342
|

Ένα μικρό ΟΧΙ κι ένα μεγάλο ΝΑΙ

Ένα μικρό ΟΧΙ κι ένα μεγάλο ΝΑΙ

Ο Αντώνης Σαμαράς, γνωστός και ως «Μπαμπούλας της Ευρώπης», από αύριο μάλλον χάνει τον βαρύτιμο τίτλο του, κατά Spiegel. Με την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, ούτε ο Βαν Ρομπάι θα φοβάται τόσο την άμεση «μόλυνση» της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας από τον ελληνικό «ιό», ούτε άρα ο Γιούνκερ θα τον ψάχνει θυμωμένος για να του τα ψάλλει.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν βέβαια οι κουτόφραγκοι είναι πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα χαρεί αν τον αφήσουν ήσυχο. Μάλλον θα λυπηθεί. Κάθε εξάψαλμος της Μέρκελ, κάθε νουθεσία του Μπαρόζο, κάθε προτροπή της Λαγκάρντ  να συναινέσει στο Μεσοπρόθεσμο ακούγονταν στα αυτιά του κοπλιμέντα, πολεμοφόδια στη μάχη για την εξουσία. Σε μία Ελλάδα που της αρέσει να αντιστέκεται, ο Αντώνης δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στον πειρασμό. Η προσωποποίηση του εθνικού ηγέτη; Αυτός! 

Έχοντας οικοδομήσει όλη την καριέρα του πάνω σε ένα βροντερό (αν και εθνικά καταστροφικό) ΟΧΙ στο Μακεδονικό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μας κλείνει πονηρά το μάτι. Η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του «έχει το θάρρος να λέει τα μεγάλα ΝΑΙ, αλλά και τα μεγάλα ΟΧΙ», δήλωσε χθες στη Βουλή.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Ο Αντώνης Σαμαράς στην πραγματικότητα δεν λέει σήμερα το «μεγάλο» ΟΧΙ. Το ΟΧΙ στο λαομίσητο Μνημόνιο ΙΙ είναι βολικό και εύκολο για εκείνον. «Μικρό». Δεν έχει πολιτικό κόστος στο εσωτερικό αλλά όφελος, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Αυτό που κάνει πως δεν καταλαβαίνει ο κύριος Σαμαράς είναι πως συναινεί στο λάθος. Ασχολείται κι εκείνος ακόμη με το έλασσον, τους μάγειρες, τη συνταγή και το μείγμα των φόρων, και παραμερίζει το μείζον για τη χώρα, την ανάγκη για άμεσο «κούρεμα» ενός Χρέους που μας πνίγει. Γιατί δεν τολμάει να πει ένα βροντερό ΝΑΙ στην άμεση αναδιάρθρωση, ένα ΝΑΙ στην ελεγχόμενη χρεοκοπία; Μόνο αν έλεγε πρώτος αυτό το μεγάλο ΝΑΙ, κόντρα στους Ευρωπαίους και κόντρα στην κυβέρνηση Παπανδρέου, μόνο τότε θα μπορούσε να φοράει περήφανα και σαν παράσημο στο πέτο τον τίτλο του «Μπαμπούλα της Ευρώπης». Μέχρι τότε, μένει με τους άλλους τίτλους που έχει κερδίσει επάξια από τον ξένο Τύπο: «Ανεύθυνος» και «λαϊκιστής»…
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News