504
|

Η Σώτη και οι επτά νάνοι

Ηλίας Κανέλλης Ηλίας Κανέλλης 4 Νοεμβρίου 2009, 20:32

Η Σώτη και οι επτά νάνοι

Ηλίας Κανέλλης Ηλίας Κανέλλης 4 Νοεμβρίου 2009, 20:32

«Να φύγεις από τα Εξάρχεια, να πας στο Κολωνάκι».

Έτσι είπαν στη συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου, επτά τύποι που δεν τους αρέσουν ορισμένες δημόσιες παρεμβάσεις της – και το δήλωσαν προχθές το βράδυ με αυγά, απειλές και βία.

Η Σώτη Τριανταφύλλου, όμως, είναι Εξαρχειώτισσα, ζει δηλαδή εκεί και της αρέσει. Ζει σε μια ζωηρή περιοχή, ανοιχτή και πολύχρωμη, που ακριβώς επειδή είναι ανοιχτή και πολύχρωμη φιλοξενεί ανάκατα μικροαστές γιαγιάδες, εργατική τάξη, αριστερούς, αριστεριστές, καταστασιακούς, πασόκους και νεοδημοκράτες, στρέιτ και γκέι, ξένους, αναρχικούς και εξουσιασμένους, φίλους των βιβλίων και αδιάφορους για γνώση, θρησκευόμενους και άθρησκους… Όλοι μαζί, καθένας και καθεμιά με τον τρόπο ζωής που έχει επιλέξει, με τα πιστεύω και την ιδεολογία μέσω των οποίων εκφράζεται. Τα Εξάρχεια ήταν ανέκαθεν ελκυστική περιοχή επειδή ήταν η πιο ελεύθερη και, ταυτόχρονα, η πιο ανεκτική της Αθήνας. Εδώ είχαν χώρο και οι πιο μικρές κι αδύναμες μειονότητες, ελεύθερες από κάθε είδους καταναγκασμό. Αυτό ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των Εξαρχείων – τι να ήταν δηλαδή, ο Κάβουρας, το Τσαφ, η Μαρονίτα και το Φλοράλ;

Ένα πράγμα που ουδέποτε διανοήθηκε κανείς να αμφισβητήσει σε αυτόν τον θύλακο ελευθερίας ήταν το δικαίωμα του καθενός και της καθεμιάς να εκφράζει όποιες απόψεις έχει. Στις περιοχές της ελευθερίας δεν είναι σωστό να σκέπτεσαι πώς θα το πάρει ο άλλος, βγαίνει και λες ό,τι έχεις στο κεφάλι σου. Και το πολύ πολύ ο άλλος να σου κόψει την καλημέρα.

Στα Εξάρχεια, όμως, τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι δεν επιτρέπεται να λες ό,τι αισθάνεσαι, δεν επιτρέπεται να εκφράζεις ό,τι έχεις στο κεφάλι σου. Κι αν επιμείνεις, δεν είναι η καλημέρα το τίμημα. Μπορεί ακόμα και να κινδυνεύσεις. Ίσως να σε απειλήσουν, να σε εκφοβίσουν και να σε προπηλακίσουν. Και με τι επιχείρημα… Με το επιχείρημα ότι η ιδεολογία τους δεν συμφωνεί με τη δική σου. Και επειδή δεν συμφωνεί, εσύ πρέπει να μένεις άφωνος. Αν μιλήσεις….

Η Σώτη Τριανταφύλλου, όμως, όπως και πολλοί ακόμα πολίτες, δεν έχει μάθει να μη μιλάει. Δεν έχει σημασία τι λέει και ποιο συμφωνούν με ό,τι λέει, σημασία έχει ότι έχει δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει – όχι μόνο στα Εξάρχεια αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο. Αυτό, όμως, που δεν της αρνιέται η Ελλάδα ούτε ο κόσμος, της το αρνιούνται τα υποτίθεται ελεύθερα και πλουραλιστικά Εξάρχεια. Όχι ακριβώς η περιοχή αλλά μερικά παλικάρια, υποτίθεται αντιεξουσιαστές, που έχουν πιστέψει ότι τα Εξάρχεια είναι αυτοί. Και πώς διεκδικούν αυτή την περίεργη ταύτιση. Διά της βίας. Και λεκτικής, και σωματικής, και συμβολικής. Με την εξουσία του τσαμπουκά τους, λοιπόν, οι φοβεροί αυτοί «αντιεξουσιαστές» μπήκαν στο Φλοράλ, όπου η Σώτη Τριανταφύλλου παρουσίαζε το νέο βιβλίο της, της πέταξαν αυγά, τη λοιδόρησαν και την απείλησαν.

Ιδεολόγοι; Τραμπούκοι ιδεολόγοι της βίας. Επτά αντικοινωνικοί, σε μια κοινωνία αληλεγγύης, ελευθερίας, ανοχής. Επτά νάνοι. Η Σώτη, συνεχίζοντας την εκδήλωση, δήλωσε ρητά ότι δεν τη φοβίζουν επτά νάνοι. Νομίζω ότι όλες και όλοι συμφωνούν. Ό,τι κι αν μας χωρίζει, μας ενώνει ένα πράγμα: η υπεράσπιση του δικαιώματός μας στην αυτοδιάθεση, απέναντι σε κάθε λογής μαφίες. Νάνοι, ακόμα κι αν νομίζουν ότι είναι θεόρατοι, έτσι που κρύβονται πίσω από (πλαστές) ιδεολογικές ταυτότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...