Οι περισσότεροι ίσως την γνωρίζουν από το Best Seller «Όχι πια Sex μόνο φίλοι» τη δεκαετία του 1990. Από τότε όμως έχει γράψει μια σειρά βιβλίων αυτοβοήθειας, χωρίς να είναι ψυχολόγος, με πιο πρόσφατο την «Ψυχική Μπουγάδα» στηριγμένη σε προσωπικές της εμπειρίες και βιώματα. Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου, έχοντας διαγράψει μια πετυχημένη πορεία στον χώρο της διαφήμισης, πέρασε υπερεντατικές εμπειρίες «ξεκαθαρισμάτων» από μέιλ και ανθρώπους, από ντουλάπια και αριθμούς τηλεφώνων, από πεποιθήσεις και συνήθειες, από αντιλήψεις έως και νέες οικονομικές πραγματικότητες.
Τότε ξεκίνησε η ιδέα να αποτυπώσει σε ένα βιβλίο -την “Ψυχική Μπουγάδα”- αυτή την αλλαγή της ζωής της, ως ένα εγχειρίδιο αυτοβοήθειας δείχνοντας πώς θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι όχι συγκεντρώνοντας αλλά με το να ξεφορτωθούμε ή να ξεπλύνουμε ό,τι παλιό, περιττό ή τοξικό. Έτσι θα συγκεντρωθούμε στην ουσία της ζωής μας.
Στις 19.30 της 5ης Νοεμβρίου 2014, η Κατερίνα Τσεμπερλίδου, ενάμιση χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου της, θα είναι μία από τους 300 αξιόλογους ομιλητές που έχει φιλοξενήσει εδώ και 14 χρόνια η αστική μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρία ΠΥΡΝΑ , ώστε να προβληματίσει το κοινό για να σκεφτεί αν τα υλικά αγαθά ή οι αντιλήψεις μας, ο τρόπος σκέψης μας, οι πεποιθήσεις που ήταν χρήσιμες χτες, πέρυσι, είναι χρήσιμες φέτος, τώρα, με τις τωρινές μας ανάγκες;
Μέσα στις σελίδες του εξυμνώ -και- τη φιλία και το πόσο σημαντική είναι. Πόσο χρειάζεται να αναθεωρούμε τη σχέση μας και να αναλογιζόμαστε πόσα εμείς προσφέρουμε στους φίλους μας. Επομένως, τους στηρίζουμε στα δύσκολα, όπως αντίστοιχα το ίδιο κάνουν και εκείνοι.
Αρνητικοί είναι, κατά την άποψή μου, οι άνθρωποι που δεν θέλουν το καλό μας, που θέλουν μόνο να παίρνουν χωρίς να δίνουν, που δεν σέβονται τα όρια και τις ανάγκες μας, που μας παρασύρουν σε κακές συνήθειες, που μας φθονούν κρυφά ή φανερά, που μας τρώνε το χρόνο μας με ανούσια σχόλια ή κουτσομπολιά – και εμείς τους αφήνουμε.
Αλλά και πάλι, όλους τους αρνητικούς που σου τρώνε την ενέργεια, δεν σημαίνει ότι μπορείς να τους κάνεις πέρα. Μπορεί να είναι ο προϊστάμενός σου που τον έχεις ανάγκη και χρειάζεται να βρεις τρόπο να επιβιώσεις μαζί του, εφαρμόζοντας μιας μορφής άμυνα.
Είμαι με το μέρος της επιστήμης και στρέφω πάντα τους αναγνώστες να συμβουλεύονται απενεχοποιημένα επιστήμονες ειδικούς θεωρώντας ότι είναι για καλό. Το ίδιο κάνω και εγώ. Δεν υπάρχει βιβλίο μου στο οποίο να μην συμβουλέψω ή να μην προτρέψω το αναγνωστικό κοινό να απευθυνθεί σε ψυχιάτρους, ψυχολόγους, ψυχαναλυτές, coaches, μέντορες, οπουδήποτε μπορεί να πάρει βοήθεια.
