Η Ελένη Αντωνιάδου τιμήθηκε με τον τίτλο «Γυναίκα της χρονιάς» από τη διοργάνωση "2013 FDM Everywoman in Technology Awards". Είναι μόλις 25 χρόνων, είναι Ελληνίδα και στο τέλος της συζήτησής μας σκέφτηκα με ανακούφιση πως… υπάρχει ελπίς.
– Πείτε μου κάποια πράγματα για εσάς. Πού έχετε γεννηθεί και μεγαλώσει; Πόσα χρόνια ζείτε μακριά από την Ελλάδα; Σας λείπει;
Είμαι 25 ετών, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην όμορφη και ιστορική πόλη της Θεσσαλονίκης και τα τελευταία 5,5 χρόνια ζω στο εξωτερικό. Μου λείπει η αφοπλιστική ομορφιά της Ελλάδας και του κόσμου της. Μου λείπει το γαλάζιο, ο εκθαμβωτικός ήλιος και τα χαμόγελα των δικών μου ανθρώπων.
– Πού έχετε σπουδάσει; Υπήρξαν άνθρωποι που σας ενέπνευσαν;
Πηγή έμπνευσης για μένα είναι αδιαμφισβήτητα οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μου, στους οποίους θα είμαι πάντα ευγνώμων γιατί μοιράστηκαν μαζί μου ένα κομμάτι της δικής τους ψυχής και διανοητικότητας. Στα μάτια μου φαντάζει μαγική η δύναμη των εκπαιδευτικών, είναι σαν να έχουν μια ουτοπική χρονομηχανή και κάθε φορά που μπαίνουν σε μια τάξη διαπλάθουν το μέλλον.
Πήρα το βασικό μου πτυχίο στην Πληροφορική με εφαρμογές στη Βιοϊατρική από το Πανεπιστήμιο Στερεάς, έχω ένα μάστερ στη Νανοτεχνολογία και την Αναγεννητική Ιατρική από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ένα μάστερ στη Μηχανική των Ιστών από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και, πλέον, ολοκληρώνω το διδακτορικό μου πτυχίο στην Αναγγενητική Ιατρική από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις. Επίσης, λόγω της εταιρείας μου, έχω λάβει υποτροφία από το UIUC Business School και τελείωσα Διοίκηση Επιχειρήσεων καθώς και Επιχειρηματικότητα για τις Επιστήμες Ζωής από το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις. Τέλος, έχω αποφοιτήσει απο την Ακαδημία της ΝΑΣΑ για τη Διερεύνηση του Διαστήματος.
– Πώς είναι να είσαι γυναίκα σε ένα ακόμη ανδροκρατούμενο και πολύ απαιτητικό περιβάλλον;
Είμαι μια γυναίκα που δουλεύει σκληρά και αντιμετωπίζει ως πρόκληση τον εαυτό της και όχι το απαιτητικό περιβάλλον. Υπάρχει ένα αρχαίο γνωμικό που επισημαίνω πάντα σε όσους έχουν απογοητευτεί από τις αντιξοότητες: “Vincit qui se vincit” (~Κυριαρχεί αυτός που κυριαρχεί στον εαυτό του), το μόνο ανυπέρβλητο εμπόδιο που μπορεί να μας κλονίσει είναι η έλλειψη πίστης στον εαυτό μας.
– Σχετικά με τον ερευνητικό τομέα, όπου απαιτούνται μεγάλες οικονομικές επενδύσεις για την εξέλιξη των πειραμάτων, πώς είναι οι προσδοκώμενες οικονομικές απολαβές;
Η έρευνα είναι δαπανηρή αλλά εξαιρετικά προσοδοφόρα σε κοινωνικό, αναπτυξιακό και οικονομικό επίπεδο. Επιδίωξή μου ως επιστήμονας είναι να συμβάλλω σε νέες επιστημονικές ανακαλύψεις που θα αποτελέσουν νέες σωτήριες και κυρίως οικονομικά προσιτές θεραπείες σε χιλιάδες ασθενείς. Είναι προσωπικό στοίχημα για μένα να εξασφαλιστούν οι πόροι για τη συνέχιση της έρευνας και την ολοκλήρωση αυτού του ονείρου.
