523
|

Η σοφία της ατυχίας

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 5 Φεβρουαρίου 2014, 01:14

Η σοφία της ατυχίας

Σπύρος Κιτσινέλης Σπύρος Κιτσινέλης 5 Φεβρουαρίου 2014, 01:14

Aυτές οι άτιμες στιγμές που σου λένε ότι δεν θα ξανα-ευτυχίσεις… τι ψέμα είναι αυτό που σου πουλάνε και πόσο μεγάλο λάθος κάνουν. Και εσύ κάθε φορά το αγοράζεις… κάθε φορά την πατάς μαζί τους. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, λένε. Και εσύ όχι απλώς δύο αλλά όντως δις… δισεκατομμύρια φορές κοίταξες στο πουθενά και είπες αυτό ήταν… τούτη τη φορά παράγινε το κακό και δεν αλλάζει. Και έκανες για πολλοστή φορά λάθος.

Για θυμίσου την πρώην για την οποία έκοβες φλέβες και πίστευες ότι δεν μπορείς να ζήσεις χώρια της. Πόσες φορές τη σκέφτηκες τελευταία; Λίγες, καθόλου… πάντως έζησες μια χαρά χωρίς αυτήν μόνος και ακόμα καλύτερα με την επόμενη και την τωρινή δίχως την οποία πάλι δεν μπορείς να ζήσεις.

Και όταν η ομάδα σου έχασε το κύπελλο με ανατροπή στο τελευταίο λεπτό από λάθος του διαιτητή θυμάσαι που είπες συγκρατώντας δάκρυα θυμού ότι δεν θα ξανασχοληθείς με το σπορ και τις μαλακίες αυτές; Φυσικά και ξανασχολήθηκες… δεν κόβονται οι περισσότερες μαλακίες. Και πέρασες καλά ακόμα και την επόμενη βδομάδα που ξαναβρέθηκες με φίλους και κάνατε κουτσομπολιό αποδυτηρίων που τόσο αγαπάς (ενώ κράζεις τα κουτσομπολίστικα των γυναικών) και συζητήσατε με ενθουσιασμό τα αποτελέσματα.

Θυμάσαι που έχασες τα αρχεία σου επειδή όχι μόνο είχες βδομάδες να τα διπλοαποθηκεύσεις αλλά ακόμα πιο ανόητα χειρίστηκες το λάπτοπ σαν να ήταν τόμος εγκυκλοπαίδειας και του 'κανες ζημιά; Και τότε είπες πάει η δουλειά μου, την πάτησα και πώς θα συνεχίσω. Όμως αναγκάστηκες να ξεχάσεις μερικά πράγματα και να ξαναφτιάξεις κάποια άλλα απ΄ την αρχή. Τα πρώτα ούτε που τα θυμάσαι και ούτε που σου λείπουν ενώ τα δεύτερα τα έκανες ακόμα καλύτερα ξεκινώντας από το μηδέν και με την εμπειρία στο πλευρό σου. Και όλα πήγαν τόσο καλά που ακόμα ξεχνάς να διπλο-αποθηκεύεις όσο συχνά είχες υποσχεθεί στον εαυτό σου.

Και το αμάξι σου το γουστάρεις πολύ και ούτε που θυμάσαι το παλιό που τράκαρες. Τότε που νόμιζες ότι καταστράφηκες οικονομικά επειδή έφταιγες εσύ και ότι θα κατέληγες στη φυλακή απ' τα χρέη. Τη βρήκες τη λύση τελικά. Ταλαιπωρήθηκες, έκοψες μερικά έξοδα για λίγο καιρό, ζήτησες και βοήθεια από κάποιον δικό σου και τα κατάφερες.

Πόσα πράγματα μας τυχαίνουν που μας απελπίζουν. Πόσες ατυχίες συμβαίνουν που δεν έχεις το κουράγιο να τις αντιμετωπίσεις… ούτε καν να κλάψεις… απλά θέλεις να κοιμηθείς και όταν ξυπνήσεις να είναι όλα όπως πριν. Όμως το ξέρεις γιατί το έζησες ξανά και ξανά… και σύντροφο ξαναβρίσκεις… και η ομάδα σου θα ξανανικήσει… και τα άρθρα σου θα τα ξαναγράψεις… και τα χρέη σου θα τα τακτοποιήσεις χωρίς ανοησίες. Υγεία να έχουν όλοι και τα υπόλοιπα γίνονται θα πεις αργότερα όταν θα είσαι καλά και θα έχεις δίκιο. Μόνο τα θέματα υγείας μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές. Όλα τα άλλα διορθώνονται και το είδα τόσες φορές θα πεις. Αν ο χρόνος είναι βάλσαμο για τις μεγάλες απώλειες σκέψου τι εργαλείο είναι για τα υπόλοιπα.

Όμως οι ατυχίες δεν θα σταματήσουν και κατά καιρούς θα έρχονται στιγμές που μέσα στην ταλαιπωρία σου θα σε τρομοκρατούν με σκέψεις απελπιστικές. Μην τις φοβάσαι γιατί μέσα στα ψέματά τους μπορείς να ανακαλύψεις τη μεγαλύτερη αλήθεια. Η ζωή σού προσφέρει για άλλη μια φορά την ευκαιρία να μάθεις πόσο σοφός έγινες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News