Η αυτογνωσία όμως κερδίζεται με πολλούς τρόπους και χρειάζεται πολλή δουλειά από μέρους μας. Τα βιβλία αυτοβοήθειας σου ανοίγουν τον δρόμο να σκεφτείς ή να αναζητήσεις τρόπους που θα νιώθεις καλύτερα. Αντί να διαβάσεις ένα βιβλίο που πολύ απλά σε ταξιδεύει, διαβάζεις ένα βιβλίο που σε κάνει να γνωρίσεις καλύτερα την ανάγκη σου για ευτυχία.
Στον δε ιστότοπό μου, έχω κατά καιρούς φιλοξενήσει ψυχολόγους ή ψυχιάτρους και, μακάρι, να δεχόντουσαν περισσότεροι να γράψουν για την ευτυχία.
Η διαδικασία απαλλαγής από τα υλικά αγαθά έξω από μας είναι σχετικά εύκολη (το να χαρίσουμε, να πουλήσουμε ή να πετάξουμε τη σαβούρα που έχουμε μαζέψει στις ντουλάπες, στα πατάρια, στις αποθήκες) ή το να πετάξουμε συσσωρευμένα μέιλ.
Η δυσκολία βρίσκεται στο να απαλλαγούμε και να ξεπλύνουμε τα βάρη που συνωστίζονται μέσα μας: παλιές αντιλήψεις, αρνητικές σκέψεις, συνήθειες που μας σαμποτάρουν, δυσάρεστες αναμνήσεις, σχέσεις που μας κάνουν κακό. Φυσικά, υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες που χρειάζονται επιμονή, χρόνο και τη βοήθεια ειδικού.
Οι αλλαγές δεν γίνονται σε ένα βράδυ. Η διαδικασία σε ξεβολεύει, αλλά μετά, γίνεσαι πιο ανάλαφρος. Είσαι ο ίδιος άνθρωπος αλλά αλλιώς, όπως ο μεταξοσκώληκας που μεταμορφώνεται σε πεταλούδα και οι ανάγκες του αλλάζουν.
Πιστέψτε με, παίρνω συνεχώς μηνύματα στον ιστότοπό μου από ανθρώπους ενθουσιασμένους, που με το βιβλίο “Ψυχική Μπουγάδα”, μπήκαν σε μια διαδικασία αναθεωρήσεων, που τους κάνει πολύ καλό.
Το δικαίωμα να είμαι ευτυχισμένη είναι πιστεύω το σημαντικότερο δικαίωμά μου στη ζωή, μετά το δικαίωμα της ελευθερίας.
Το 2007, διάβασα ένα βιβλίο για τη θετική σκέψη. Ενθουσιάστηκα! Ο τότε εκδοτικός μου οίκος, μου πρότεινε να γράψω ένα δικό μου βιβλίο με θέμα τη θετική προσέγγιση στη ζωή και έτσι εγώ διάλεξα να γράψω για την ευτυχία. Ήταν η πρώτη φορά που ασχολήθηκα σε βάθος με το δικό μου ορισμό ευτυχίας, με τις δικές μου ανάγκες για ευτυχία και με τον τρόπο που μπορούσα να βοηθήσω τον εαυτό μου να είμαι πιο ευτυχισμένη. Ξεκίνησα να γράφω το πρώτο μου βιβλίο αυτοβοήθειας και ακολούθησαν άλλα 3, προσπαθώντας να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους να βρουν το δικό τους δρόμο.
Θέλω να ευχαριστήσω τους αναγνώστες που αγκάλισαν από την αρχή αυτά τα βιβλία μου. Υπάρχουν και μερικοί άνθρωποι που αμφισβητούν την ανάγκη του κόσμου για ευτυχία, παρερμηνεύοντάς την ως “το να βλέπεις τη ζωή με ροζ γυαλιά”. Αυτό δεν ισχύει, όμως. Η ευτυχία δεν είναι να κουκουλώνεις τον πόνο σου, αλλά να τον νιώσεις μέχρι να τον ξεπλύνεις και να τον απελευθερώσεις.
Ευτυχία είναι τρία πράγματα: να απολαμβάνεις τις μικρές χαρές των αισθήσεων, να έχεις γενικότερη ικανοποίηση από το σύνολο της ζωής σου και να έχει η ζωή νόημα για σένα. Επομένως, δίκαια ανέφερα πιο πριν "Και λίγη ευτυχία δεν βλάπτει!".
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News