανά νερά, να καθαρίζει το μυαλό σου και να ξαναρχίζεις; Συζητήστε αυτά που διαβάζετε, μιλήστε για βιβλία, για ταινίες, για παραστάσεις, για τέχνη, πείτε ιστορίες, μοιραστείτε εμπειρίες, ακούστε τους άλλους, αγνοήστε για λίγο έστω την πολιτική, αδιαφορήστε για τη νεοελληνική μας μιζέρια, λίγο ακόμα αυτό το καλοκαιράκι να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα αδέρφια.

Καλά να περάσετε όπου και αν βρεθείτε!

Σας ασπάζομαι,

Νίκος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News