290
|

Η Μαλάλα

Στέλλα Αλαφούζου Στέλλα Αλαφούζου 12 Οκτωβρίου 2012, 08:12

Η Μαλάλα

Στέλλα Αλαφούζου Στέλλα Αλαφούζου 12 Οκτωβρίου 2012, 08:12

Η 14χρονη μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφσάι μας έγινε γνωστή για λάθος λόγο. Θα μπορούσαμε να την ξέρουμε ως ενεργό ακτιβίστρια για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των γυναικών στο Πακιστάν, ως το κορίτσι που το 2011 διεκδίκησε το «Παιδικό Βραβείο Παγκόσμιας Ειρήνης», διατηρώντας από 11 χρόνων το προσωπικό της blog στο BBC με το ψευδώνυμο Γκουλ Μακάι. Δεν έγινε έτσι. Η παγκόσμια συγκίνηση που προέκυψε από την είδηση του πυροβολισμού της από μέλος των Ταλιμπάν, ήταν που μας έκανε να τη συζητάμε.

Ο ΟΗΕ για πρώτη φορά το 2012 ανακήρυξε την 11η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού. Στο Πακιστάν 5 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτός σχολείων. Κάθε χρόνο παγκοσμίως 10 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται, αντί να πάνε σχολείο. Επίσης 15 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια λόγω παιδικής εργασίας δεν πάνε σχολείο, ενώ η στρατολόγηση χιλιάδων παιδιών τα στέλνει στα πεδία των μαχών και όχι στις σχολικές αίθουσες.

Η Μαλάλα δίνει αγώνα για να ζήσει. Είναι βέβαιο πως κάπου στον κόσμο υπάρχουν κι άλλα παιδιά που μάχονται με τον ακτιβισμό τους για τα δικαιώματά τους. Πριν από μήνες κάναμε λόγο από εδώ για τη σεξουαλικοποίηση των κοριτσιών. Οι ανοιχτές «πληγές», λοιπόν, είναι αμέτρητες σε ό,τι αφορά στα παιδιά παγκοσμίως όπως και στη χώρα μας.

Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής που ενδεχομένως νιώθουν πολύ καλά με τα «ξεσκαρταρίσματα» των βρεφονηπιακών σταθμών που τους τάζονται, θα έπρεπε να ξέρουν πως η Χρυσή Αυγή είναι λίγη για να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα Παιδείας. Η Μαλάλα σε περιβάλλον επικίνδυνο για τη ζωή της, διατηρούσε blog από τα 11 της! Εξέφραζε τα θέλω της, διεκδικούσε τα δικαιώματά της, σ’ ένα τόπο όπου καμιά προσωπική επιλογή, καμιά ελευθερία δεν είναι αυτονόητη. Είναι μεγάλο το κρίμα που στην χώρα που γέννησε τη δημοκρατία υπάρχει η Χρυσή Αυγή ως λύση.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News