482
|

Ένα σκουφάκι στην Μπάρτσα

Γιώργος Μαυρωτάς Γιώργος Μαυρωτάς 10 Μαρτίου 2011, 07:03

Ένα σκουφάκι στην Μπάρτσα

Γιώργος Μαυρωτάς Γιώργος Μαυρωτάς 10 Μαρτίου 2011, 07:03

Όλοι οι φίλαθλοι θαυμάζουμε την Μπαρτσελόνα και το ποδόσφαιρο που παίζει. Δεν είναι ένα απλό σύνολο καλών παικτών, είναι μια ομάδα με συνέργειες, όπου ένα κι ένα κάνει δυόμιση κι όχι δύο. Μεγάλο μερίδιο σε αυτήν την επιτυχία έχει βέβαια ο προπονητής  που έχει τον πρώτο λόγο στο τεχνικό επιτελείο κι έχει εμφυσήσει ένα νέο πνεύμα, μια νέα νοοτροπία, ίσως κι ένα νέο ποδόσφαιρο.

Κάτι που δεν ξέρει ο πολύς ο κόσμος είναι ότι στο επιτελικό team  της «Μπάρτσα» υπάρχει κι ένας πρώην «σκουφάκιας», ένας πρώην πολίστας δηλαδή. Όχι όμως ένας τυχαίος πολίστας αλλά ίσως ο μεγαλύτερος πολίστας όλων των εποχών, ο Ισπανός (Καταλανός για την ακρίβεια) Μανέλ Εστιάρτε*. Αδελφικός φίλος του προπονητή Γκουαρντιόλα και φύλακας άγγελός του όπως τον αποκαλεί ο «Πέπε», ο Μανέλ είναι υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της FC Barcelona και μόνιμος συνοδός της ομάδας στα ταξίδια, πάντα στο πλάι του Γκουαρντιόλα.

Ο 50χρονος σήμερα Εστιάρτε είναι ξεχωριστή περίπτωση. Είναι καταρχήν ο μοναδικός πολίστας που έχει λάβει μέρος σε έξι  Ολυμπιακούς αγώνες (σε αρκετούς έχει βγει και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης) κι έχει πάρει χρυσό μετάλλιο στην Ατλάντα το 1996 και αργυρό στην Βαρκελώνη το 1992 με την ομάδα της Ισπανίας. Μεσουράνησε για δύο δεκαετίες στο παγκόσμιο στερέωμα, τις δεκαετίες δηλαδή του ‘80 και ‘90 όντας ο μόνιμος πονοκέφαλος όποτε παίζαμε με την Ισπανία. Μην φανταστείτε κανέναν πολίστα θηρίο (ύψος 1.78, βάρος 70 kg) κι αν τον βλέπατε στο δρόμο μόνο για πολίστα δεν θα τον κάνατε. Όταν όμως έβαζε το σκουφάκι με το νούμερο πέντε μεταμορφωνόταν σε διάβολο και αναστάτωνε τις αντίπαλες άμυνες. Από το 1984 ως το 2000 που «συμπέσαμε» αγωνιστικά, έχω περάσει δόξα τω θεώ, πολλά γεμάτα αδρεναλίνη απογεύματα μαζί του. Παρότι έχει πλέον περάσει σε άλλη σφαίρα, ο Μανέλ δεν ξεχνάει τις ρίζες του. Μάλιστα, πριν από δυο μήνες που πήγε η ομάδα πόλο του Ολυμπιακού να παίξει στην Βαρκελώνη, ήταν ο Εστιάρτε που τους βρήκε προσκλήσεις να πάνε να δούνε παιχνίδι της Μπάρτσα σε ένα Καμπ Νου που ήταν ως συνήθως sold out.
 

Η Μπαρτσελόνα είναι πάνω απ’ όλα μια ομάδα στην οποία οι αξίες μετράνε, δεν είναι απλά μια εταιρία με ένα πολύ καλό προϊόν . Δεν είναι τυχαία η επιλογή του Εστιάρτε ως υπεύθυνου διεθνών σχέσεων σε μια θέση που χιλιάδες υποψήφιοι θα είχαν περισσότερα διπλώματα και CV γεμάτα μεταπτυχιακά, ΜΒΑ και συστατικές από μεγάλες εταιρίες. Δείχνει την πίστη των ανθρώπων της σε κάποιες αξίες και σύμβολα που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας της ομάδας τόσο εντός, όσο κι εκτός γηπέδου. Η ομάδα αυτή δείχνει έναν άλλο δρόμο όπου η εμπορευματοποίηση μπαίνει σε κάποια όρια και η παράδοση, οι αξίες, οι υποδομές έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στη συνταγή της επιτυχίας. Μήπως αυτό είναι το μέλλον ακόμα και στον τόσο απαιτητικό «εμπορικό» αθλητισμό; Μήπως οι Καταλανοί το έχουν πιάσει το νόημα;

*οι τυχόν ομοιότητες με τον «Φεστιάρτε» που πρωταγωνιστεί στο «Θεώρημα της επτάδας» δεν είναι συμπτωματικές.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News