587
|

Η μοναδική Vivienne -fucking- Westwood

Γιώτα Παναγιώτου Γιώτα Παναγιώτου 15 Οκτωβρίου 2014, 00:44

Η μοναδική Vivienne -fucking- Westwood

Γιώτα Παναγιώτου Γιώτα Παναγιώτου 15 Οκτωβρίου 2014, 00:44

464 σελίδες. Τόσο χρειάζεσαι, για να αποκαλύψεις στο κοινό την πολυτάραχη ζωή σου, τη μοναδική παρουσία σου στον κόσμο της μόδας, αλλά και στο μαγικό κόσμο της punk μουσικής. To όνομα σου είναι Vivienne Isabel Swire, εμείς όμως σε ξέρουμε ως Vivienne Westwood.

Γεννιέσαι στο Glossop στην αγγλική επαρχία του Derbyshire,τον Απρίλη του 1941, κι ο πατέρας σου είναι τσαγκάρης, ενώ η μητέρα σου δουλεύει σε μια ντόπια βιοτεχνία που επεξεργάζεται βαμβάκι. Μέχρι το 1960, δεν έχεις δει ποτέ από κοντά μια γκαλερί και ακολουθείς την τυπική πορεία των κοριτσιών της ηλικίας σου. Παντρεύεσαι, κάνεις ένα γιο και κανείς δεν περιμένει κάτι άλλο από σένα. Αλλά η ζωή έχει άλλα σχέδια. Ρίχνει στο δρόμο σου τον Malcolm Mclaren, φοιτητή στην Καλών Τεχνών ο οποίος ξέρει ακριβώς τι χρειάζεσαι εκείνη τη στιγμή. Την απόλυτη ανατροπή. Στο πλάι του αρχίζεις να σχεδιάζεις κοσμήματα, καθώς εκείνος σε μυεί όχι μόνο σε έναν καινούριο έρωτα, αλλά και στο λαμπερό κόσμο όπου η Τέχνη έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής και η δημιουργική ελευθερία είναι η γενεσιουργός δύναμη των πάντων. Η μπουτίκ που ανοίγετε παρέα στην Kings Road στο Λονδίνο γεμίζει με τις δημιουργίες σου και αλλάζει πέντε φορές όνομα, μέχρι να καταλήξει στο «Let it Rock» και στο να γίνει το κέντρο της punk κουλτούρας. Διότι, στο ενδιάμεσο, ο σύντροφός σου θα αναλάβει τους Sex Pistols κι εσύ η ίδια την υπέροχη γκαρνταρόμπα τους που, εν μέρει, σφυρηλάτησε την ταυτότητά τους.

Καθώς ο χρόνος περνά, εσύ δυναμική σε σημείο υπερβολής, απογοητευμένη με την πορεία της αντικομφορμιστικής κουλτούρας που υπηρετούσες, αρνείσαι να αφοπλιστείς από το κατεστημένο. Αλλάζεις κατεύθυνση και περνάς στην αντίπερα όχθη, παρουσιάζοντας την Pirate collection, με τα κρόσια στα πουκάμισα, και αργότερα ανοίγεις το δεύτερο κατάστημά σου, το περίφημο «Nostalgia of Mud». Οι συλλογές σου προκαλούν συζητήσεις, αφού τη μια επικεντρώνεσαι σε εξωγήινους εισβολείς και σε ρούχα με φλούο χρώματα και ιερογλυφικά, την άλλη σε κορσέδες και ρολόγια εποχής. Το 1988 παρουσιάζεις μια συλλογή με φράκα και ελληνικές χλαμύδες. Στη συνέχεια ακολουθούν τα περίφημα κολάν, με τα φύλλα συκής. Σε ταυτίζουμε με λέξεις όπως Buffalo Girls, Witches, Mini Crini και Anglomania. Και με τους αγώνες ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και υπέρ της διάσωσης των τροπικών δασών. Όταν δεν διαμαρτύρεσαι βρίσκεις τον χρόνο να χωρίσεις ξανά, να παντρευτείς για τρίτη φορά (με τον μαθητή και 25 χρόνια μικρότερό σου Andreas Kronthaler) και να κάνεις άλλο ένα παιδί.

Είσαι τόσο προκλητική που δεν διστάζεις να μιμηθείς τη Θάτσερ, σε εξώφυλλο βρετανικού περιοδικού, φορώντας το κοστούμι που η ίδια σου έχει παραγγείλει, αλλά εσύ δεν της έχεις παραδώσει. Και την κάνεις έξαλλη. Οι θαυμαστές σου παραληρούν (για άλλη μια φορά), ενώ το κοινό μένει άναυδο όταν αποφασίζεις να παραλάβεις το βραβείο, για την εξαιρετική συνεισφορά σου στη μόδα, από τη Βασίλισσα Ελισάβετ φορώντας διάφανη μπλούζα και φούστα. Η οποία αποκαλύπτει πως δεν φοράς εσώρουχα. Κι όμως είσαι η πιο «εξαγώγιμη» σχεδιάστρια της Μ. Βρετανίας. Για σένα σύσσωμος ο κόσμος της μόδας δηλώνει «Η Westwood κάνει. Οι άλλοι ακολουθούν».

Δηλώνεις αντικαταναλώτρια, απεχθάνεσαι τα τζιν και βάφεις τα μαλλιά και τα φρύδια σου πορτοκαλί. Αποτελείς το είδωλο όλων εμάς που βαριόμαστε φρικτά το σιδέρωμα και φοράμε τα ρούχα μας τσαλακωμένα. Ισχυρίζεσαι ότι έχεις απαίσια μνήμη. Παρόλα αυτά, στο πρόσφατο βιβλίο σου, θυμάσαι ότι ο πρώτος σου σύζυγος σε κακοποιούσε.  

Οι μαθητές σου στο ατελιέ λένε για σένα: «Εδώ κάνουμε μόδα για ένα σκοπό κι έχοντας μια ιστορία. Είμαστε κομμάτι ενός μύθου. Αυτή είναι η μοναδική Vivienne- fucking-Westwood, που να πάρει». Ναι, είσαι ροκ. Και καθόλου γιαγιά.

H βιογραφία της Vivienne Westwood κυκλοφορεί από τις 9 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News