– Η χρήση της νανοτεχνολογίας σημαίνει αύξηση της ιατρικής αποτελεσματικότητας ως προς την ίαση και τη μακροβιωσιμότητα; Με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται αυτό;
Ο συνδυασμός της νανοτεχνολογίας με την αναγεννητική ιατρική και τη χρήση βλαστοκυττάρων μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών που σχετίζονται με την ανάπτυξη των βιολογικών νανο-ρομπότ (ένα από τα βασικά μου ερευνητικά αντικείμενα τα τελευταία 3,5 χρόνια). Όπως ένα συμβατικό ρομπότ, τα βιολογικά νανο-ρομπότ είναι εξαιρετικά μικρής κλίμακας αυτόνομα οργανίδια με δυνατότητα κατευθυνόμενης κίνησης και λειτουργίας στον ανθρώπινο οργανισμό για την καταπολέμιση κάθε είδους μόλυνσης και ασθένειας (στοχεύοντας ιούς, βακτήρια, ακόμα και καρκινικά κύτταρα). Τα πολλά υποσχόμενα νανορομπότ θα εμφυτεύονται στους ασθενείς και θα έχουν προγραμματισμένη καθοδήγηση μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στην πάσχουσα περιοχή και κατόπιν της δράσης τους θα αποβάλλονται μέσω της νεφρικής οδού.
– Η ανάπτυξη στο εργαστήριο οργάνων από κύτταρα του ίδιου του πάσχοντος ουσιαστικά θα λύσει το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων;
Πιστεύω ότι θα αποτελέσει μια ελπιδοφόρο εναλλακτική θεραπευτική οδό και ένα ουσιαστικό μέτρο για την καταπολέμηση του παρεμπορίου ανθρωπίνων οργάνων που μαστίζει χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.
– Απ’ όσο καταλαβαίνω οι προχωρημένες αυτές τεχνικές απαιτούν μεγάλο κόστος επενδύσεων, άρα και οι υπηρεσίες οι οποίες θα παρέχονται θα είναι υψηλού κόστους. Συνεπώς για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ λίγα εξειδικευμένα κέντρα θα μπορούν να τις παρέχουν και αυτή η υπερσυγκέντρωση ενδέχεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη διαφορά ανάμεσα στα κέντρα αυτά (και τις χώρες που τα διαθέτουν) από τον υπόλοιπο κόσμο. Πιστεύετε ότι θα προβλεφθούν μέτρα για την ανάπτυξη των ερευνητικών εργαστηρίων των μικρών χωρών;
Η έρευνα που πραγματοποιούμε είναι εξαιρετικά δαπανηρή αλλά η τελική θεραπεία θα κυμαίνεται στα ίδια (αν όχι σε μικρότερα για κάποια όργανα) οικονομικά μεγέθη, ακριβώς επειδή τα πλεονεκτήματα των τεχνητών οργάνων (ελάχιστες πιθανότητες ανοσοκαταστολής, περιορισμένη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων ή χημειοθεραπειών, σημαντική μείωση του χρόνου νοσηλείας κτλ) μπορούν να εξισορροπήσουν τα κόστη δημιουργίας τους. Αυξημένη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία διεθνούς νομοθετικού πλαισίου ώστε να μας επιτραπεί να παράσχουμε τις θεραπείες και να εγκαθιδρύσουμε ένα ενιαίο δίκτυο εργαστηρίων και κλινικών προσβάσιμο σε όλους.
– Η μεταμόσχευση οργάνων βασίζεται στη δωρεά. Θα ισχύσει κάτι αντίστοιχο και για την κατασκευή τους;
Η μεταμόσχευση τεχνητών οργάνων βασίζεται στη δωρεά βλαστικών οργάνων από τον ίδιο τον ασθενή, αυτή είναι η επανάσταση της πολλά υποσχόμενης έρευνας. Η μεγαλύτερη υπόσχεση αυτής της τεχνολογίας είναι το τέλος των περιπτώσεων απόρριψης οργάνων, τέλος στις λίστες αναμονής ληπτών οργάνων, τέλος στο παρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων.
– Διαβάζω ότι σήμερα εργάζεστε στον Τομέα Βιοεπιστημών, Νανοτεχνολογίας και Εξερεύνησης του πλανήτη Αρη, στη Σίλικον Βάλεϊ. Τι ακριβώς κάνετε;
Στη NASA μελετώ τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας και του φαινομένου “bystander” που σχετίζονται με την απώλεια αίσθησης προσανατολισμού και ισορροπίας που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες τα πρώτα 24ωρα που βγαίνουν από τη γήινη ατμόσφαιρα στο Διάστημα. Η μελέτη της επίδρασης της ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό έχει χαρακτηριστεί ως 1η προτεραιότητα στη NASA, δεδομένης της αναγκαιότητας ανακάλυψης μεθοδών προστασίας από τις βλαβερές επιπτώσεις της ώστε να είναι εφικτή η παρατεταμένη παραμονή των αστροναυτών στο Διάστημα αλλά και η μετοίκηση άλλων πλανητών. Επίσης, πραγματοποιώ πειράματα για τη μελέτη της επίδρασης της βαρύτητας στον σχηματισμό τεχνιτών ιστών από βλαστοκύτταρα στο Διάστημα.
– Τι σας κάνει ευτυχισμένη;
Η αίσθηση ότι η ζωή μου έχει νόημα και σκοπό και, κυρίως, η αμφίδρομη σχέση του να αγαπάω και να αγαπιέμαι.
– Το μότο του protagon είναι «ιστορίες για να σκεφτόμαστε διαφορετικά». Πείτε μου μία τέτοια…
Πάντα με συναρπάζει η φαντασία και η εφευρητικότητα των ανθρώπων, ιδίως όταν ταξιδεύω σε μακρινά πολυπολιτισμικά μέρη. Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την τεχνολογία άνθρωποι που ζουν σε εντελώς διαφορετικά περιβάλλοντα και γι’ αυτό κάνω πάντα το ακόλουθο πείραμα στα μέρη που επισκέπτομαι (είμαι σίγουρη ότι οι συνάδελφοί μου θα χαμογελάσουν τώρα που μοιράζομαι μαζί σας αυτή την ιστορία). Κατά τις ιατρικές αποστολές σε χώρες του Τρίτου κόσμου, κουβαλώ πάντα μαζί μου έναν αυτοσχέδιο υπερηχογράφο και τον παρουσιάζω ως δώρο στους κατοίκους της περιοχής, χωρίς να τους αποκαλύπτω τι ακριβώς είναι. Με μεγάλη περιέργεια στο τέλος της εθελοντικής αποστολής (μετά από ένα μήνα), ρωτάω αν τους άρεσε το δώρο και πώς το χρησιμοποίησαν και εν τέλει, φυσικά, γίνονται τα αποκαλυπτήρια. Όλοι οι παραλήπτες με ευχαριστούν πάντα με πλατιά χαμόγελα και μεγάλο ενθουσιασμό και ο υπερηχογράφος μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί ως φωτιστικό, ως προσφορά (δωρεά) σε τοπική θεότητα, και ως ραδιόφωνο. Το μεγαλύτερο μάθημα βεβαίως ήταν η δική μου αφύπνιση και η συνειδητοποίηση του ότι δεν πρέπει να σκέφτομαι συμβατικά και κομφορμιστικά. Πολλές φορές όταν μας δίνουν ένα σφυρί ψάχνουμε ασυνείδητα για ένα καρφί… και έχουμε ξεχάσει να σκεφτόμαστε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News